Legea APICULTURII

Creat de pistol28, Ianuarie 04, 2014, 05:29:59 PM

« precedentul - următorul »

achio5

eu spuneam de legea care se refera la licenta de transport in care e specificat de tahograf(auto care sint scutite de taho),nu de legea apiculturii, in care vad ca nu mai apare chestia cu tahograful.ms

achio5

Ori la autopavilioane nu se cere asa ceva (este exceptat expres de lege de la licentiere). Fiind exceptat de la licentiere, nu iti trebuie tahograf (sunt specificate expres de lege vehiculele pentru care este obligatoriu tahograful).
de asta vorbeam.ms

Zip2006

Tahograful iti trebuie pe masina chiar daca este omologata apicol pentru a indica  viteza si inregisra km totul trece prin el.

Aurel

Eu personal pana la camioane mai am cale lunga. Pana atunci as vrea sa-mi explice cineva care se pricepe sa citeasca si sa interpreteze corect legea (poate sant juristi printre noi),urmatorul aspect:
Daca in conditiile prevazute de lege ,un apicultor de rand din varii motive ,poate sa-si vanda la un moment dat, una sau n familii?

costelinni

La autopavilioane nu iti face nimeni ITP-ul daca nu ai Verificarea tahograf !

http://constantinignuta.sunphoto.ro

"Intelepciunea ne ajuta sa rezistam, pasiunile ne ajuta sa traim.'" (Chamfort)

centrulapicol

Personal, salut articolul 2 din cap 1 unde se specifica clar cine poate practica apicultura. Consider ca este primul pas spre ordinea necesara in acest domeniu.
   In alta ordine de idei, Nu uitati ca legea 89/1998 a fost initiata si compusa de ACA iar legea 383/2013 este rezultatul unor discutii cu mai multe asociatii ... din care facem foarte si noi. Nu asteptati ca alti membri ai asociatiilor sa se gandeasca la problemele voastre ... luati initiativa si trimiteti delegatii la Minister pentru sugesti.
Cu stima
                          ing. Radu Pandrea

rusu marius mircea

D-le Aurel ai pus o intrebare foarte buna, nu sunt jurist dar incerc sa dau un raspuns! facand o analogie cu celelalte specii de animale.
- legea nu interzice vanzarea fam. de albine, roi, regine etc. deci se pot vinde.
- ca sa vinzi trebuie sa indeplinesti calitatea de apicultor conform legii; printre altele sa ai crotalii la stupi si sa fie declarati la anarz, agentie care va tine evidenta stupilor.
- ca stupii sa treaca din proprietatea ta in cea a cumparatorului va trebui sa mergi la anarz cu numerele crotaliilor stupilor pe care vrei sa-i vinzi si cu BI a cumparatorului, in baza caruia se face un document de miscare a stupilor.
- ca sa poti vinde va trebui sa faci dovada ca albinele tale sunt sanatoase si nu transmiti prin ele vreo boala-certificat sanitar veterinar de la medicul veterinar.
- dai stupii, iei banii si bei aldamasul cu cine vrei
marius

romikele

O precizare:
Numerele nu se transfera de la vanzator la cumparator.
Vanzatorul va solicita ANARZ-ului prin intermediul formei asociative eliminarea numerelor familiilor vandute, numere care nu se vor mai elibera vreodata, iar cumparatorul va solicita la forma asociativa din care face parte eliberarea altor numere.

Asta in prezent, daca se va modifica ceva vom afla si va vom da de veste!!!

rusu marius mircea

legat de vanzare sa speram ca vor apare clarificari prin normele de aplicare a legii, pentru ca se pune intrebarea cum vand legal un roi la pachet, sau roi pe rame unde nu se vinde si stupul cu totul.
marius

bio

Citat din: marius mircea din Ianuarie 09, 2014, 12:45:51 PM
D-le Aurel ai pus o intrebare foarte buna, nu sunt jurist dar incerc sa dau un raspuns! facand o analogie cu celelalte specii de animale.
- legea nu interzice vanzarea fam. de albine, roi, regine etc. deci se pot vinde.
- ca sa vinzi trebuie sa indeplinesti calitatea de apicultor conform legii; printre altele sa ai crotalii la stupi si sa fie declarati la anarz, agentie care va tine evidenta stupilor.
- ca stupii sa treaca din proprietatea ta in cea a cumparatorului va trebui sa mergi la anarz cu numerele crotaliilor stupilor pe care vrei sa-i vinzi si cu BI a cumparatorului, in baza caruia se face un document de miscare a stupilor.
- ca sa poti vinde va trebui sa faci dovada ca albinele tale sunt sanatoase si nu transmiti prin ele vreo boala-certificat sanitar veterinar de la medicul veterinar.

...... ce simpla era apicultura acum vreo 15 ani cind m-am apucat de apicultura..

De evidenta stupilor se ocupa REGISTRUL AGRICOL din Primarii.

Oare nu este de ajuns un singur drum la Primarie la REGISTRUL AGRICOL pentru a rezolva situatia numarului de familii de albine care il detine o persoana ?.

...oare ??... nu este peste mina sa bati drumul pina la capitala de judet la ANARZ..??

..oare cel care cumpara il bucura atit de mult o hirtie care atesta starea de sanatate a familiei de albine,  eliberata de cele mai multe ori de catre un  angajat DSV care stie mai putina apicultura decit cumparatorul....??..

Nu stiu ce rost au aparitia tot felul de hirtii, diplome, inregistrari, numarari de familii de albine,crotalieri s.a. ..??>.ca pe apicultorul palmash nu-l ajuta cu nimica. 
Doar il pune sa faca drumuri fara numar la tot felul de birouri......pentru a da motivatie existentei celor care freaca apicultorii, dar nu ii ajuta cu nimic concret.

romikele

Citat din: marius mircea din Ianuarie 09, 2014, 02:58:37 PM
legat de vanzare sa speram ca vor apare clarificari prin normele de aplicare a legii, pentru ca se pune intrebarea cum vand legal un roi la pachet, sau roi pe rame unde nu se vinde si stupul cu totul.

Nici la familii nu e musai sa vinzi și stupul, iar numărul nu aparține cutiei, ci materialului biologic din ea (a se citi ordinul cu atenție!).

romikele

Citat din: bio din Ianuarie 09, 2014, 03:23:50 PM
... nu este peste mina sa bati drumul pina la capitala de judet la ANARZ..??

Tu stii macar unde e ANARZ-u`?
Când puii mei ai fost TU la ANARZ pentru un număr?

Afiliatule nealiniat!  :rotfl:

Aurel

Citat din: marius mircea din Ianuarie 09, 2014, 12:45:51 PM
Domnule MariusMircea, apreciez sincer gestul dumneavoastra dar tot nu am inteles
  Deci e clar, legea nu interzice vanzarea familiilor de albine si deci prin urmare, ce nu este interzis prin lege, este permis.Exista insa un dar:
   Art.18 lit. "f" ,sanctioneaza vanzarea materialului biologic apicol.
Art.5 lit."c" ,ne spune ca materialul biologic apicol, este orice material biologic provenit din familia de albine. care poate fi folosit pentru reproductie,selectie,activitati apicole si comercializare. Deasemeni familia de albine este definita ca unitate bioalogica.Eu zic ca legea da posibilitatea de a fi interpretata si poate genera chiar abuzuri.Asta zic eu ca este problema cea mai mare si nu faptul  trebue sa ma supun unei legi.Salut chiar existenta unei legi, cum am mai spus clara, simpla si pe intelesul oricui.Altfel...unul ca mine spre exemplu, are nevoie de traducator si din nestiinta prin faptul ca nu o inteleg sant oricand predispus sa o incalc, lucru pe care nu mi-l doresc.

hulpustinel

Stie cineva daca s-a publicat in Monitorul Oficial Legea Apiculturi  Nr.383/2013, promulgata in Decretul 1206/2013   Doresc nr. si data publicari.

Mircea77

Monitorul Oficial nr. 14 din 09.01.2014.