Legea APICULTURII

Creat de pistol28, Ianuarie 04, 2014, 05:29:59 PM

« precedentul - următorul »

Aurel

Citat din: marius mircea din Ianuarie 06, 2014, 01:32:49 PM
Nicaeri in lume si niciodata o lege nu poate sa multumesca pe toata lumea! din punctul meu de vedere este cea mai buna lege a apiculturii pe care a avuto Romania pana astazi. sigur ca nu este perfecta, poate prin normele de aplicare sa complecteze lacunele existente. legiuitorul nu poate sta de vorba cu toti apicultorii dintro tara, ci cu reprezentantii acestora. cei neafiliati neavand reprezentanti, parerile lor, punctele lor de vedere raman neauzite, iar continutul legii il hotarasc o majoritate existenta undeva la un moment dat. odata legea aprobata, este obligatorie pentru toata lumea indiferent ca esti afiliat sau nu.
un lucru trebuie sa fie clar tuturor" in orice democratie, unde se obtin venituri acestea se impoziteaza. depinde cum si cat???
Ce parere ai despre art .15, pct. 3?

marius_vfp

din punctul meu de vedere , toata legea in forma ei este buna , inclusiv articolul 13 , cat si sanctiunile care sunt mai jos .
spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

rusu marius mircea

Total eronat!
nu este normal ca stabilirea cuantumului despagubirii sa fie facut de cel care mi-a otravit albinele.
aceasta evaluare trebuie facuta de autoritatile care au habar de apicultura.
marius

Aurel

Citat din: marius mircea din Ianuarie 06, 2014, 07:55:05 PM
Total eronat!
nu este normal ca stabilirea cuantumului despagubirii sa fie facut de cel care mi-a otravit albinele.
Foarte corect Mircea.Si atunci daca forma ei finala va fi asa, in situatia ca ajungi in nstanta ,cine are castig de cauza? O fi fost oare o scapare? Dca o parcurgi cu atentie mai sant erori.

Aurel

Art. 5 lit g.Daca in primavara vine inspectorul si vrea sa te faca, majorittea fmiliilor ti le declara roi.

mosunick

Nu are cum sa "te faca" inspectorul pentru ca nu e treaba lui daca e roi sau nu. Mai mult, din punct de vedere legal, roiul e continut in notiunea de familie de albine, conform definitiei legale.
N-are ce sa iti spuna. Daca iti roieste o familie si ramai cu 4 rame de albina in stup te "retrogradeaza" la stadiul de roi?
Din cate pricep eu, legal singura diferenta intre statutul unui roi pe faguri si unul al unei familii este in cadrul PNA, unde se face o diferentiere de categorie la care se poate incadra cineva care vrea sa aplice pentru decontarea cheltuielilor cu achizitia de material biologic.
Sunt multe ciudatenii in legea asta. Cert e ca nu respecta scopul pentru care se decalara ca fost creata: aceea de a proteja albina.
E un pic (MAI MULT) neconstitutionala aceasta lege, fiindca te obliga sa te asociezi pentru a putea practica apicultura, si pe de alta parte are o mare "hiba" de discriminare intrucat instituie arbitrar pentru a profesa intr-o anume ramura agricola necesitatea asocierii, ceea ce, dupa stiinta mea e contrar dreptului comunitar. S-ar putea discuta aici si de alte aspecte care tin de dreptul la munca, dar nu cred ca are sens...
Eu am priceput din toate astea ca au identificat baietii apicultura ca fiind o ramura din care se poate lua spaga si au introdus contraventii ca sa aiba cu ceva la mana pe oricare apicultor si sa ii poata controla.
Si pentru asta au dat atributii la cat de multi:

art. 18:
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre:
a) persoane imputernicite de primar sau primarul general al municipiului Bucuresti,
b) persoane imputernicite din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
c) persoane imputernicite din cadrul Agentiei Nationale pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu",
d) structurile teritoriale de regim silvic.

"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

mosunick

Si ar mai fi ceva:
Art. 16
(1) Prin derogare de la prevederile art. 263 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, mijloacele de transport autopropulsate inregistrate in circulatie, care efectueaza transportul stupilor in pastoral, sunt scutite de plata taxei asupra mijloacelor de transport.

Astept normele metodologice sa vad cum se vor identifica mijloacele de transport autopropulsate care sa fie scutite.

Din modul de formulare rezulta clar ca nu se refera numai la pavilioane apicole (autorizate ca atare de RAR), ci de TOATE vehiculele care sunt utilizate in transportul stupilor in pastoral. La modul cum e formulat, orice vehicul sau autovehicul ce poate transporta macar un stup si e utilizat in acest sens poate fi inclus aici.
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

Aurel

Citat din: mosunick din Ianuarie 06, 2014, 10:47:30 PM

Din cate pricep eu, legal singura diferenta intre statutul unui roi pe faguri si unul al unei familii este in cadrul PNA, unde se face o diferentiere de categorie la care se poate incadra cineva care vrea sa aplice pentru decontarea cheltuielilor cu achizitia de material biologic.

Asta am avut in vedere si am crezut ca se intelege.

marius_vfp

Citat din: mosunick din Ianuarie 06, 2014, 10:53:06 PM
Si ar mai fi ceva:
Art. 16
(1) Prin derogare de la prevederile art. 263 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, mijloacele de transport autopropulsate inregistrate in circulatie, care efectueaza transportul stupilor in pastoral, sunt scutite de plata taxei asupra mijloacelor de transport.

Astept normele metodologice sa vad cum se vor identifica mijloacele de transport autopropulsate care sa fie scutite.

Din modul de formulare rezulta clar ca nu se refera numai la pavilioane apicole (autorizate ca atare de RAR), ci de TOATE vehiculele care sunt utilizate in transportul stupilor in pastoral. La modul cum e formulat, orice vehicul sau autovehicul ce poate transporta macar un stup si e utilizat in acest sens poate fi inclus aici.

eu as miza pe faptul ,ca autopropulsatele  , adica daca au incarcatura fixa in spate , gen saviem , nu tractor cu pavilion , tracorul nu intra sub incidenta legii , cele cu cap tractor fix la care stupii sunt prinsi definitiv pe platforma la ele cred ca se refera legea , daca stupi sunt detasabili de platforma e alta mancare de peste , parerea mea , ma gandesc ca masina aia daca o folosesc doar la transportul stupilor e normal sa fie scutita de taxe.

spor

marius_vfp

Citat din: marius mircea din Ianuarie 06, 2014, 07:55:05 PM
Total eronat!

(3) În cazul în care apicultorul, prin nerespectarea de către deţinătorul de suprafeţe agricole şi silvice a prevederilor alin. (1), înregistrează mortalităţi la familiile de albine, consiliul local şi administratorii terenurilor agricole sau silvice, în baza documentului sanitar-veterinar de constatare a cauzelor mortalităţii, întocmesc un proces-verbal de evaluare a pagubelor şi stabilesc cuantumul despăgubirilor care se acordă apicultorului de către deţinătorii de suprafeţe agricole sau silvice, la valoarea de piaţă a familiilor de albine si a producţiei de miere care ar fi trebuit obţinută în urma culesului.
totul se rezuma la pretul pietei ,

poi si tu ce ai vrea sa iti faci singur evaluarea , poi asa eu declar ca o familie valoreaza 1000 ron , cine ma crede , si productia de 200kg pe familie , tie ti se pare corect . daca stii sa le bagi bine legea in ochi si vad ca esti informat , pe la instanta , faci o intampinare cu coloana vertebrala nu pe genunchi nu ai nimic de pierdut , ei nu pot sa te joace pe degete .

spor.

rusu marius mircea

La art.5 lit.g, nu vad ce deficiente ar fii. se refera la definitia roiului pe rame, deoarece exista si roiul la pachet
marius

bio

Citat din: marius_vfp din Ianuarie 06, 2014, 06:36:33 PM
din punctul meu de vedere , toata legea in forma ei este buna , inclusiv articolul 13 , cat si sanctiunile care sunt mai jos .
spor

Marius..??..Glumesti..?

Apicultorul devine sclavul drumurilor fara numar in a-si declara si inregistra stupii .... ti se pare un lucru bun..??
In formularea legii, citeste ce inseamna FAMILIA DE ALBINE cap 1 art 5 lit F.
Chiar si un roi care deja matca este imperecheata si este intr-un stup este considerat familie si trebuie, declarat la primarie, inregistrat la DSV si indentificat la ANARZ.... daca in timpul pina ajungi sa-l treci in 3 registre i-ti " apare controlul" i-ti trage amenda sa nu mai spun ca te pot controla cam in aceeashi zi toate institutiile abilitate de lege sa te controleze si iei amenzi de la fiecare , amenzi fara numar,..de te saturi de apicultura.

Legea ne obliga sa ne rupem drumurile mergind sa actualizam numarul de familii ca altfel putem fi pirliti, pardon amendati .
Intr-o stupina numarul familiilor de albine NU este acelashi din 1 ianuarie pina in 31 decembrie ...sa te duci odata pe an si gata ai rezolvat cu hirtiile.
Numarul familiilor de albine flutueaza in permanenta , iar apicultorul este OBLIGAT sa se duca in 3 TREI locuri sa i-si declare numarul exact de familii de albine... ori de cite ori numarul declarat anterior nu mai corespunde cu realitatea din stupina.

Apicultorul are si drepturi si obligatii. Dar in lege doar apicultorul este sanctionat daca nu i-si respecta obligatiile. Cei care nu le-ar respecta drepturile apicultorilor cum sunt sanctionati.>??--

...zilele astea apicultorii cu pavilioane se vor duce la primarii si vor fi platii taxe pe pavilioane,... ca scutirea de impozite a pavilioanelor era legiferata siprin vechea lege a apiculturii,..... dar este abrogata de nu-stiu ce alt ordin al ministerului Finantelor care mi-a fost pus in bot cind in anii din urma m-am dus sa platesc taxele locale.

Apicultorul este trimis la consiliul local pentru o gramada de chestii... dar drumurile costa timp si bani unde mai pui ca trebuie sa te duci si de citeva ori ca la biroul care trebuie sa te rezolve nu gasesti persoana care trebuie.

Ce ma amuza iar in lege si imi demonstreaza ca cei care au facut legea sunt  rupti de realitate gasim in Cap 3 art 18 punctul 2 litera D...contraventiiile care ni le pot aplica  cei de la silvic.
..pai cei de la silvic, cind prind vreun hot de lemne in padure nu-i pot face mai nik .
Trebuie sa anunte Politia care ii sanctioneaza pe hoti..
..si cum ii amendeaza cei de la silvic pe apicultori..?.. cind ei nu ii pot sanctiona nici pe hotii care le fura padurea..?

marius_vfp

bio, dracu ni chiar asa de negru , nu o sa vina sa iti caute zi de zi cutiile o sa fie o data in an cand trebuiesc declarate , ca si veniturile la fisc ,prin martie  parca .
nu ca asi fi eu de acord cu cei care au facut legea , slugi am fost si vom fi pentru cei ce fac legi , mare diferenta de la legea veche nu vad , macar sa fie ceva constructiv si pentru noi .daca tie iti mor toti stupii la rapita ca o dat idiotu cu insecticid ce faci cu cine te certi.
spor

bio

Citat din: marius_vfp din Ianuarie 07, 2014, 03:34:51 PM
bio, dracu ni chiar asa de negru , nu o sa vina sa iti caute zi de zi cutiile o sa fie o data in an cand trebuiesc declarate , ca si veniturile la fisc ,prin martie  parca .
....

Marius, dupa lege pot venii in orice zi din an. ..
Numarul de familii de albine existente intr-o stupina in martie nu va fi niciodata acelashi cu numarul familiilor din iulie  sau cu numarul de familii existente in aceeashi stupina in noiembrie .

Citat din: marius_vfp din Ianuarie 07, 2014, 03:34:51 PM
.......mare diferenta de la legea veche nu vad

Sunt multe diferente si unele foarte mari.
Se legifereaza prezenta ANRZ-ului in activitatea apicola .
Legea are  3 capitole...iar un capitol este dedicat contraventiilor care se pot aplica apicultorilor .

Nu ajuta cu nimic apicultorii aceasta lege fata de legea veche....pe mine nu ma ajuta cu nimic....Nu stiu, nu vad  cum ar ajuta si alti apicultori  .
Eu spun ca pe mine mai mult ma incurca si ma obliga la o BIROCRATIE EXAGERATA... orice drum care trebuie sa-l fac la birourile la care trebuie sa actualizez numarul familiilor de albine maninca timp si bani.

linde

Cer scuze daca s-a mai discutat de acest art.dar....
Rog cine este in masura sa explice mai detailat la ce se refera acest (art.12 )http://www.cdep.ro/proiecte/2013/100/40/8/pl279.pdf referitor la mijlocele de transport,pt mine este ceva lasat in coada de peste, despre ce scutiri este vorba ; concret.