Incepator

Creat de Seri0ux, Decembrie 28, 2013, 11:36:25 AM

« precedentul - următorul »

Seri0ux

Buna Ziua,
Sa ma prezint, Ma cheama Cristi si sunt din Cluj,respectiv Dej,in ianuarie implinesc 18 ani, mi-am facut cont pe acest forum deoarece sunt pasionat in ale apiculturii,deocamdata nu am nici un stup,dar vreau ca la primavara, sa-mi cumpar ori 2 roiuri ori 2 familii intregi dar sunt ingrijorat ca la o distanta de 700-800 metrii de casa mea,este o stupina de aproximativ 60-70 de stupi,imi e frica de furtisag. Asta e si problema,fiindca sunt incepator vreau sa va intreb pe voi ,deoarece aveti experienta cum sa procedez mai bine? Vreau sa va spun ca am citit cam 4 carti despre apicultura si am habar de ceva, stiti cum e, la practica e mai greu.Pe parcurs am sa va mai intreb,deoarece am unele nelamuriri.
Cu respect !

mihai.vr

Salut si bine ai venit.
Nu o sa fie problema cu furtisagul pentru ca nu au albinele lui treaba cu ale tale, mai ales daca iti iei masuri de precautie in lunile care trebuie.
Problema o sa fie cu culesul. Pentru ca el are asa multi stupi, cam foloseste toata baza melifera de pe cei 3 km de raza pe care o are albina. Asa ca poate intr-o alta zona sau mai in celalalt "capat de sat", ai putea aveam un cules ceva ceva mai bun.
Spor.

attycm

Bine ai venit!
Nu este o problemă prea mare furtișagul, dacă ai grijă, așa cum spune și  mihai.  Secretul e să ai familii cât mai puternice.
Acum 2 ani cineva a adus aproape de mine(la 100 m) vreo 30 de stupi si nu am avut probleme cu furtișagul.Eu am doar 5 stupi.
Asa că, curaj, sunt mulți apicultori aici care o să te ajute cu orice nelămurire.Și eu tot de aici am invățat cum să mă ocup de ele.
Succes la învățat!!!

Seri0ux

Cum imi recomandati sa incep? sa-mi iau 2 roiuri,au timp un an sa se faca o familie puternica ? sau sa-mi cumpar direct 1-2 familii?

bucovineanu

Bun venit. Referitor la intrebarea ta e bine oricum. Depinde cati bani ai. Roiurile sunt mai ieftine dacat familiile.

gaby

bun venit
          Eu personal ca incepator am preferat roiurile deoarece in acel an nu  ai probleme cu roitul ,si astfel poti sa te deprinzi cu albinele si cu modul de lucru practic fara teama ce te-ai putea trezi ca roiesc
repet parerea mea personala si sfatul pe care l-am primit eu in primul an de apicultura practica de la un apicultor batran a fost sa incep cu roiuri ceea ce am si facut

oroles

Citat din: gaby din Decembrie 28, 2013, 04:39:13 PM
bun venit
          Eu personal ca incepator am preferat roiurile deoarece in acel an nu  ai probleme cu roitul ,si astfel poti sa te deprinzi cu albinele si cu modul de lucru practic fara teama ce te-ai putea trezi ca roiesc
repet parerea mea personala si sfatul pe care l-am primit eu in primul an de apicultura practica de la un apicultor batran a fost sa incep cu roiuri ceea ce am si facut
La mine anul trecut au fost primul an. Am avut si familii si roiuri cumparate. Ghici care au roit mai mult! Culmea, roiurile! Asa a trebuit sa ma adaptez si sa invat si sa prind roiurile. :D
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Seri0ux

Cum imi recomandati sa incep? cu stup vertical sau orizontal? cu care se lucreaza mai bine pt un incepator? si cum pregatesc pentru iarna? ca din cate am tot citit si vazut video-uri nu am aflat nimic la orizontal

marian_6777

Vertical... categoric.  :)
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

oroles

Citat din: Seri0ux din Decembrie 29, 2013, 08:45:13 PM
Cum imi recomandati sa incep? cu stup vertical sau orizontal? cu care se lucreaza mai bine pt un incepator? si cum pregatesc pentru iarna? ca din cate am tot citit si vazut video-uri nu am aflat nimic la orizontal
Se spune ca orizontalul este stupul incepatorului. Depinde de preferintele tale. In ultimul timp orizontalul a cam pierdut teren, majoritatea stuparilor utilizand verticalii. Orizontalul se gaseste in stupine vechi.
Totusi, intretinerea intr-un vertical cu un cat si intretinerea intr-un vertical multietajat cu fund detasabil difera. Concluzia e ca nu toti verticalii sunt la fel. :D

Aurelian A.

"Nu sunt destept,dar cand privesc in jur prind curaj." Ion Creanga

attycm

Poți incepe cu orice stup vrei, care î-ți place tie mai mult, diferenta este că orizontalul nu necesită atata supraveghere din partea apicultorului ca si ME  si modul de lucru este un pic mai simplu ca și la celelalte. Eu personal prefer ME.

oroles

Sau filmuletul:

Modele de stupi

Mi-a placut sfarsitul filmului lui nea Marin!

tassevasi

Citat din: Seri0ux din Decembrie 29, 2013, 08:45:13 PM

Treb  sa sti  ce vrei in perspectiva , cum sa te  dezvolti ,pastoral  ,stationar,  forta fizica , timp ,etc .
  In functie  de aceste  aspecte  ei  deciziea  ce fel de stupi  vei  comanda ,verticali  ori  orizontali ,  asa ca pt  un an  2  o merge  cei orizontali  dar  cind  vrei sa-ti  faci 50 -100  se schimba  treaba in pastoral.
   Numai bine

Seri0ux

Va multumesc tuturor ca m-ati ajutat.M-am decis in privinta cu ce stup sa aleg.Acela va fi orizontal deoarece fiind incepator,e mult mai usor de lucrat cu el, tinand cont ca eu sunt stationar. O sa revin cu mai multe intrebari.
Respect si inca odata multumesc !