Cand constati aparitia botcilor de roire in stup, cum procedezi?

Creat de oroles, Decembrie 13, 2013, 11:57:02 AM

« precedentul - următorul »

oroles

Mi s-a parut interesanta o astfel de discutie. Sunt interesat de cum procedeaza lumea in situatia asta.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

pharaonu75

"Rup" stupul si fac roi artificiali, pe care ii ajut cu hrana si puiet de la ceilalti stupi.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

oroles

Citat din: pharaonu75 din Decembrie 13, 2013, 12:00:22 PM
"Rup" stupul si fac roi artificiali, pe care ii ajut cu hrana si puiet de la ceilalti stupi.
Da, dar asta presupune sa ai lazi!
Eu anul trecut, la o familie am constatat ca are botci. Le-am distrus pentru ca nu mai aveam roi. Si-au tras altii si pana la urma tot au roit. Cand am vazut ca tot au roit am imprumutat un stup. Citisem undeva ca nu e bine sa le distrugi. Chiar daca ii asiguri conditiile sa nu roiasca, familia care si-a pus in gand sa roiasca tot va roi. De aceea se si cheama "instinct" de roire... Ele nu rationeaza ca oamenii, ci actioneaza instinctual. Daca distrugi botca intarzii cica familia. Asa scria acolo. Asta nu prea am inteles-o!

MIHALACHE

Daca familia are mai mult de 15 botci distrug tot an afara de 2 botci fac un roi mic cu regina si 2R cu puiet si hrana pe acesta al unesc toamna cu altul care are regina din alta linie nu pastrez regina.Cel de baza asi face regina noua dar nu mai roieste daca am regini sau botci din familii mai putin roitoare nu las sa faca regina din cea batrana.procedez asfel de 4ani si majoritatea familiilor nu construiesc mai mult de 15 botci cand vor sa roiasca.Nu mai folosesc botci din cei care construiesc multe botci la naceput construiau 50-60 de botci si folosind aceste botci nu aveam productie de miere mare si era foarte greu de stapanit cele care au botci mai putine au instinc mai slab de roire si largind cuibul cu rame cladite si necladite renunta de multe ori la roit de 2ani cresc si regini prin tranzvazare din cele mai blande si peodutive dar nu le depaseste pe cele crescute natural.Nu fac pastoral dar am o medie de 30-35kg pe familie cele mai bune depasesc 40kg de obicei cele din stupi cu R3/4 si 3 corpuri.

stefan1

Citat din: oroles din Decembrie 13, 2013, 04:21:06 PM
...
Daca distrugi botca intarzii cica familia. Asa scria acolo. Asta nu prea am inteles-o!

Ideea era ca greu intorci o familie care a intrat in frigurile roitului. Chiar daca ii rupi botcile, isi va face altele si va incerca sa roiasca. Va face asta insa cu o intarziere de 6-7 zile. Dar se stie ca familiile cu plan de roit sunt mai putin active, aduna mai putina miere. Aceasta stare se prelungeste daca i-am rupt botcele. Dupa roire familia isi face o alta matca si incepe sa-si refaca populatia. Daca noi am intarziat roirea, am intarziat data cand familia isi va face o noua matca si timpul pana in toamna cand familia trebuie sa se redreseze este mai mic. Asta este intarzierea de care se vorbea.
  Totusi trebuie mentionat ca este greu dar nu imposibil sa faci o familie sa renunte la roire. Daca odata cu stricarea botcilor ii iei si 2-3 faguri cu puiet capacit, presiunea de roire scade. Daca ai noroc si de un cules mai bun, albinele pot renunta chiar singure de a mai roi. E important ca scoaterea din starea de roire sa se faca cat mai repede, deci nu cand roirea este iminenta, cand in el canta matci, ca atunci renunta mai greu la planul lor.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Citat din: stefan1 din Decembrie 14, 2013, 01:53:33 AM
Citat din: oroles din Decembrie 13, 2013, 04:21:06 PM
...
Daca distrugi botca intarzii cica familia. Asa scria acolo. Asta nu prea am inteles-o!

Ideea era ca greu intorci o familie care a intrat in frigurile roitului. Chiar daca ii rupi botcile, isi va face altele si va incerca sa roiasca. Va face asta insa cu o intarziere de 6-7 zile. Dar se stie ca familiile cu plan de roit sunt mai putin active, aduna mai putina miere. Aceasta stare se prelungeste daca i-am rupt botcele. Dupa roire familia isi face o alta matca si incepe sa-si refaca populatia. Daca noi am intarziat roirea, am intarziat data cand familia isi va face o noua matca si timpul pana in toamna cand familia trebuie sa se redreseze este mai mic. Asta este intarzierea de care se vorbea.
  Totusi trebuie mentionat ca este greu dar nu imposibil sa faci o familie sa renunte la roire. Daca odata cu stricarea botcilor ii iei si 2-3 faguri cu puiet capacit, presiunea de roire scade. Daca ai noroc si de un cules mai bun, albinele pot renunta chiar singure de a mai roi. E important ca scoaterea din starea de roire sa se faca cat mai repede, deci nu cand roirea este iminenta, cand in el canta matci, ca atunci renunta mai greu la planul lor.
Multumim de raspunsuri! Foarte detaliat si profesionist explicat!  ^:)^

Kiwi Bee

La un ME sau MER demareizez si totul este OK. ....... dar sa folosesti gratie hanneman sau patzesti ca mine(regina sa mutat de una singura 4 etaje mai sus).

oroles

Citat din: Kiwi Bee din Decembrie 14, 2013, 09:26:36 AM
La un ME sau MER demareizez si totul este OK. ....... dar sa folosesti gratie hanneman sau patzesti ca mine(regina sa mutat de una singura 4 etaje mai sus).
Multumesc kiwi bee!
Cred ca se poate face si o familie ajutatoare, nu? Am facut si eu un mic buzunaras pentru 2 rame la un stup orizontal mai mare decat stasul, in speranta ca la anul, daca vori observa botci sa trag ramele acolo si sa formez o familie ajutatoare..

Kiwi Bee

George Demaree a perfectionat aceasta metoda(publicat de el in 1886 + o versiune mai avansata in 1892 sau 1894) pt a mentzine puterea si elanul de dezvoltare al stupului si in acelasi timp familia sasi ia "good bye" de la cheful de roit.

Daca faci un roi artificial puterea si elanul de dezvoltare al familiei se va reflecta in productzie. Demaree a vrut sa faca ceva ce NU afecteaza productzia.

In ziua de azi problema este cu fagurii contaminatzi cu amitraz si alte chimicale folosite la tratamentele contra varroa. Totodata cred ca exista si apicultori care nu tin cont de aceste reziduri.

abeja

Citat din: Kiwi Bee din Decembrie 15, 2013, 04:46:08 AM
George Demaree a perfectionat aceasta metoda(publicat de el in 1886 + o versiune mai avansata in 1892 sau 1894) pt a mentzine puterea si elanul de dezvoltare al stupului si in acelasi timp familia sasi ia "good bye" de la cheful de roit.

Daca faci un roi artificial puterea si elanul de dezvoltare al familiei se va reflecta in productzie. Demaree a vrut sa faca ceva ce NU afecteaza productzia.

In ziua de azi problema este cu fagurii contaminatzi cu amitraz si alte chimicale folosite la tratamentele contra varroa. Totodata cred ca exista si apicultori care nu tin cont de aceste reziduri.

Eu  sunt  unul  dintre  ei si  ca  mine  majoritatea.Tot ce misca-n jurul  nostru  este  contaminat su  nui  problema  .Acu, dece trebuie ca  noi  apicultorii sa  fim  cei  ma  corecti pecand  altii  ne  da  si  painea  contaminata?
Mierea se  cosuma f.putin in  comp  cu  cele  lalte produse  alimentare.
Nu  va  revoltati ca,cu  stiinta si  fara  de  stiinta cei  ce  folosesc acelasi  tip  de  rama(stupul ME,ORIZONTAL) scot asa zisa  miere  contaminata.Eu o  consum  cu  placere.