Depopularea stupilor

Creat de hoinaru_06, Decembrie 08, 2013, 01:53:25 PM

« precedentul - următorul »

hoinaru_06

Stimati  colegi, va invit la o discutie pertinenta pe aceasta tema in ideea de a intelege cat mai bine acest fenomen. Ce se intampla cu familiile de albine si de ce se depupuleaza stupii in conditiile in care tratamentele au fost executate corect si la timp. Vaorra este una dintre cauze. Alte opinii??!!! Stima si respect!!!

bio

..in general "paduchii" au influenta majora in depopulare.

orbanstefan64

famillii noi din alte stupine. :hi:

abeja

Eu nu  dau  vina  pe  paduchi,pureci si  alte  boli.Daca fam de  albine  au  avut contact cu  f.soarelui si nu  au  avut  o  sursa  de  polen din  alta  parte decat  cea amintita, pt mine  este  clar  cine-i  daunatorul. ,Poate  fi  subst  chimice sau  pur  si  simplu  polenul care  este de  prosta  calitate  proteica.Am mai  discutat si  cu  altii si pare  sa  fie  reala  treaba.Am avut  loca americana  in  stupina,nosema  cerannea,varroa chiar  si  pe  matca,albine  fara  aripi etc..Nu  mi-au  murit albinele din  aceste  cauze ,binenteles  s-au  luat  masuri  de  urgenta.In momentul cand  am  avut  albinele  la f.soarelui cu,  cules  de  vreo  luna  de  zile (lanuri cu  dif de  inflorire)au disparut  albinele  precum  floarea .Deci  dupa  parerea  mea ,excluzand fam f.matca sau  cu  matci batrane,principala  problema  este  polenul.Aceleasi  probleme pot  sa  apara  si  la stupii  dusi la  brad  pe  o  perioada  lunga  fara polen.

fiug1970

Recientemente se ha llegado a aislar un virus de origen israelí llamado IAPV (virus israelí de parálisis aguda) presente en casi todas las colmenas con CCD, y aunque no se ha probado una relación directa entre el agente infeccioso y el CCD, el IAPV fue el único microorganismo presente en prácticamente todas las muestras procedentes de colmenas afectadas.*

fiug1970

au izolat un virus de origine israeliana,prezent in toate stupinele afectate de CCD, IAPV_virus israelian de paralizie acuta.pana acum nu s/a probat o relatie directa intre virus si CCD
pesticide ce contin neurotoxine.se stie ca albina bolnava paraseste stupul pentru a nu contagia pe celelalte,totusi in Croatia au disparut 5 milioane de albine in 48 de ore!sant doar presupuneri si atat.se fac cercetari in intreaga lume,mai ales in SUA unde a disparut 80% din populatia de albine din 2006 de cand s/a activat stare de urgenta,insa nu se stie cu certitudine cauza.

xvader

eu cred ca de vina sunt diversele pesticide, care slabesc imunitatea albinelor (alea care nu mor la contact), si apoi urmeaza o reactie in lant, legata si de totalitatea conditiilor de viata ale albinelor, care in ultimii 10 - 20 ani s-a inrautatit mult

fiug1970

dupa cum spunea in material,disparitia albinelor a existat de mult,eu cred ca nu era mediatizata din lipsa mijloacelor si nu era atat de dramatica din/lipsa/pesticidelor.se vehiculeaza ideea de SIDA a albinelor.sau vreo ghidusie de-a americanilor scapata de sub control,ceva ce trebuia /exportat/in china, rusia.......Un fel de gripa aviara,porcina,dc.nu si.... apicola

bio

Citat din: SPYKAL din Decembrie 08, 2013, 03:54:49 PM
Citat din: bio din Decembrie 08, 2013, 02:31:25 PM
..in general "paduchii" au influenta majora in depopulare.
Asta s-a specificat mai sus. Trebuia sa citesti. Alte pareri?

..borfashule !!.. cind ti-am raspuns aveai alt mesaj postat.
... ai facut modificari dupa postarea mea si apoi ai interpretat ....  :nono:...

Sa scapi de dubii, aduna albina si du-o la ICDA pentru analize .

oroles

Eu zic ca sunt mai multe cauze:

1. lipsa diversitatii de hrana. Acest sindrom a fost observat mai intai la albinele americanilor care au monoculturi cat suprafata Romaniei (si nu exagerez!). Ma gandesc ca s-or fi plictisit si ele numai de porumb, floarea soarelui etc. In Queen of the Sun se mentiona ca principala cauza.
2. alterarea genetica a speciei. Americanii au experimentat destul de mult in acest sens.
3. folosirea pesticidelor/poluarea pe suprafete mari. Cred ca poluarea mai putin, avand in vedere ca in Germania, unde nu a fost semnalat acest sindrom se experimenteaza cu succes apicultura de oras.
4. varroa
5. retelele de telefonie si fenomenele magnetice din ultimul timp (furtuni solare, schimbari in campul magnetic al Pamantului. Astea sunt doar presupozitii.
6. un posibil virusAm vazut ca se vorbeste despre un virus care ar influenta depopularea stupilor. Virusul respectiv se afla in toate familiile. Am inteles ca si sporii de loca americana se afla in mai toti stupii, dar nu toate familiile se imbolnavesc.
7. modificari hormonale. Si asta e o presupozitie. Cauza modificarilor ar fi greu de precizat. Este stiut rolul hormonilor in viata familiei (Ex. acea "substanta de matca"). Albinele comunica folosind hormonii... Pentru mine, aceasta este foarte plauzibila si mai demna de investigat decat nu stiu ce virus!

Am incercat si eu ceva raspunsuri...

Astept cu nerabdare si alte raspunsuri. Cred ca daca @stefan1 ar fi stiut raspunsul ni-l dadea. Daca ar fi stiut, probabil era bogat...
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

mape 48-petru manea

Cauzele care duc la depopularea stupilor au fost enumerate mai sus ,dar mai este o cauza si anume :-blocarea cuibului cu pastura si miere ---matca nu mai are celule goale pentru ponta ---in timpul si dupa cules multe albine mor ---generatii noi de albine nu mai apar sau prea putin ---dupa cules extragem mierea si numaram bidoanele cu miere
Deblocarea cuibului se face in timpul culesului prin scoaterea ramelor cu pastura si duse la rezerva---ramele cu miere se storc sau se trec in corpul de stransura ( cine are MER sau ME ) consider ca aceasta este cauza principala a depopulari stup[ilor

stefan1

Blocarea cuiburilor este o cauza a depopularii, dar e o altfel de depopulare. In general acele familii nu dispar, doar pierd din populatie si se pot redresa. Ce a patit el si,cum sm spus, si eu e o altfel de disparitie, inexplicabila.

Ce a spus Orbanstefan64 poate ar merita o discutie. Mie mi s-au intamplat acele cazuri numai cand toamna au venit in zona alte stupine. Eu mi-am explcat prin unele viroze cu care acele albine au venit si fata de care ele poate chiar au dobandit o rezistenta, in timp ca cele din zona erau nepregatite, ceva asemanator cum populatiile Americii mureau de boli comune cand au venit in contact cu europenii.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

yulian

Citat din: SPYKAL din Decembrie 10, 2013, 09:23:46 PM
Alte pareri?!!!
Alte intrebari? La ce perioada a anului va referiti cand intrebati despre depopularea stupilor? Dupa un cules intens poate aparea depopulare, peste iarna apare depopulare, in lipsa tratamentelor la momentul oportun, intoxicare la rapita, la tei, la FS. Depinde cat de bine are apicultorul ochiul format ca sa isi dea seama de depopulare. Este o intrebare cu multe variabile...la fel de complexa ca si viata albinelor.

kamy

Io am cam esperimentat ase ceva,undeva in 2007 eram intrat cu capu in constructii,an de cacao,timp de albine ioc si ,,scapa care poate,,!albine lasate in grija ,,CELUI DE SUS,,
Amu sa revin la concluziile mele:
In anii in care te pun pacatele sa mergi la rapita si salcamu nu merge ai sanse mai mari de dezastru,sigur o cauza ar fi colburile de tratament a rapitei,un cules bun de afara sau din sac dupa rapita schimba macazul,altfel au tot sezonul o anemie generala care ajutata oleaca de paduchii care vin la pachet cu toate neamurile(virusii) e formula sigura!
Dupa observatiile mele,familia care in lunile mai iunie sta mai prost cu rezervele de hrana sant primele candidate mai ales ca daca nu au nectar suficient mai mananca si polen mai mult care le cam rareste!
La hibrizi parca e mai vizibil fenomenu dar nu face prea mari diferente!
La asta(lipsa rezervelor si prezenta paduchilor cu,, neamuri,,)o contributie semnifivativa are si foamea stuparului de a extrage tot si de a lasa familia ,,in pioneze,,cu hrana!virusii le slabesc apararea si pier furate!
Parerea me,pentru preventie intotdeauna rezerve suficiente lasat in stupi mai bine mai mari decat mai mici,tratamente de paduchi la zi,si mare atentie o famile raioasa(slaba) pe timpul sezonului activ e veriga cea mai slaba a unui lant,io am mai scris ca am incercat sa introduc rame cu loca in familii sanatoase si nu s-au imbolnavit si au curatat,acu zic ca o fi fost noroc chior,nu as mai avea curajul sa fac reconstituirea dar la o familieraioasa sa va asteptati sa dea de ea toate boalele posibile!sa nu taiati de pe lista nici nosemoza care e un ajutor de nadejde in ccd!

D006

In anul care tocmai se incheie au fost semnalate primele cazuri de declin marcat al coloniilor de albine pana la disparitia lor totala. Amanuntul cel mai important este faptul ca dupa disparitia coloniile nici o alta albina din respectiva stupina NU s-a atins de mierea din respectiva lada. In mod normal daca lasi in stupina o lada cu rame pline cu miere si cu urdinisul deschis foarte repede acea lada va fi atacata de toate albinele. Inca un amanunt , depopularea a lovit in familiile puternice si nu in cele slabe.
  Factori declansatori :  nosema cerana , pesticide sistemice folosite la rapita primavara ( lucru interzis dar practicat pe scara larga) , suprachimizarea terenurilor pe care se cultiva floarea- soarelui , stropirea masivelor de tei din jurul Bucurestiului contra tantarilor.
  Masuri de protectie : deja multi apicultori profesionisti au exclus din calendarul lor mersul la tei si unii deja au exclus si culesul de rapitza .