Vremea in iarna 2013-2014

Creat de bucovineanu, Noiembrie 25, 2013, 04:00:21 PM

« precedentul - următorul »

mmacreanu

cred ca cine are stupi multi isi poate permite sa faca un test, sa imparta stupina in 2 parti egale (si ca nr si ca dezvoltare) si sa stimuleze cand prinde caldura in ianuarie o parte iar cealalta parte sa o stimuleze dupa 15 februarie ... o sa vada apoi care s-au dezvoltat mai bine!
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

fiug1970

Citat din: petru.atudorei din Ianuarie 27, 2014, 08:46:47 PM
pai cine sunt acestia?
care când privesc stupii vad:$$$$$$$$€€€€€€€€€€€€!!!!!

istodorescu vasile

pai cine sunt acestia?
cautati pe forum postari de dinaintea zapezii si ii gasiti, nu trebuie sa ii enumar eu.

Din lanul de fasole

pai cine sunt acestia?

Eu sunt unul dintre ei. Nu am făcut altceva, am făcut exact cum fac prietenii mei profesionişti, cei de o vârstă cu mine, octogenarii. În afară de hrana asigurată la marginea cuibului, am pus deasupra ramelor o turtă cu protofil, ba la unul, într-un stup orizontal, cu foarte multă populaţie, am pus două, în pungi de plastic, perforate pe dedesubt.
Logica a fost următoarea: dacă vine o perioadă grea, cu temperaturi scăzute, albinele se vor duce greu stânga-dreapta – mi s-a mai întâmplat – dar în sus vor înainta.
Până acum, adică până când am verificat – acum o săptămână – la trei familii, nu la mai multe, totul a fost normal. La cea cu populaţia cea mai mică, şi rezerve pe măsură, abia ajunseseră albinele la turtă. La stupul cu cea mai mare populaţie şi cu cea mai mică rezervă  – un stup orizontal – albinele nu consumaseră mai nimic din cele două turte puse deasupra ramelor. La stupul cu 8 rame – turta era neatinsă.
Toate acestea zise nu au nicio valoare, vorbim la primăvară!
C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

istodorescu vasile

Citat din: Din lanul de fasole din Ianuarie 27, 2014, 09:38:20 PM
pai cine sunt acestia?

Eu sunt unul dintre ei. Nu am făcut altceva, am făcut exact cum fac prietenii mei profesionişti, cei de o vârstă cu mine, octogenarii. În afară de hrana asigurată la marginea cuibului, am pus deasupra ramelor o turtă cu protofil, ba la unul, într-un stup orizontal, cu foarte multă populaţie, am pus două, în pungi de plastic, perforate pe dedesubt.
Logica a fost următoarea: dacă vine o perioadă grea, cu temperaturi scăzute, albinele se vor duce greu stânga-dreapta – mi s-a mai întâmplat – dar în sus vor înainta.
Până acum, adică până când am verificat – acum o săptămână – la trei familii, nu la mai multe, totul a fost normal. La cea cu populaţia cea mai mică, şi rezerve pe măsură, abia ajunseseră albinele la turtă. La stupul cu cea mai mare populaţie şi cu cea mai mică rezervă  – un stup orizontal – albinele nu consumaseră mai nimic din cele două turte puse deasupra ramelor. La stupul cu 8 rame – turta era neatinsă.

asta nu e stimulare ce ati facut este chiar foarte bine, insa sunt unii care au facut stimulare cu pasta proteica cu lapte praf, drojdie de bere, acolo vor aparea problemele daca nu au zbor de curatire in februarie, ceea ce este foarte probabil dupa cum a inceput iarna.

Din lanul de fasole

Citat din: istodorescu vasile din Ianuarie 27, 2014, 09:45:33 PM
Citat din: Din lanul de fasole din Ianuarie 27, 2014, 09:38:20 PM
pai cine sunt acestia?

asta nu e stimulare ce ati facut este chiar foarte bine, insa sunt unii care au facut stimulare cu pasta proteica cu lapte praf, drojdie de bere, acolo vor aparea problemele daca nu au zbor de curatire in februarie, ceea ce este foarte probabil dupa cum a inceput iarna.

Toate familiile mele au avut zboruri de curăţire, a fost o plăcere să le urmăresc, vremea anterioară le-a permis. Acum sunt sub zăpadă, abia am reuşit să fac pârtie astăzi până la primul stup. Dar mâine, cu ajutorul lui Dumnezeu, sper să desfund toate urdinişurile.
C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

Cubby

Si eu am desfacut urdinisurile de zapada, ieri. Inainte de zapada am vazut ca unul aducea polen alb. Nu stiu de la ce era, dar am deschis stupul si am gasit puiet capacit pe o rama. La ceilalti nu aduceau. Credeti ca e de rau daca matcile nu au inceput ponta, pentru ca eu nu am mai avut puiet din septembrie? Ar trebui sa incep stimularea proteica? Numai bine! 

mircea_tm_gt

ii foarte bine...lasa=le fara turta proteica pana pe 15 februarie, sau sa faca un zbor de curatire, nu se stie cat va tine acest val de iarna si sa nu le incarci degeaba si sa faca caca in lada!

istodorescu vasile

Citat din: Cubby din Ianuarie 27, 2014, 10:29:58 PM
Si eu am desfacut urdinisurile de zapada, ieri. Inainte de zapada am vazut ca unul aducea polen alb. Nu stiu de la ce era, dar am deschis stupul si am gasit puiet capacit pe o rama. La ceilalti nu aduceau. Credeti ca e de rau daca matcile nu au inceput ponta, pentru ca eu nu am mai avut puiet din septembrie? Ar trebui sa incep stimularea proteica? Numai bine! 
va salut. vad ca sinteti vecin de-al meu de aci  din judet. este foarte bine daca nu au inceput sa creasca puiet. trebuie sa va bucure acest lucru deoarece acum pe aceasta vreme la familiile care au puiet, este foarte mare consumul, si implicit uzura.

Cubby

Citat din: istodorescu vasile din Ianuarie 28, 2014, 03:41:35 PM
Citat din: Cubby din Ianuarie 27, 2014, 10:29:58 PM
va salut. vad ca sinteti vecin de-al meu de aci  din judet. este foarte bine daca nu au inceput sa creasca puiet. trebuie sa va bucure acest lucru deoarece acum pe aceasta vreme la familiile care au puiet, este foarte mare consumul, si implicit uzura.
Buna seara, vecine. E al doilea an cand iernez familiile de albine (de fapt roiuri facute anul trecut 90%) si imi faceam griji ca deja sunt 4 luni de cand nu au mai fost crescute albine, deci astea care sunt acum sunt cam batranioare. Si am vazut si o depopulare la unii stupi, pe care stiu ca ii lasasem pe 8 rame in 8 octombrie, si apoi in 23 decembrie cand m-am dus a doua oara sa le pun turte am scos trei rame ca erau neacoperite de albine. Stiu ca sunt si avantaje ale pauzei prelungite, cum ar fi un start in forta si varooa cu sanse de sterilitate, dar nici foarte mare pauza ca nu mai am cu cine sa creasca noul puiet. Acum dupa perioada asta de iarna o sa incep cu turta proteica, sa vedem ce va fi...

gore

Multi au crezut ca iarna va fi usoara, dar sau inselat, de maine se asteapta un nou val de ninsori. Sa vedem cum vor fi, prognoza mea indica ninsoare miercuri si duminica, apoi ger si putin soare  dar temperaturi cu minus. Pentru cei curiosi, prognoza dupa care ma ghidez este facuta de Institutul Norvegian de Meteorologie si NRK. Este cea mai buna prognoza care am gasit-o pana acum, se potriveste pe ore si zile. Aaplicatia se poate incarca in bara Crome sau Google, se numeste YoWindouws, si e gratis. Atentie, daca se descarca separat nu va da prognoza decat pe 3 zile.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

yulian

Citat din: Cubby din Ianuarie 28, 2014, 06:13:14 PM
Buna seara, vecine. E al doilea an cand iernez familiile de albine (de fapt roiuri facute anul trecut 90%) si imi faceam griji ca deja sunt 4 luni de cand nu au mai fost crescute albine, deci astea care sunt acum sunt cam batranioare. Si am vazut si o depopulare la unii stupi, pe care stiu ca ii lasasem pe 8 rame in 8 octombrie, si apoi in 23 decembrie cand m-am dus a doua oara sa le pun turte am scos trei rame ca erau neacoperite de albine. Stiu ca sunt si avantaje ale pauzei prelungite, cum ar fi un start in forta si varooa cu sanse de sterilitate, dar nici foarte mare pauza ca nu mai am cu cine sa creasca noul puiet. Acum dupa perioada asta de iarna o sa incep cu turta proteica, sa vedem ce va fi...
[/quote]
In 23 decembrie a doua oara turte???? Doamne-fereste!! Nu te mira ca o sa iesi din rame cu un pumn de albine in primavara, uzura cu zahar isi va spune cuvantul.
Succes (sau epic fail?)!

Cubby

Citat din: yulian din Ianuarie 29, 2014, 07:43:02 AM
Citat din: Cubby din Ianuarie 28, 2014, 06:13:14 PM
In 23 decembrie a doua oara turte???? Doamne-fereste!! Nu te mira ca o sa iesi din rame cu un pumn de albine in primavara, uzura cu zahar isi va spune cuvantul.
Succes (sau epic fail?)!
[/quote]

Nuuu... atunci am fost la ei a doua oara si trecusera 2 luni in care nu i-am deranjat. Si le-am pus turte ca stiam ca nu o sa mai trec curand. De atunci nu le-am mai pus deloc turte,  cu toate ca in 18 ianuarie unii trasesera turta in rame. Numai bine!

Eugen B

Eu zic sa mergem cam 3-4 maxim pe mana meteorologilor ca si eu ma uit zilnic la vreme si nu e tot timpul ce zic ei. Posibil de pe la mijlocul lui martie sa inceapa vremea sa se mai incalzeasca. De exemplu in caransebes si in mare parte din vestul tarii nu a fost zapada mare, doar 5-6 cm, si temperaturi destul de ok. Vad ca iarna in ultimii ani incepe sa apara prin ianuarie, nu prin noiembrie-decembrie cand ar trebui.

istodorescu vasile

Citat din: Eugen B din Ianuarie 29, 2014, 08:49:54 AM
Eu zic sa mergem cam 3-4 maxim pe mana meteorologilor ca si eu ma uit zilnic la vreme si nu e tot timpul ce zic ei. Posibil de pe la mijlocul lui martie sa inceapa vremea sa se mai incalzeasca. De exemplu in caransebes si in mare parte din vestul tarii nu a fost zapada mare, doar 5-6 cm, si temperaturi destul de ok. Vad ca iarna in ultimii ani incepe sa apara prin ianuarie, nu prin noiembrie-decembrie cand ar trebui.
da in ultimii ani vine iarna prin ianuarie, insa problema este ca se prelungeste pina spre sfirsitul lui martie. aduceti-va aminte anul trecut cum a fost luna martie. pentru mine anul trecut a fost iarna foarte usoara, insa luna martie a fost cred cea mai rea din ultimii 20 de ani , dupa ce fusese cald si frumos pina pe 10 martie, si dupa aceasta data, a revenit iarna.