Vremea in iarna 2013-2014

Creat de bucovineanu, Noiembrie 25, 2013, 04:00:21 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Oricat de mare ar fi fost consumul in lunile din urma, nu trebuia sa ramana fara mancare. Din pacate unii "apicultori" daca vad coronite de miere pe rame in toamna, spun ca au destula mancare, iar din ianuarie nu mai stiu cum sa indoape cu tot felul de turte. Si acest lucru se repeta in fiecare an.

petru.atudorei

Citat din: bucovineanu din Februarie 01, 2014, 05:46:24 PM
Oricat de mare ar fi fost consumul in lunile din urma, nu trebuia sa ramana fara mancare. Din pacate unii "apicultori" daca vad coronite de miere pe rame in toamna, spun ca au destula mancare, iar din ianuarie nu mai stiu cum sa indoape cu tot felul de turte. Si acest lucru se repeta in fiecare an.

Bine ziceti ...dar ceea ce ziceti nu se pliaza pentru toti apicultorii.
Spre exemplu am 3 stupi care in octombrie i-am strans pe 5 rame cu miere. Fiecare rama a fost 3/4 plina cu miere..nu doar coronita. din octombrie pana in ianuarie nu am mai umblat la ei. nici nu am deschis capacul sa vad ce e in stup. In ianuarie..la un control am gasit puiet..mult puiet..si ramele aproape goale... ce ar trebui sa fac in cazul asta? sa nu le bag turta pentru ca apicultorii cu experienta zic ca nu e bine?

Cum explicati faptul ca din octombrie si pana in ianuarie au golit 5 rame cu miere? 

Aurelian A.

Iti dai seama ca intr-o stupina mai apar si asemenea cazuri si atunci tre intervenit...dar la unii 'apicultori' se pare ca turta e la putere incepand din dec-ian  pt. intreaga stupina.Eu nu am pus inca nici turta,nici nimic.....cine stie,probabil daca nu bagi turta in ianuarie nu esti apicultor ... :nebun:
"Nu sunt destept,dar cand privesc in jur prind curaj." Ion Creanga

petru.atudorei

spre exemplu anul trecut..am bagat stupii pe iarna exact la fel..nu am umblat la ei pana in mai. nu le-am bagat nici o turta nimic...s-au descurcat cu ce au avut.
Dar anul asta, abia acum in ianuarie cand a scazut temperatura albinele s-au strans in ghem.

bismark

De vina a fost timpul calduros din aceasta toamna-iarna pina acum cind brusc a venit gerul.Din aceasta cauza foarte multe familii vor muri de foame si in special cele pina in 4-5 rame daca in urmatoarele saptamini nu se intervine cu hrana.Albina nou iesita consuma cel mai mult neavind substratul gras al albinei de iernare.De aceea atentie la ascultare la semnalul de plins al ghemului.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

Aurelian A.

Dupa parerea mea se dovedeste inca o data ca daca ai  puiet in decembrie - ianuarie nu e de bine pentru familia respectiva.Puiet in aceste luni(decembrie,inceput de ianuarie) inseamna o vreme calda ,iarna inca neinceputa...ori la noi intotdeauna au fost perioade de ger,daca nu a fost in dec ian vine in februarie si creste consumul enorm....dar ce sa faci,nu te poti pune cu vremea :hi:
"Nu sunt destept,dar cand privesc in jur prind curaj." Ion Creanga

Din lanul de fasole

Citat din: bismark din Februarie 01, 2014, 07:13:31 PM
   De vina a fost timpul calduros din aceasta toamna-iarna pina acum cind brusc a venit gerul.Din aceasta cauza foarte multe familii vor muri de foame si in special cele pina in 4-5 rame daca in urmatoarele saptamini nu se intervine cu hrana.Albina nou iesita consuma cel mai mult neavind substratul gras al albinei de iernare.De aceea atentie la ascultare la semnalul de plins al ghemului.Cu respect

Cu mâna pe inimă vă spun: nu ştiu cum plâng albinele.  Vorbim la primăvară. Cu acelaşi mare respect.
C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

fiug1970

Citat din: Din lanul de fasole din Februarie 01, 2014, 10:24:45 PM
Citat din: bismark din Februarie 01, 2014, 07:13:31 PM

Cu mâna pe inimă vă spun: nu ştiu cum plâng albinele.  Vorbim la primăvară. Cu acelaşi mare respect.
ascultandu/le din când in când,ai sa le auzi.Si de bine si de rau...Nimeni nu stia ca balenele canta...pana un curios s/a scufundat cu/n hidrofon...Restul e istorie.....

popik50

Eu stiu ca albinele plang atunci cand nu mai au regina. Daca plang si atunci cand nu mai au mancare de unde stim care este problema?... Aici e bine sa ai ureche muzicala si sa stii in ce gama e melodia adica plansul. :) si trebuie intervenit ca atare

Stefan Madalin

Dupa un numar de ascultari iti vei da seama de ce suna asa si nu invers sau de de ce suna incet sau deloc .

Eugen B

Vremea in vestul romaniei a fost mai calda ca in restul tarii. adica au fost si diferente de 15-20 grade fata de este si nord-est. Zapada e foarte putina si in plus am auzit la meteo ca iar ca veni ceva val de caldura dupa care temperatura va reveni la normalul anotimpului. Asa ca parerea mea daca prindeti ceva zile bune le puteti baga mancare.

Marius-ursulakhe

Eugen ai dreptate ieri a fost 8-9 grade in zona Beiusului (bihor) si in jur de 3 stupi au iesit cateva albine dar nu la zbor doar pe scandurica de la urdinis
Ieri cei de meteo au zis ca vor fi 5-6 grade iar azi au zis ca vor fi in jur de 8-9 grade as ca asteptam ceva zboruri de curatire sa le pot administra acea pasta care a fost prezentata de domnul Calmus Daniel pe care am facut-o aseara din 3 kg miere numai 250 grame lapte praf 40 ml protofil in jur de 150 grame polen scos de la congelat si in jur de 500-600 grame de drojdie de bere
Pasta ma bagat-o in borcame iar la administrare voi merge cu cate un borcam prin stupina
Multa sanatate tuturor si multa bafta sa avem pana la sfarsitul lui martie sa iesim cu bine cu toti stupii in viata si in acelasi timp sa fie si sanatoase familiile respective sa ne putem bucura de noul an apicol

mmacreanu

Citat din: ursulakhe din Februarie 02, 2014, 10:02:19 AM
Eugen ai dreptate ieri a fost 8-9 grade in zona Beiusului (bihor) si in jur de 3 stupi au iesit cateva albine dar nu la zbor doar pe scandurica de la urdinis
Ieri cei de meteo au zis ca vor fi 5-6 grade iar azi au zis ca vor fi in jur de 8-9 grade as ca asteptam ceva zboruri de curatire sa le pot administra acea pasta care a fost prezentata de domnul Calmus Daniel pe care am facut-o aseara din 3 kg miere numai 250 grame lapte praf 40 ml protofil in jur de 150 grame polen scos de la congelat si in jur de 500-600 grame de drojdie de bere
Pasta ma bagat-o in borcame iar la administrare voi merge cu cate un borcam prin stupina
Multa sanatate tuturor si multa bafta sa avem pana la sfarsitul lui martie sa iesim cu bine cu toti stupii in viata si in acelasi timp sa fie si sanatoase familiile respective sa ne putem bucura de noul an apicol

Fii atent, drojdia de bere nu este foarte necesara in stimularile de acum, eu as miza pe mai mult lapte praf decat drojdie de bere ...
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

Marius-ursulakhe

Din cate stiu toti cei care au explicat pe forum cei cu experienta mai multa drojdia de bere inactiva contine acele proteine de care au nevoie albinutele care cresc puietul-adica este un inlocuitor al polenului pt formare corpului gras

mmacreanu

Citat din: ursulakhe din Februarie 02, 2014, 10:40:40 AM
Din cate stiu toti cei care au explicat pe forum cei cu experienta mai multa drojdia de bere inactiva contine acele proteine de care au nevoie albinutele care cresc puietul-adica este un inlocuitor al polenului pt formare corpului gras

Mai reciteste!
Presupun ca tu acum dai stimularea asta proteica pentru cresterea puietului nu pentru corpul gras al albinei, ce sa faca acum albina cu un corp gras pt ca in cateva saptamani ele se apuca de munca si ... daca le ingrasi nu vor face treaba :))
In concluzie: in stimularile proteice, toamna bagi mai multa drojdie de bere pentru corpul gras al albinelor care ierneaza, iar primavara bagi mai mult lapte praf (proteina) pentru a ajuta albinele sa creasca puiet, acest lucru este benefic daca nu ai rame cu pastura in cuib sau la rezerva.
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.