CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 11:00:54 AM

« precedentul - următorul »

mape 48-petru manea

familia nu produce caldura tot timpul---cand temp.scade sub o anumita limita albinele incep sa consume miere si fac incalzirea ,cand temp.ajunge la nivel optim se opresc din miscarile prin care produc caldura
De aceea zgomotul nu este uniform la toate familiile---la urmatorul control prin ascultare poti gasi alta fam care face un zgomot mai mare

Vyktor

Astazi, dupa perioada foarte lunga cu ceta, a iesit in sfarsit si la mine soarele. Din cele 5 familii doar la doua am avut un zbor intens de curatire. Pentru mine a fost curios faptul ca cel mai intens a fost la singurul stup pe care il am cu fund plin. Dupa ce am ridicat capacele la cei cu fund cu sita  mie mi s a parut ca este cam mult condens pe folie,  in conditiile in care subarele au fost scoase de tot. Asa ca am scos foliile si am bagat  subarele. O fi bine o fi rau...nu stiu...dar am procedat asa gandindu ma ca de acum incolo este posibil ca matcile sa inceapa ponta, daca nu or fi inceput si poate de aici si condens mai mult si in acest caz oricum trebuia sa bag subarele. Nu am avut nici timp,  dar nici nu am vrut sa deranjez prea mult  , sa ma uit sa vad daca au inceput ponta. Oricum am scos foliile pentru ca nu mi a placut ce am vazut. O fi din cauza umiditatii mari din atmosfera (ceata multa) sau am gresit eu undeva  ?

popik50

Am stat jos si am privit un frumos zbor de curatire...

istodorescu vasile

Citat din: popik50 din Ianuarie 11, 2014, 08:04:57 PM
Am stat jos si am privit un frumos zbor de curatire...
:bravo: :bravo:frumos  :nebun: :nebun: :bravo:

morozan simion

astazi au fost 7 grade la mine si mi-am permis sa administrez cate o turta de 1 kg la fiecare familie homemade din zahar pudra,protofil, miere si ceai de menta,sunatoare, cimbrisor si sunatoare cu toate ca albinele nu erau ajunse in partea superioara, le-am administrat deoarece se anunta de saptamana viitoare temperaturi cu minus

Aurel

Astazi am auzit la televizor ca pentru luna martie sant prognozate ninsori in toate regiunile tarii. Ramane de vazut daca se vor confirma.

kamy

Nimic ce sa fac, racit cobza ,pana si matca am ratat-o!

mosunick

Daca "ne mintim ca la meteo" rezultatul e clar ce va fi in martie...
Eu, initial, cand am auzit de "cea mai tima iarna din ultimii nshpe zeci de ani" prognozata in noiembrie, m-am agitat, dar dupa cum au decurs lucrurile pana acum, mi-am revenit si sunt circumspect la ce ni se prezice la meteo...
Doamne ajuta si bine a fi!
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

mmacreanu

Astazi a fost cald si pe la Braila, am mers in stupina si am vazut cateva roiuri ca au iesit la zbor, miere nu au consumat foarte multa, am gasit un roi in care a fost un soarece si a facut ceva pagube dar albinele erau oke, am curatat putin si am vazut pe o rama putin puiet capacit. Am observat o familie care nu vrea sa hiberneze, la toate verificarile albinele stau imprastiate ... le-am pus si turta pt ca am crezut ca nu au hrana, azi am desfacut cuibul si am vazut ca au miere capacita in rame si destul de mult puiet.

Am o mare nedumerire, un roi facut cu matca cumparata de la Ciucurova este depopulat rau, matca inca este acolo si as vrea sa-i dau niste albina de la familia asta care nu vrea sa hiberneze ... cum as putea face?
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

Bistriteanul

Citat din: vyktor din Ianuarie 11, 2014, 07:24:21 PM
Astazi, dupa perioada foarte lunga cu ceta, a iesit in sfarsit si la mine soarele. Din cele 5 familii doar la doua am avut un zbor intens de curatire. Pentru mine a fost curios faptul ca cel mai intens a fost la singurul stup pe care il am cu fund plin. Dupa ce am ridicat capacele la cei cu fund cu sita  mie mi s a parut ca este cam mult condens pe folie,  in conditiile in care subarele au fost scoase de tot. Asa ca am scos foliile si am bagat  subarele. O fi bine o fi rau...nu stiu...dar am procedat asa gandindu ma ca de acum incolo este posibil ca matcile sa inceapa ponta, daca nu or fi inceput si poate de aici si condens mai mult si in acest caz oricum trebuia sa bag subarele. Nu am avut nici timp,  dar nici nu am vrut sa deranjez prea mult  , sa ma uit sa vad daca au inceput ponta. Oricum am scos foliile pentru ca nu mi a placut ce am vazut. O fi din cauza umiditatii mari din atmosfera (ceata multa) sau am gresit eu undeva  ?

Nu ai gresit cu nimic. Ai facut bine sa elimini folia si sa bagi subarul. Cea mai buna iernare (uscata) este cu paturile direct peste rame, materialele textile permit aerului incarcat cu umiditate sa treaca prin ele si astfel umiditatea sa nu ramina in cuib. O sa vezi ca patura de deasupra va fi putin umeda (partea de deasupra,acolo se formeaza condensul-o simti la mana) dar paturile de sub aceasta vor fi uscate si vor asigura izolarea termica necesara. Cand vor tura motoarele (puiet) si albinele vor creste temperatura in cuib, vei simti aceasta chiar si cu mina. Daca asezi mina peste paturi sau o introduci intre ele, acum vei vedea ca sunt mai reci, dar in Februarie-Martie, cand au puiet vei simti diferenta de temperatura degajata. 
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

Vyktor

Nu ai gresit cu nimic. Ai facut bine sa elimini folia si sa bagi subarul. Cea mai buna iernare (uscata) este cu paturile direct peste rame, materialele textile permit aerului incarcat cu umiditate sa treaca prin ele si astfel umiditatea sa nu ramina in cuib. O sa vezi ca patura de deasupra va fi putin umeda (partea de deasupra,acolo se formeaza condensul-o simti la mana) dar paturile de sub aceasta vor fi uscate si vor asigura izolarea termica necesara. Cand vor tura motoarele (puiet) si albinele vor creste temperatura in cuib, vei simti aceasta chiar si cu mina. Daca asezi mina peste paturi sau o introduci intre ele, acum vei vedea ca sunt mai reci, dar in Februarie-Martie, cand au puiet vei simti diferenta de temperatura degajata.
[/quote]

:thanks:raman dator cu  :beer: :coffee:
pentru moment impachetarea "clopot" ramane pe locul 2

filip

Pentru cei care ierneaza cu folie tip clopot,e bine de stiut urmatorul fapt:
Folia pastreaza caldura si e ideala pana incepe matca ponta.Atunci incep albinele sa tureze motoarele si apare condensul.
Pe 6 ian 2014,am verificat si eu stupii ridicand podisoarele.Majoritatea nu au puiet,dar preventiv am indoit un colt la folie lasand condensul sa iasa.
Ori fortand cu turta ori pungi cu miere,fortezi regina sa ponteze.Parerea mea e ca unii au dormit in august,acum s-au trezit si in buimaceala zapacesc albinele.
Deci toate la timpul lor!
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Vyktor

Citat din: filip din Ianuarie 13, 2014, 11:16:08 AM
Pentru cei care ierneaza cu folie tip clopot,e bine de stiut urmatorul fapt:
Folia pastreaza caldura si e ideala pana incepe matca ponta.Atunci incep albinele sa tureze motoarele si apare condensul.
Pe 6 ian 2014,am verificat si eu stupii ridicand podisoarele.Majoritatea nu au puiet,dar preventiv am indoit un colt la folie lasand condensul sa iasa.
Ori fortand cu turta ori pungi cu miere,fortezi regina sa ponteze.Parerea mea e ca unii au dormit in august,acum s-au trezit si in buimaceala zapacesc albinele.
Deci toate la timpul lor!

Mai dau o bere si o cafea daca ma lamuresti si pe mine .Sau poate nu s-a inteles bine , eu nu am pomenit nimic de turte sau pungi de miere . Sau daca nu era la adresa mea  ^:)^
Sa stii ca " Eu vara nu dorm " :rotfl: =)) :rotfl: , daca am gresit este doar din cauza ca nu am stiut :hi:

filip

@vyktor,
Pe blog sunt doua feluri de apicultori care stiu ce e apicultura si apicultori care promoveaza unele interese.
Ori e bine sa se analizeze ce vinde fiecare,pentru a intelege ce promoveaza.
Deci postarea era cu caracter general,se stie ca albina are din instinct acumularea.Ori in urma acumularii ,acumularea se transforma in cantitate de puiet.
Ori eu spun asa,fortarea acum,urmata de un val de frig=intepenirea si decesul pe puiet.
Pana acum in ian e exclus,dar feb.........?
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

yulian

Citat din: filip din Ianuarie 13, 2014, 11:16:08 AM
:nono: Condesul in cantitati limitate e foarte bun mai ales dupa ce a inceput matca ponta. Albinele au nevoie de apa pentru hranirea puietului iar in perioada asta nu pot iesi dupa ea. Sunt destui stupari care ierneaza cu fundul gol si folia deasupra iar cand apare puietul acopera fundul tocmai pentru a face condens sau care au lazi cu fundul plin pun folia dupa ce apare puietul. S-a mai discutat pe forum pareri  pro si contra.
Succes.