CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 11:00:54 AM

« precedentul - următorul »

yulian

harnaj12
Nu vreau sa te contrazic, dar nu incercati asa ceva acasa!
Succes.

harnaj12

yulian -eu aceasta metoda o practic de o viata,mai bine zis de peste 60 de ani cu un enorm succes, cine vrea sa o proveze numai bine.

murarudumitru

Azi am au zburat chiar frumos ,au adus si polen ,am bagat cite o turta la fiecare, am ramas cu cinci care este in regula ,2 mai slabuti dar eu zic ca scapa,nici o intepatura pe 2014 lucrat fara fum fara masca ,eru va doresc numa bine si esire cu bine in primavara,

Eugen B

Eu zic ca e foarte bine daca ai 8 rame pline de albine acuma, dar nu cred. Si in plus albina care e acuma si e veche din toamna iti moare in careva zile sau saptamani si nu prinde niciun cules. Poate te exprimi gresit la mutarea albinelor din stupi tari in slabi in februarie, poate vrei sa zici aprilie-mai.

morozan simion

eu la asa ceva am lucrat astazi

istodorescu vasile

Citat din: harnaj12 din Februarie 10, 2014, 04:05:27 PM
yulian -eu aceasta metoda o practic de o viata,mai bine zis de peste 60 de ani cu un enorm succes, cine vrea sa o proveze numai bine.
sa intariti in februarie familiile mai slabe in detrimentul celor puternice?sunteti primul pe care il aud ca a facut acest lucru de cind mi-au dat ochii. in aceasta perioada nu se ataca albinele intre ele, insa ca sa iei de la un stup puternic si intaresti pe altul slab, este frectie la picior de lemn, pierdere dublu.acel roi pe 3 rame este tinut pentru matca, si va supravietui in bune conditii in continuare asa cum a fact-o pina acum, iar cel puternic se va dezvolta , si eventual ii va ajuta pe altii ramasi in urma in aprilie nu acum.

cipik

Citat din: istodorescu vasile din Februarie 10, 2014, 09:22:24 PM
Citat din: harnaj12 din Februarie 10, 2014, 04:05:27 PM
sa intariti in februarie familiile mai slabe in detrimentul celor puternice?sunteti primul pe care il aud ca a facut acest lucru de cind mi-au dat ochii. in aceasta perioada nu se ataca albinele intre ele, insa ca sa iei de la un stup puternic si intaresti pe altul slab, este frectie la picior de lemn, pierdere dublu.acel roi pe 3 rame este tinut pentru matca, si va supravietui in bune conditii in continuare asa cum a fact-o pina acum, iar cel puternic se va dezvolta , si eventual ii va ajuta pe altii ramasi in urma in aprilie nu acum.
[/quote

Sau dupa salcam cand din cel puternic se scot doua caturi de miere, unul de rapita si unul de salcam.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

yulian

Azi nu, dar maine vreau sa fac un tratament cu VF. Vreme ideala pentru ventilatia stupului, puiet putin catre deloc!

jenica67

sorinnel, daca vremea iti mai permite, eu asi face urmatoarea miscare cu stupi aia din poza. Pe ala de sus, l-asi lasa pe 5 rame, asi baga o diafragma de carton cu o gaura la misloc si 2 decupari 50x10(10 mm=inaltimea) sus si jos, i-asi impacheta si nu i-asi mai deranja 2-3 saptamani, daca au suficienta mancare. Iar pe ala cu 3 rame, l-asi lasa 2 rame si una dupa diafragma de carton. Diafragmele de polestiren, le lasi la capete asa cum sunt.
          Referitor la intarire, eu am invatat ca intai se intaresc o parte din stupii medi, ca sa avem un nr cat mai mare de stupi tari, acolo existand conditii propice de crestere puiet, acestia se vor dezvolta puternic, pe masura ce au excedent, se intaresc urmatorii stupi ca marime. Se repeta procedeul, cei mai slabi ramanand sa fie intariti ultimii. 
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

petru.atudorei

daca are mancare..si nu ii mai deranjeaza..ala pe 3 rame va iesi cu bine din iarna. in primavara va veni cu 1 2 rame cu puiet pentru ajutorare..si astfel a trecut iarna.

O alta varianta..ar fi aceea de al muta impreuna cu alt roi slab intr-un singur stup, despartiti de o diafragma etansa. Dar la timpul asta nu cred ca are rost. si e un deranj prea mare pentru albine.

daca nu au mancare.. punele o punga cu miere in cap..si nu mai umbla la ei decat peste 3 saptamani.. cand le mai bagi o punga cu miere. si daca nu trece iarna..vii la mine si iti dau eu un roi gratis.

sandupop

Citat din: morozan simion din Februarie 10, 2014, 09:22:23 PM
eu la asa ceva am lucrat astazi
Frumoasa lada de scule  :bravo: :bravo:...felicitari, dar vrem o poza cu ea.....echipata si gara de atac, cu toate ustensilele in ea...
Nu trageti!! ...Sunt incepator.

pad3

astazi am ansamblat 5 kituri de vertical/12. vremea a fost superba asa ca am umblat si in lazi si le-am pus cate 1/2 turta de kandy . termometrul are senzor protejat asa ca asta a fort temp aerului la umbra
somnul ratiunii naste monstri

pad3

un pic de lauda de sine. in urma cu aprox 1 sapt am pus juma de turta unicului meu roi, de care ma simt profund atasat  :bzz:. intrat in iarna pe 4 rame si cu cca 6 kg miere. pur si simplu a explodat, in momentul de fata cred ca e pe primele pozitii la nr de albine. nu va mai spun ca am servit si 4 ace.. :nebun: :nebun: :nebun:
somnul ratiunii naste monstri

albinasebes

Am reusit si eu sa deschid sapte stupi pt a-mi face o parere despre situatia actuala in stupina. Din cei sapte trei nu aveau puiet deloc, trei puiet de cateva zile iar unul puiet pe trei rame, de la capacit la oua de o zi pe o treime din rame. Interesant este ca cei fara puiet au mai putina mancare decat ceilalti. Matcile sunt acolo, le-am vazut. Am pus turta pe rame, sper sa isi dea drumul toti.
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

happy

Ieri si azi am umblat si eu la stupi.Le-am pus atat apifondant cat si turte facute de mine cu polen,au nevoie de asa ceva pentru puiet.Am si descapacit cateva rame cu miere la care nu au ajuns fetele.
Turtele facute de mine
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!