CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 11:00:54 AM

« precedentul - următorul »

Florin D.

Acele botci pot fi si de salvare...

bucovineanu

A cele botci sunt aproape sigur de salvare chiar daca sunt pe marginile ramelor. Acolo au gasit albinele larve potrivite pentru a creste din ele regine. Perioada roiurilor a cam trecut.

oroles

Stuparii batrani au cateva sarbatori religioase ca repere ce coincid cu calendarul apicol
23 Aprilie - Sf. Gheorghe - se numara stupii. Incep culesurile mai importante.
20 Iulie - Sf. Ilie - se incheie perioada de roire. Scade ponta
15 August - Adormirea Maicii Domnului - se cam termina culesul de productie si se incepe pregatirea de iarna.

Daca mai stii cineva asocieri de sarbatori religioase cu activitati in stupina sa imi spuneti si mie. Asa le tin minte si eu mai usor.

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefan1

Mai este Sf. Ambrozie, sarbatorit la 7 decembrie si de catolici si de ortodocsi (cei pe stil vechi - mai tarziu). Cred ca este socotit 'Patronul albinelor'. El a fost un Episcop catolic foarte influent (a trait intre 340 si 397). Se zice ca mic fiind, in leagan, un roi de albine a venit la el si albinele intrau si ieseau din gura lui fara a-i face vreun rau, apoi roiul s-a inaltat si sa indepartat pana nu s-a mai vazut. Tatal lui, care a asistat la 'minune' ar fi spus ca daca va trai acest copil va ajunge sigur un Om mare.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefanst

Uitandu-ma astazi prin stupi am vazut pe unele albine (cateva , nu multe) niste pete albe. Oare ce ar putea fi? Petele nu puteau fi de polen sau faina , se vad ca cum ar fi psoriazisul la oameni , o decolorare pe toracele albinelor...

mape 48-petru manea

Daca avea alb si pe frunte ,atunci sigur era dela busuiocul de miriste

MIHALACHE

stefanst

Noaptea trecuta am avut un ,,musafir". Un urs s-a gandit sa-mi faca inventarul , iar dimineata am gasit un stup facut praf. Era un roi de anul asta pe 10 rame din care nu a mai ramas nimic , doar un pumn de albine pe jos si unul in cutie. Am incercat , pe cat putinta sa le strang , iar maine , dupa ce se vor mai linisti , sa vad daca o mai fi matca printre ele(mira-m-as). Acun stau cu frica ; daca a venit odata , se va mai intoarce si ptr ceilalti. Ma gandesc sa pun niste detectoare de miscare imprejur legate la un proiector si o alarma de masina , poate-l va speria. Cine are sa-mi imprumute si mie o pusca , macar pastrama sa maninc daca nu miere...

romikele

Gardul electric este eficient in cazul tau.
Au mai patit-o si altii...

stefanst

Stiu ca au patit-o si altii , Slava Domnului ca mi-a prapadit doar unul (pe banca pe care era cel in cauza mai erau inca 18 bucati , daca rasturna toata banca...). Gard electric am sa iau saptamana viitoare , sper sa nu mai treaca pana atunci. Oricum , deocamdata am pus un reflector cu senzor , la care am legat si o goarna din aceea de la alarma auto , problema este ca deocamdata nu am mai multi senzori , cel pe care-l am acopera doar o parte.

stefanst

Ce-i curios este ca , desi cutia era din polistiren extrudat , nu a patit nimic , doar capacul este praf.

mmacreanu

Citat din: stefanst din August 08, 2014, 07:33:41 PM
Ce-i curios este ca , desi cutia era din polistiren extrudat , nu a patit nimic , doar capacul este praf.

pe ursache l-a interesat ce era in cutie, nu cutia :d
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

marius_vfp

stefanst , mergi la magazin cu articole electrice si cauta proiectoare cu senzori de miscare ceva de genu : http://www.okazii.ro/cautare/proiector+cu+senzor+de+miscare.html

am intrebarea ai posibilitate de retea electrica 220v in stupina? daca da , e destul de simplu
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

stefanst

Cam asa m-am gandit si eu , problema este ca stupii sunt imprastiati pe o zona relativ mare (cam 100mp) prin urmare trebuiesc cam multi senzori ptr a acoperi toata suprafata (teoretic ursul poate veni din orice directie , deoarece sunt inconjurat de padure , cea mai apropiata casa este cam la 500m , urmatoarea la 1km... , deci mai sigur este cum spunea dl. romikele , cu gard electric.Nu inteleg ce se intampla pe aici , de ani buni nu au mai fost probleme cu ursii , insa anul asta parca au turbat (au rupt mai multe vaci pe o raza de vreo 15 km) , insa legea spune ca nu le poti face nimic daca pagubele nu trec de 100.000 de roni , asa ca stam linistiti si asteptam sa ne manance pe toti...

stefanst

Ma gandesc ca , avand in vedere ce efectiv nu are cine sa treaca pe la stupina noaptea , sa nu dau totusi banii pe tot sistemul , sa iau doar niste fir si izolatorii , si sa bag direct 220 pe el.