CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 11:00:54 AM

« precedentul - următorul »

trantore

Citat din: marius_vfp din Iunie 30, 2014, 03:11:20 PM
la topitorul solar , jgheabul in care curge ceara e practic vasul colector , ca si colector e buna o tava de facut cozonacmai lunga .

dupa parerea mea geamul e bine daca ar fi dublu strat un geam gen termopan si cat mai subtire sticla , sa nu fie sticla low-e , acea sticla opreste o parte din radiatii , dupa un geam tratat oricat ai sta nu te bronzezi.

TDI saponificare sau nu , fii sigur ca cei care o sterilizeaza la 120 grade deja ne vand gogosi , eu stiu un lucru atunci cand fierbi ceara in apa temperatura nu poate depasi pragul de maxim 100 105grade , pana la 120 e cale lunga , nici chiar in oalele sub presiune nu ajungi la 120. apa se comporta ca un regulator de temperatura . 

dodo la aburi e alta treaba , eu o topesc in oala cu apa o mai spumuiesc daca e foarte murdara , important e ca in vasul in care torni ceara la racit sa aibe apa(clocotita) in el cam 5cm pe fundul vasului acolo in apa se aduna majoritatea rezidurilor prin decantare .

spor
http://ro.wikipedia.org/wiki/Punct_de_fierbere

la 2 bari in cazanu de incalzire temperatura poate sa treaca de 110 fara sa fiarba....  am probat

marius_vfp

trantore , daca e sa luam temperatura de fierbere , va trebui sa ne raportam , la lichidul care fiarbe , si nu la aburi , aburii pot atinge o temepratura mult mai mare , eu vorbeamb de oala sub presiune , cea care o folosesc gospodinele noastre prin bucatarie , dar mare atentie ,in acea oala nu se vor atinge 2 bari niciodata imagineazati doar ce forta actioneaza asupra capacului , crezi ca va rezista?
la o oala de aprox30 cm diametru ai circa 1400 kg forta de impingere pe capac , nu compara oala cu un cazan bine proiectat care rezista ,
eu fierb totul la presiune atmosferica .

daca folosesti cazan sub presiune acolo vei putea ajunge si la temperaturi mai mari ale aburului ,dar cand vei elimina gazul in spatiul unde topesti ceara acesta se va raci pentru ca acolo presiunea scade la presiunea atmosferica.
spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

trantore

iti pot face apa sa fiarba la 30 de grade cu o pompa de vacum.....  si sa vezi ce clocot baga.

fierbere inseamna trecerea din stare lichida in stare gazoasa

http://ro.wikipedia.org/wiki/Fierbere

cred ca aici explica destul de clar

marius_vfp

trantore deviem de la subiect , ne i-a adminul de urechi ,

eu iti zic una si tu tot o dai ba cu suprapresiune  ba cu vacum , a cata oara sa  repet ca eu lucrez la presiunea atmosferica, 1 atm ))/

la 30 grade ceara nu se mai topeste  :qp:

spor

trantore

Citat din: marius_vfp din Iunie 30, 2014, 03:11:20 PM
la topitorul solar , jgheabul in care curge ceara e practic vasul colector , ca si colector e buna o tava de facut cozonacmai lunga .

dupa parerea mea geamul e bine daca ar fi dublu strat un geam gen termopan si cat mai subtire sticla , sa nu fie sticla low-e , acea sticla opreste o parte din radiatii , dupa un geam tratat oricat ai sta nu te bronzezi.

TDI saponificare sau nu , fii sigur ca cei care o sterilizeaza la 120 grade deja ne vand gogosi , eu stiu un lucru atunci cand fierbi ceara in apa temperatura nu poate depasi pragul de maxim 100 105grade , pana la 120 e cale lunga , nici chiar in oalele sub presiune nu ajungi la 120. apa se comporta ca un regulator de temperatura . 

dodo la aburi e alta treaba , eu o topesc in oala cu apa o mai spumuiesc daca e foarte murdara , important e ca in vasul in care torni ceara la racit sa aibe apa(clocotita) in el cam 5cm pe fundul vasului acolo in apa se aduna majoritatea rezidurilor prin decantare .

spor

si apa poate sa atinga 120 de grade fara sa fiarba.....  doar ca  recipientul (cazanul) in care se afla ceara si apa sa fie inchis ermetic sa poata sa creasca presiuneala 2 bari
Căldura latentă molară de vaporizare a apei la divese presiuni[13]
Presiune (bar)    0,05    0,2            1,0               2,0    5,0               10    20               50    100           200
Temperatură ( °C)    32,9    60,1    99,6    120,2    151,8    179,9    212,4    263,9    311,0    365,8

trebuie neaparat folosita apa la sterilizarea ceri?

stefan1

Sigur ca trebuie folosita apa. Sigur ca trebuie sa se atinga peste 120 grade Celsius si asta se asigura din reglarea presostatului, neaparat necesar instalatiei. Din tabelul pus de 'Trantore' se vede ca trebuie sa fie putin peste 2 atmosfere. Nu e vorba de abur supraincalzit ci de apa, al carui punct de evaporare creste cu presiunea dupa cum arata tabelul.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

maximotgv

Ceara saponificata se mai poate "repara"? Sau la ce poate fi folosita?

stefan1

Se poate repara cu acid sulfuric, dar trebuiesc multe precautii. Oricum saponificarea nu apare datorita incalzirii, ci din combinarea cu sarurile din apa folosita.

maximotgv

Am folosit apa din ploaie! Este o ceara mai veche pe care am retopit-o. Am sa mai caut pe la nenea google sa vad ce zice. Sunt vreo 4 kg de ceara pe care imi este necaz sa o arunc.

mmacreanu

azi am facut o scurta revizie prin stupina, abia fac fata eu sa pun sirop la cat consuma albinele, imbucurator este faptul ca matcile sunt inca active si ponteaza bine, doar vreo 4 stupi pe care i-am scapat fara mancare au intrerupt putin ponta.

Am descoperit la o colonie un lucru ciudat, pe cateva rame mai deschise la culoare sunt cateva celule de culoare maronie, asta a ramas dupa ce a iesit puietul din rame, arata de parca s-au lichefiat larvele in interior.
Am mai observat intr-o colonie vreo 2 trantori si 1 albina fara aripi :) ... colonia respectiva a donat o botca de schimb linistit si mult asteptata matca ... nu avea aripile bune, sa fie de la varoua?
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

scorpyon73

mereu tanar

trantore

Citat din: mmacreanu din Iulie 01, 2014, 04:40:03 PM
azi am facut o scurta revizie prin stupina, abia fac fata eu sa pun sirop la cat consuma albinele, imbucurator este faptul ca matcile sunt inca active si ponteaza bine, doar vreo 4 stupi pe care i-am scapat fara mancare au intrerupt putin ponta.

Am descoperit la o colonie un lucru ciudat, pe cateva rame mai deschise la culoare sunt cateva celule de culoare maronie, asta a ramas dupa ce a iesit puietul din rame, arata de parca s-au lichefiat larvele in interior.
Am mai observat intr-o colonie vreo 2 trantori si 1 albina fara aripi :) ... colonia respectiva a donat o botca de schimb linistit si mult asteptata matca ... nu avea aripile bune, sa fie de la varoua?

fara aripi sau aripi mici deformate>>>   la mine inseamna varoa... 

eu am scapat de hraniri au gasit un hectar de floare la vre-o 3km....

stefan1

Larve lichefiate e un semn rau! Verifica cu o scobitoare daca acea pasta din celule se intinde. Vezi daca are si miros. E suspiciune de loca americana!!
  Albine sau chiar matci cu aripile nedezvoltate pot fi din cauza varroozei dar pot fi cauzate si de o temperatura scazuta in zona acelui puiet (fie din cauza largirii excesive a cuibului, fie din cauza lipsei de hrana.

mmacreanu

Citat din: stefan1 din Iulie 02, 2014, 12:54:38 AM

Larve lichefiate e un semn rau! Verifica cu o scobitoare daca acea pasta din celule se intinde. Vezi daca are si miros. E suspiciune de loca americana!!
  Albine sau chiar matci cu aripile nedezvoltate pot fi din cauza varroozei dar pot fi cauzate si de o temperatura scazuta in zona acelui puiet (fie din cauza largirii excesive a cuibului, fie din cauza lipsei de hrana.

Citisem despre efectele infestarii cu varoua, aveam o banuiala pt aripile deformate, pentru ca nu a inceput culesul la floarea soarelui, am facut luni la toti stupii un tratament cu varachet, au cazut multe victime.

Despre lichefierea larvelor, am citit despre loca americana, stupul nu miroase cand il deschid iar in acele celule patate nu este substanta lichida, are un reziduu uscat in celula. O sa fac azi un control mai amanuntit pe o rama cu puiet capacit (proba cu scobitoarea, cu toate ca nu vazut nici un capacel spart la puietul capacit. Imi pare rau ca nu am facut poze.
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

marius_vfp

Citat din: trantore din Iulie 01, 2014, 10:58:17 PM

eu am scapat de hraniri au gasit un hectar de floare la vre-o 3km....

esti sigur ca ai scapat , la 3 km se alege praful si pulberea de albina.cu un hectar de floare nu poti sa hranesti mai mult de 5 stupi

spor