Bine v-am găsit!

Creat de calmusdaniel, Noiembrie 13, 2013, 06:09:57 PM

« precedentul - următorul »

MirceaCalin

Dacă tot e public forumul daţi şi voi ceva amănunte în plus !!!

calmusdaniel

Citat din: aurelianpopescu din August 05, 2016, 07:26:49 PM
Da randament tratarea ramelor contra gaselnitei cu apa oxigenata?

  Asa cum am mai spus,apa oxigenata a fost recomandata unui coleg de o persoana de la Institutul apicol.Apa oxigenata  cu concentratie de 3% se pulverizeaza pe rame,distrugand si ouale si larvele gaselnitei.Eu nu am incercat,dar am sa incerc si eu.

calmusdaniel

Colivie

Closcutz

Citat din: calmusdaniel din August 06, 2016, 08:55:46 PMAsa cum am mai spus,apa oxigenata a fost recomandata unui coleg de o persoana de la Institutul apicol.Apa oxigenata  cu concentratie de 3% se pulverizeaza pe rame,distrugand si ouale si larvele gaselnitei.Eu nu am incercat,dar am sa incerc si eu.
De unde se poate procura apa oxigenata? Cat costa? Se aplica direct pe rame prin pulverizare sau se mai dilueaza cu apa?

calmusdaniel

Citat din: Closcutz din August 08, 2016, 08:21:19 PM
Citat din: calmusdaniel din August 06, 2016, 08:55:46 PMAsa cum am mai spus,apa oxigenata a fost recomandata unui coleg de o persoana de la Institutul apicol.Apa oxigenata  cu concentratie de 3% se pulverizeaza pe rame,distrugand si ouale si larvele gaselnitei.Eu nu am incercat,dar am sa incerc si eu.
De unde se poate procura apa oxigenata? Cat costa? Se aplica direct pe rame prin pulverizare sau se mai dilueaza cu apa?

De la farmacie,dar nu stiu cat costa.Se da direct pe rame,nediluata,prin pulverizare.

oroles

#1745
Din cauza tratamentelor cu sulf si acid acetic glacial  distrus sarmele. Inclusiv cele din inox au ruginit si s-au rupt. Am gasit intr-o carte ca un tratament termic la rame (48 de grade, bine ventilat, timp de 3 ore) omoara gaselnita si asigură protectie timp de 5 luni. Am dulapul de decristalizat mierea in care intra vreo 50 de rame. Voi încerca si acest tratament.

UPDATE:
Cartea se numeste Bolile albinelor de Wolfgang Ritter iar informatia se gaseste la pagina 159.

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

MirceaCalin

Citat din: calmusdaniel din August 08, 2016, 08:35:55 PM
.De la farmacie,dar nu stiu cat costa.Se da direct pe rame,nediluata,prin pulverizare.
Am luat azi cu 2,50 lei flacon de 200 ml.
Cam scump pentru cine are sute sau mii de rame...

pistol28

#1747
Perhidrol

http://remedlab.ro/produs/perhidrol-apa-oxigenata-30-250-ml/

se completeaza cu apa pana la 2500 ml (2,5 litri) si  rezulta apa oxigenata de 3% la un pret de 1,44 lei/200 ml

sau
https://sanafarm.ro/apa-oxigenata-3-1-litru-p-5537.html

sau cel mai avantajos
http://www.calsa.ro/product.php?id_product=5675
1litru APA OXIGENATA 20% + 5,7 litri apa =6.7 litri APA OXIGENATA 3%
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

tinumaftei

Ar putea să ne calculeze cât ar costa tratamentul pentru 100 de rame? De câte ori trebuie tratate? Primăvara, toamna?

Closcutz

Anul trecut am patit-o si eu fiindca am dat caturile jos destul de devreme si m-am bazat doar pe fitilele de sulf...rezultatul peste 170 de rame distruse. Sunt maxim interesat de solutii alternative, mai ales ca sunt alergic la sulf. Caturile ar trebui date jos....dar mi-e sa nu am iar probleme cu gaselnita. Eram hotarat sa cumpar acid acetic glacial ca am vazut ca nu e foarte scump litrul. Cerapol este foarte scump raportat la faptul ca se trateaza cam 70 de rame cu un flacon care costa pedte 35 de lei. Daca apa oxigenata e eficienta, iesim foarte bine cu adresele de la colegul Pistol. Cum se procedeaza mai exact? De cate ori trebuie pulverizata pe rame?

calmusdaniel


Anul trecut am folosit Certan,un produs bio,randamentul a fost bun,numai ca pretul e cam mare,60-70lei pt 80 de rame.

tinumaftei

Costul cu tratarea ramelor pentru păstrare este mare, la care mai trebuie adăugată manopera. În Ungaria la o stupină mare am văzut că păstrau caturile cu rame dintr-o cameră frigorifică făcută din panouri sandwich care avea un mic agregat frigorific. Temperatura in interior era de 6 sau 8 grade.
Cred că pentru stupinele mai mari asta ar fi un model mai eficient care te scutește si de manipularea a mii de rame.

tassevasi

  Fara nici un tratament depozitez eu , va trebuie  un spatiu  acoperit  undeva  mai la inaltime (pod , finar, porumbar etc) si  asezati  magazinele  unul peste altul  cit puteti .
  Conditia e  sa  puneti jos  o sita  pe 2 stacheti  sa patrunda  fluxul de curent prin magazii, iar sus iarasi sita , prin tirajul format si curentii din afara nu se mai aseaza  molia . Nu  am poza  sa va arat cum am  facut eu.
  Spor la  treaba .

serban

Eu am o ladă frigorifică măricică. 24 de ore în ladă după care le  pun în stupi goi.Fără nici o problemă până la primăvară.Valabil pentru stupini mici. :hi:

bmdna

Anul trecut asa am depozitat si eu ramele mai deschise la culoare. Jos fund antivarroa deschis, deasupra 4-5 corpuri cu rame, sus rama cu plasa. Am facut asa mai multe turnulete pe care le-am asezat in podul in care pe vremuri se tinea fan. Am mai umblat prin ele din cand in cand si, in cateva sute de rame am gasit mai putin de 5 larve de molie care au murit intr-un stadiu destul de incipient, fara sa faca daune. Datorita curentului si a umiditatii reduse (larvele de molie au nevoie de umiditate pentru a se dezvolta) nu au fost rame afectate. S-au adunat la un moment dat foarte multe viespi care au simtit mirosul de miere.

Ramele mai inchise la culoare si care aveau si ceva miere (pentru largirea cuibului primavara) le-am tinut intr-o magazie, protejate cu Certan. Nici acolo nu am avut daune.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!