Cum organizam cuibul?

Creat de oroles, Noiembrie 02, 2013, 03:50:33 PM

« precedentul - următorul »

mape 48-petru manea

cel putin 10 kg si control la rezervademiere la inceput de martie

dorindafi

:hi:  uica mape
nu contrazic spusele
dar care fapt te face sa crezi ca 10kg miere este suficient la 1kg miere ?
dece nu mai mult ori mai putzin ?   :roll:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

mape 48-petru manea

Dorine baiatule mai citeste o data ce am scris ---"cel putin 10 kg miere "
daca ai albinele la polul nord poate nu ajung 10 kg pana la inceput de martie

dorindafi

Citat din: mape 48-petru manea din Noiembrie 10, 2013, 06:06:45 PM
Dorine baiatule mai citeste o data ce am scris ---"cel putin 10 kg miere "
daca ai albinele la polul nord poate nu ajung 10 kg pana la inceput de martie
graba bato vina   ^:)^
sa ai viatza shi vin la gheatza   :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

cipriene

vad ca s-a alterat subiectul!
pana la urma fiecare face cum il taie capul. dupa ce citesti atatea metode de organizare......
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

Stefan Madalin

Cuibul trebui organizat pe rame , fie albe sau negre dar cu cel putin 1/3 miere ( rapita , f.s., .. ) . Mai bine bag o rama alba in cuib dar care are 1/3 din suprafata miere decat una maro si o lingura de miere pe ea . Nu am pus si nu o sa pun baza pe ramele laterale pline cu miere . Am avut stupi buni spre foarte buni care au terminat mierea de pe ramele din cuib si au murit cu lateralele pline . Vezi primavara trecuta in care am avut si temperaturi ziua negative( in Baragan ) . Ghemul are o miscare continua pe vertica doar daca temperatura ii permite ia miere si din laterale . Daca sunt nevoit in Decembrie pun turte , dar turte de miere si atat , asta doar ca am fost indragostit in... pana in septembrie .

marian sima

Logica asezari ramelor pline in mijlocul cuibului.

Albina consuma miere de jos la debutul sezonului rece pana  la inceput de februarie consuma ramele centrale pana la jumatate sau trece un pic de jumatate ,in orice caz mai este miere pe rama ,acea miere ajunge pentru febroarie cu toate ca incepe ponta matci .
Pe urma cand se mai incalzeste albina bate si ramele mai marginase.

Aceasta metoda te scuteste de a sta cu turta pe stupi.

bucovineanu

Corect Mariane. Daca hranim albinele mai tarziu, cand mai au putin puiet sau deloc, fara sa deranjam ramele vom observa ca albinele aranjeaza rezervele sub forma unei mingi de rugbi exact cum urmeaza sa arate ghemul de iernare, cu rame pline in mijloc si tot mai goale spre margini.

Aurelian A.

Eu anul trecut dupa organizarea cuibului bilateral nu am avut pierderi(11 familii ce-i drept) sper sa mearga si anul asta,daca era deschis topicul mai devreme si vedem pareri de la experimentati probabil ca incercam si metoda cu rame pline pe mijloc...om traii si om vedea ce a fi la primavara  :cool:
"Nu sunt destept,dar cand privesc in jur prind curaj." Ion Creanga

dorindafi

tot timpul am iernat cu ramele pline in procent de 80 la suta
la fiecare impachetare daca familia a fost pe 5/6/7 rame 4/5 au fost in mijloc pline
in unele cazuri am descapacit partea exterioara a ramelor marginashe ca ele sa o transporte in cuib
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

Traian. S.

am o intrebare.
daca se baga o bucata de teava in stup in momentul cand este furtisag, hoatele nu mai pot iesi, s-au ce se intampla?

pistol28

Citat din: Traian. S. din Noiembrie 15, 2013, 08:33:29 PM
am o intrebare.
daca se baga o bucata de teava in stup in momentul cand este furtisag, hoatele nu mai pot iesi, s-au ce se intampla?

Nu mai pot intra
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

cipriene

am o intrebare.

sa bagi teava pe unde? pe urdinis?
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

oroles

Citat din: cipriene din Noiembrie 17, 2013, 10:26:23 PM
am o intrebare.

sa bagi teava pe unde? pe urdinis?
Da. Bagi o teava de plastic dar nu prea scurta. Sa aiba cca 40-50 cm.  Astupi pe marginea ei urdinisul bine cu  burete. Tai teava un pic oblic la capatul de afara si o pui astfel incat culegatoarele (daca mai ai asa ceva la vremea asta!) sa poata ateriza usor.. Teava sa nu fie cu un diametru mare, ci cat sa treaca 1-2 albine. Cum intra hoata cum o iau in primire paznicile. Da daca faci asa garantez eu ca nu mai intra...
Daca sunt multe care dau navala la urdinis si le vezi luandu-se la tranta si incercand sa intre pe la colturi mai merge cu stropitul cu apa, insa nu e asa eficient. Le stropesti bine cu o bidinea. Am facut eu si dupa 2 ore incepusera iar bataia. Oricum fusese vina mea ca le-am lasat cateva minute o rama cu miere la nas...
O solutie ar fi imbibarea unor carpe cu petrol (nu benzina sau motorina ca sunt foarte volatile si nu tin mult) si le atarni prin stupina. Se pierde mirosul de miere si nu mai trag hoatele. Asta e pe termen lung.
Daca vedeti miscare pe la urdinis la vremea astasa nu confundati jocul de orientare cu furtisagul. De regula furtisagul masiv se declanseaza cand se deschid stupi si se lucreaza cu miere care picura pe fundul stupului sau cand se lasa unelte cu miros de miere pe ele prin stupina, rame de miere. La furtisag albina hoata incearca sa intre pe la crapaturi si se plimba pe fata stupului. E posibil ca albina sa mai iasa sa isi faca si ea treaba, si pentru asta are nevoie de un joc mic de orientare...
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

marius_vfp

Citat din: oroles din Noiembrie 18, 2013, 02:51:30 PM

Da. Bagi o teava de plastic dar nu prea scurta. Sa aiba cca 40-50 cm.  Astupi pe marginea ei urdinisul bine cu  burete.

sa fie asa la vro juma de metru :rotfl: , o fi greseala sau nu , intreb si eu , nu e cam lunga ?

spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva