Cum organizam cuibul?

Creat de oroles, Noiembrie 02, 2013, 03:50:33 PM

« precedentul - următorul »

feerary

Cresterea puietului se va declansa pe ramele din mijloc (temperatura fiind mai mare) deci consumul va fi mult mai mare pe acele rame decat pe cele marginase. Daca pe ramele de mijloc se termina rezerva si vremea nu permite ca albina sa se deplaseze pe celelalte rame, atunci avem probleme daca nu intervenim cu turte sau..... Consider ca din cauza asta albinele isi cara mierea in centu cuibului.
          Daca gresesc, cei cu experienta ma pot corecta  :thanks:

bucovineanu

Nu e gresit deloc cele spuse mai sus. Noi trebuie sa invatam de la albine si nu invers. Nu trebuie sa invete ele de la noi cum trebuie aranjat cuibul.  :smile:

oroles

Citat din: bucovineanu din Noiembrie 04, 2013, 03:26:58 PM
Nu e gresit deloc cele spuse mai sus. Noi trebuie sa invatam de la albine si nu invers. Nu trebuie sa invete ele de la noi cum trebuie aranjat cuibul.  :smile:

De curiozitate, voi pune cantarul la cei 4 stupi de control, sa vad si eu daca a scazut cantitatea de miere, sau e la fel.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Aurelian A.

Deci ca o prima concluzie,e mai bine sa fie ramele centrale full? sau am inteles eu gresit? :roll:
"Nu sunt destept,dar cand privesc in jur prind curaj." Ion Creanga

oroles

Citat din: Aurelian A. din Noiembrie 04, 2013, 05:11:09 PM
Deci ca o prima concluzie,e mai bine sa fie ramele centrale full? sau am inteles eu gresit? :roll:
Se pare ca da...
1. Asa am citit.
2. Asta mi-au aratat si albinele.

Aurelian A.

In acest moment 9 din respondentii la chestionar au bifat 'alta' forma de organizare..oare care ar aceasta? fara miere? :))
"Nu sunt destept,dar cand privesc in jur prind curaj." Ion Creanga

cristian87

eu am rezolvat dilema foarte simplu :e a doua iarna in care intru cu ramele toate peste 80
90% miere si cuibul strans la maxim, adica albine si dupa ultima rama, la diafragma.
anul trecut am pierdut 2 familii din 110 si la astea din cauza matcilor  de salvare imperecheate  f tarziu
si eu am votat "alta"
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

costi82

am putea gasi raspuns de la cei care au votat "Organizarea centrala"!
Apicultura e o arta care trebuie respectata!

bucovineanu

Si eu am votat la ultima pozitie. Am in stupi ramele pline in procent de aproximativ 90%. Organizarea rezervelor au facut-o albinele. Dupa terminarea hranirii nu mai deschid stupii.

crisian-nicolae

ce puteti sa spuneti despre inpachetare cu orama de miere pusa deasupra peste cuib iar deasupra se pune un corp de magazie,folie inpachetare stil clopot.

marius_vfp

parerea mea e ca rama aia ar fi bine s-o pastrezi , si s-o dai pe la primavara tot deasupra sau la mijlocul lui februar.

spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Tamu

Si eu am votata alta.
Toate ramele sunt pline 80-90% si acoperite si pe o parte si pe alta de albine.
Pe laterale sunt ramele cu miere capacita si in centru sunt cele in care a fost puiet iar acum sunt pline ochi dar necapacite.
Si pentru ca am stupii aranjati cate 2 unul langa altul, am format cuiburile catre peretii comuni.
Mierea   de   calitate   e   scumpă!    /    Dar   mierea   scumpă   nu   e   întotdeauna   de   calitate!

crisian-nicolae

nu folosec eu acesta inpachetarea am un prieten apicultor putin mai avansat decit mine care foloseste acesta metoda si cauta mortis sa ma convinga sa folosec aceasta metoda,de acea am intrebat daca foloseste careva aceasta tehnica. :uimit:
eu am votat prima metoda.

joohny

Va salut.Observ ca la teorie sinte-ti buni,in sensul  ca lasati rame cu 80-90% miere in cuib.Cind ai rame in cuib cu atita cantitate de miere nu tr. sa mai ai probleme cu mincarea pina in aprilie anul urmator.Corect?.Si atunci cum se face ca incepind din ian.-feb. mai toti dam turte la albine?Oare de ce?Puteti sa ma lamuriti si pe mine?Sanatate.

oroles

Citat din: joohny din Noiembrie 04, 2013, 09:13:18 PM
Va salut.Observ ca la teorie sinte-ti buni,in sensul  ca lasati rame cu 80-90% miere in cuib.Cind ai rame in cuib cu atita cantitate de miere nu tr. sa mai ai probleme cu mincarea pina in aprilie anul urmator.Corect?.Si atunci cum se face ca incepind din ian.-feb. mai toti dam turte la albine?Oare de ce?Puteti sa ma lamuriti si pe mine?Sanatate.
Imi place intrebarea. Numai un incepator putea sa o adreseze. Stai linistit ca si eu sunt incepator dar cunosc cateva posibile raspunsuri... :D

Primul lucru care trebuie semnalat: Albina nu se atinge de turta daca are miere.

Turta poate avea 2 roluri:

1. Stimulare
2. Salvarea familiei de albine.

1. Unele turte contin hrana proteica ceea ce stimuleaza matca sa depuna oua. Citeam o carte in care se spune ca albinele nu sunt proaste sa confunde mierea cu zaharul. Zaharul il vad mai degraba ca pe nectar decat ca pe miere si se formeaza astfel senzatia de cules. De exemplu, simpla descapacire si trecere a ramei dupa diafragma da impresia familiei de albine de cules si asta se vede si in ponta matcii. Deci, turtele sunt bune pentru STIMULARE.

2. Poti sa ai la intrarea in iarna miere 80-90% pe mai toate ramele. Pana la sfarsitul lui ianuarie se consuma ceva miere. Daca vremea nu permite ghemul nu se rupe si nu se poate deplasa pe ramele cu miere. De aceea o turta deasupra capului le poate SALVA. Toate manualele vorbesc despre albine moarte cu mierea la nas.