Cum organizam cuibul?

Creat de oroles, Noiembrie 02, 2013, 03:50:33 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Pai normal ca le-am eliminat. Albine am pe toate. Am un singur roi pe care l-am lasat pe 5 rame. Chestia e ca nu inteleg de ce unii au consumat toata mierea de pe o parte a ultimei rame, mai ales ca stuparii batrani mi-au zis ca in perioada asta nu consuma. Pe ultima rama am vazut jos pe fundul stupului chiar acele urme de rosatura a capacelelor.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefanm

cea ce stiu e ca nu stiu nimic! Socrate

marius_vfp

cum organizez eu cuibul .
1 in ce parte a cutiei : am iernat si pe stanga spre est , dar si pe dreapta spre vest , ce pot spune parca o iernare mai buna spre vest .
2 asa cum a spus si domnul romikele , se lasa ramele in functie de albina acoperitoare , prea multe rame chiar daca au miere nu e bine , incepand de dupa tei , nu mai umblu la primele 3 rame dinspre vest , acolo ele depoziteaza mierea pastura si pe a3a rama ceva puiet , dar le verific sa vad daca acele rame sunt pline cu miere mai ales cea de la margine , daca nu introduc rama plina la margine a2a cu pastura , apoi alta rama pe jumate minim cu miere si puiet , nu las mai mult de 7 rame in cuib , restrang si pun diafragma mobila , ramele ce prisosesc , le scot si trec pe rand dupa diafragma(pana albina le goleste ) , cele mai goale mai intai , daca am rame pline ochi si capacite le trec la rezerva pentru primavara , descapacesc treptat dupa diafragma , incepand cu 1 august se face si stimulare , dar si o oarecare completare de hrana , daca albina e harnica si matca a incetat ponta e si mai bine , albina va completa cu miere celulele din care iese puietul tanar, astfel se acumuleaza si pe ramele centrale o oarecare rezerva de hrana , pana la 1 - 10 octombrie fac acest lucru  cu miere , daca rezervele de hrana sunt mici la roii nou formati le administrez sirop de completare ,dar siropul il dau pana la data de 15 septembrie si nu mai tarziu de aceasta data .
3 eu las albina sa isi organizeze singura cuibul , stiu ele ce au mai bine de facut , eu scot ramele goale si restrang atat cat este necesar , nu dau niciodata rame cu puiet dupa diafragma in perioada de toamna .
daca gresesc corectati-ma .
spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

marius_vfp

Citat din: stefanm din Noiembrie 03, 2013, 11:18:30 AM
Posibil sa ai furtisag lent.
e foarte posibil sa fie si furtisag , dar parerea mea e ca daca roiul e slab , isi va trage mierea pe ramele centrale pe care le poate el acoperi astfel lasa extremele ca si o rama de acoperire , cel mai bine ar fi daca se poate cat de repede sa se verifice cantitatea de hrana si albina , se scoate rama de la margine cea goala ,si se da dupa diafragma .

oroles utilizezi diafragma ? daca nu , albina va folosi ultima rama ca si o diafragma , de multe ori si la mine ultima rama de langa peretele stupului era goala la roii mici primavara dupa iesirea din iarna , chiar si in perioada calda , eu intorceam rama cu mierea la perete ele o mutau pe partea opusa , am renuntat sa invart ramele , apoi am vazut ca odata cu dezvoltarea au inceput sa adune miere si pe ultima rama .
pentru a verifica daca ai furtisag ,cel mai bine e un cantar de control sa vezi ce si cum.

spor .

NiKoN

Multumim Marius pentru aceste randuri! Pana la urma acesta este scopul forumului, sa prezinte diferite modalitati de lucru cu albina, ca impreuna sa progresam.  =D>
Un prieten adevarat nu poate fi cumparat, dar poate fi vandut!

marius_vfp

multumesc frumos nikon ,

atentie la punctul 3 , acolo e solutia cea mai buna a mea. incep organizarea cat si impachetarea inca de la 1 august , unii neglijeaza acest lucru si trag tare pe ultima saptamana din septembrie , e si normal sa ai faguri goi in cuib , si sa faca diaree in februarie daca le furajezi cu apipixuri de frica ca nu trec iarna mai rau faci decat bine .
spor

Aurelian A.

Citat din: oroles din Noiembrie 03, 2013, 10:34:54 AM
Pai normal ca le-am eliminat. Albine am pe toate. Am un singur roi pe care l-am lasat pe 5 rame. Chestia e ca nu inteleg de ce unii au consumat toata mierea de pe o parte a ultimei rame, mai ales ca stuparii batrani mi-au zis ca in perioada asta nu consuma. Pe ultima rama am vazut jos pe fundul stupului chiar acele urme de rosatura a capacelelor.
Si eu am patit acest lucru,la 2 sau 3 stupi nu mai aveam miere pe o parte a ultimei rame,parerea mea este ca mierea nu a fost consumata ci mutata pe alte rame din cuib. :hi:
"Nu sunt destept,dar cand privesc in jur prind curaj." Ion Creanga

ioanardelean55

In august stupii mai au inca mult puiet maiales pe ramele centrale ,  , uneori avem rame in centru chiar si in oct . deci controalele din sept si oct sint chiar indicate tocmai pentru a scoate fagurii mai goi in care au crescut ultimele generatii de puiet ;se asigura si rezervele de hrana iar impachetarea se face abia duace s-au terminat aceste lucrari .

crisian-nicolae

am mai scris pe acest despre familia pe 5rame care la ora actuala are pe doua rame pe ambele parti cit o palma puiet in toate stadiile si oua care sunt cele mai multe ,mentionez ca matca este o galboiara din august.
am fost nevoit la inceputul luni august so schimb find de salvare pontind putin si imprastit pe rama,actuala este din transvazare si dupa spusele apicultorului de la care am cumparato este o italianca(penultima pe care o mai avea).
ce pare aveti despre acesta famlilie are sanse sa apuce primavara
astazi am observat la acest roi ca se aducea polen ca primavara :uimit:

oroles

Citat din: marius_vfp din Noiembrie 03, 2013, 11:40:20 AM
Citat din: stefanm din Noiembrie 03, 2013, 11:18:30 AM
Posibil sa ai furtisag lent.
e foarte posibil sa fie si furtisag , dar parerea mea e ca daca roiul e slab , isi va trage mierea pe ramele centrale pe care le poate el acoperi astfel lasa extremele ca si o rama de acoperire , cel mai bine ar fi daca se poate cat de repede sa se verifice cantitatea de hrana si albina , se scoate rama de la margine cea goala ,si se da dupa diafragma .

oroles utilizezi diafragma ? daca nu , albina va folosi ultima rama ca si o diafragma , de multe ori si la mine ultima rama de langa peretele stupului era goala la roii mici primavara dupa iesirea din iarna , chiar si in perioada calda , eu intorceam rama cu mierea la perete ele o mutau pe partea opusa , am renuntat sa invart ramele , apoi am vazut ca odata cu dezvoltarea au inceput sa adune miere si pe ultima rama .
pentru a verifica daca ai furtisag ,cel mai bine e un cantar de control sa vezi ce si cum.

spor .

Ma indoiesc ca ar fi furtisag! Ar fi prea mutli stupi cu furtisag! :D Cred ca mai degraba au mutat-o. Cert este ca pe partea exterioara a ramei nu au miere, in timp ce pe partea interioara o au. Cand am pus-o, la sfarsitul lui august, erau pline si pe o parte, si pe cealalta. Puietul scazuse simtitor la acea data. Era putin puiet in cuib. Un singur stup avea mai mult puiet, asa ca am compensat cu miere si l-am lasat pe 8 rame. Am avut grija ca ramele cu puiet sa aiba si o coronita buna de miere. Am mai dat niste rame dupa diafragma sa traga mierea in cuib, pentru  ale da impresia de cules.  La momentul cand am observat ca mierea nu mai este pe fata exterioara a ramei aveam doar o diafragma de lemn. Am introdus apoi una de extrudat, neetansa, inainte de cea de lemn. As fi vrut sa scot diafragma de lemn, dar, cea de extrudat, nefiind fixa cadea in lateral. Asa ca le-am pastrat pe amandoua.

Eu stiu apicultori care nici macar nu le restrang cuibul si pierderi prea mari nu au avut, din ce au zis ei. Unul mi-a zis ca daca ramele din stup nu sunt destul de pline de miere (din diferite motive!) le lasa pe toate in stup, pe principiul "Lasa ca stiu ele albinele ce au de facut!" Eu unul nu merg pe astfel de principii. :D

Ar mai fi varianta cresterii de puiet, caz in care s-a consumat mierea. Inclin sa cred si aceasta varianta ca fiind putin posibila. In ultima luna a fost caldut afara, dar neavand surse de cules asa de bune, nu ar fi avut cum sa faca matca sa ponteze. De exemplu, astazi au fost 22 de grade, iar albinele nu  au iesit decat sporadic.

@marius_vfp, si eu organizez cuiburile tot din august. Asa am invatat de la apicultori mai batrani.

stefan1

Nu e nici un furtisag. Albinele au o 'intelepciune' dobandita de-a lungul mileniilor. Mierea de margine este cea care in caz de criza, pe iarna, este cel mai greu de folosit (se cristalizeaza prima, e in cea mai rece zona a stupului). Din aceasta cauza albinele cauta sa mute aceasta miere in centru, pe masura ce iese puietul. De asemenea consumul din lunile de toamna nu se face din mierea de pe fagurii centrali (decat cea necapacita) si cat mai mult din fagurii mai indepartati. Chiar si in ferestrele din iarna albinele cauta sa ia miere de la marginea cuibului. Din acest motiv e bine sa reducem cuibul doar pe fagurii ocupati de albine, pentru ca albinele care se deplaseaza la distanta de cuib pentru a lua miere, pot fi surprinse acolo de racirea vremii si sa moara.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Florin D.

Cum fac eu...
Restrang cuibul la ramele ocupate biniditat cu albina.
Apoi centralizez papica pe aceste rame. Ramele goale le scot iar cele cu putina miere le descapacesc pe rand dupa diafragma.
Verific ramele cuibului sa aiba papica minim 50%(1-2 la mijloc) si spre 100% catre extreme. Daca e cazul, completez.

bucovineanu

Citat din: stefan1 din Noiembrie 03, 2013, 11:53:21 PM
  Nu e nici un furtisag. Albinele au o 'intelepciune' dobandita de-a lungul mileniilor. Mierea de margine este cea care in caz de criza, pe iarna, este cel mai greu de folosit (se cristalizeaza prima, e in cea mai rece zona a stupului). Din aceasta cauza albinele cauta sa mute aceasta miere in centru, pe masura ce iese puietul. De asemenea consumul din lunile de toamna nu se face din mierea de pe fagurii centrali (decat cea necapacita) si cat mai mult din fagurii mai indepartati. Chiar si in ferestrele din iarna albinele cauta sa ia miere de la marginea cuibului. Din acest motiv e bine sa reducem cuibul doar pe fagurii ocupati de albine, pentru ca albinele care se deplaseaza la distanta de cuib pentru a lua miere, pot fi surprinse acolo de racirea vremii si sa moara.
Stefan a expus foarte bine ceea ce se intampla in cuibul familiei de albine atunci cand ele se pregatesc pentru iernare.
Din cele expuse mai sus rezulta ca parerea ca la mijloc trebuie puse rame aprape goale ca sa aiba unde face cuibul la iernare e gresita. Daca procedam asa, le obligam sa mute mierea de pe ramele din margine pe cele din mijloc. Ele pot face acest lucru daca le permite vremea si nu le prinde iarna cu ramele goale in mijlocul cuibului, cazin care vor avea probleme.

feerary

Am observat si eu acest fenomen, m-am trezit cu ramele centrale cu mai multa miere dacat cele marginase. Am scos cele marginase si le-am inlocuit(cele care aveau mai putin de40- 50%). Stiu ele mai bine decat mine cum sa isi depoziteze rezervele.

oroles

CitatStefan a expus foarte bine ceea ce se intampla in cuibul familiei de albine atunci cand ele se pregatesc pentru iernare.
Din cele expuse mai sus rezulta ca parerea ca la mijloc trebuie puse rame aprape goale ca sa aiba unde face cuibul la iernare e gresita. Daca procedam asa, le obligam sa mute mierea de pe ramele din margine pe cele din mijloc.

Cu riscul de  a ma repeta, atrag atentia ca acelasi lucru spune si A. Malaiu in cartea "Stuparitul" El zice ca organizarea bilaterala (cu rame cu 50% miere la mijloc" si pline in lateral nu este buna . Albinele ne-au aratat ele acest lucru. Si totusi, cum arata sondajul, cei mai multi dintre noi organizam astfel cuibul. Manualele mai noi ne indeamna sa organizam bilateral cuibul si nu inteleg de ce? Poate cineva mai batran si cu experienta mai mare ne explica de ce!

Citat
Ele pot face acest lucru daca le permite vremea si nu le prinde iarna cu ramele goale in mijlocul cuibului, caz in care vor avea probleme.

De mentionat ca atunci cand am spus eu "goale" ma refeream la acele rame care au coronita de miere deasupra si sub coronita celule goale din care a ecluzionat ultimul puiet. Multumesc ca m-ati lamurit.