Fan Club DAN MARGARIT !

Creat de Bătrânul, Octombrie 24, 2013, 09:23:38 AM

« precedentul - următorul »

antiopa din ardeal

  Nici nu stiu cu ce sa incep.
 
  Si eu sunt fan DM, am vizionat multe din filmele dansului si normal ca incerc sa iau ceea ce consider ca ma avantajeaza in lucrul cu albina in stupina proprie.

  Felicitari pentru prezentarea d-lui Dan Puisorul, desi timpul ma preseaza ca deobicei, am vizionat in intregime filmul si sunt convins ca ramaneam lipit de calculator si cateva ore la prezentari atat de frumoase. =D>

marian sima

Cristi x are stupi de poliuretan si pereti stupului au o grosime mare, caturile sint de 8 rame si rama este mult mai mica.
stupi prezentati acolo sant realizabili de fapt daca ei 32 de rame intregi cat am realizat eu cel mai mult in Romania si le imparti la dimensiunea ramelor din Suedia mai pui si cate 8 pe cat ai echivalentul acelui stup Suedez.

Tot bagati chestia cu genetica,va intreb pe acestia care calatoriti pe alte taramuri ,nu doriti sa aduceti material biologic care sa ajute si apicultura Romaneasca?

Am un prieten care a lucrat in Spania si un timp a lucrat si in apicultura a zis ca la ciuruit albina de acolo.
Nu a luat atatea intepaturi in viata lui si sa nu mai vada albina Spaniola.

Poate eu sant rau si demasc anumite chestii,fiti domniile voastre buni si ajutati apicultura Romaneasca prin aducerea de material biologic de inalta calitate.

Eu am oferit un pret destul de bun ,Stefan spune ca matcile acelea sant peste tot ,astept ca el sa vina cu matca si sa-mi arate ca acea dezvoltare a familiei e posibila.



costi82

sunt fan Dan Margarit, el fiind un om onest si cu bun simt, expune ceea ce face el si nu obliga pe nimeni sa faca ca el, expune filmuletele din placere pe net si din spiritul de a ne arata ce face el acolo, deosebindu-se  de profu online care incearca sa faca bani de pe urma postarii filmuletelor!
Apicultura e o arta care trebuie respectata!

stefan1

Citat din: marian sima din Noiembrie 14, 2013, 08:10:21 AM
Daca matcile acelea sant peste tot cum zici tu vino cu una, eu ti-am spus ca i-ti dau 1500 de dolari pe ea.
Ai pus filmuletele acelea Canadiene unde matca ingradita pe un corp dezvolta o familie pe 10 caturi.
Poate ca tie ti se pare normal insa mie nu.
E adevarat in cadrul aceleasi rase pot aparea urmasi care sa aibe comportamentul conditionat de factorul de mediu si clima insa acest comportament este schimbat cu un anumit grad si niciodata nu sa dat peste cap tiparul acelei rase.
Abaterea de la tiparul rasei poate fi cu o modificare undeva 12-16 %insa nu ai sa vezi o carpatina la Sibiu pe 20 de rame si la Giurgiu pe 110.
Nu e vorba de demascare ci pentru a intelege ceva corect,multi din cei care s-au repezit sa copieze sistemul au inteles eronat.

  Daca mi-as pune ambitia sa iti iau 1500 $ mai ca as putea sa fac rost de o matca. Tu insa trebuie sa creezi celelalte conditii pe care le are Dan : un cules la rapita de 3 luni, nu de 2-3 saptamani, o locatie la care pe 3-4 km in jur sa nu mai fie alti stupi,o zi-lumina cu 1-2 ore mai mare si inca cateva amanunte mai usor de indeplinit. Te prinzi?
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

andrei_calinescu

#109
Cu totii avem dreptate, caci realitatea e doar o chestiune de perceptie.

Omul arata PARTIAL ceea ce face. Probabil ca mai sunt unele subtilitati pe care nu le arata. Nu toti avem astfel de subtilitati?
Dar ca si alcoolul, mesajele din filmele lui DM, sau succesele sale trebuiesc consumate sau dramuite cu atentie. Ceea ce vreau sa zic e ca cei care au facut apicultura si inafara tarii pot compara.

Si eu am aratat stupi pe care i-am intitulat "turn Eiffel" in Franta, pe care ii puneam primavara pe pozitii si le luam mierea in septembrie-oct. Si acolo aveam 8-9 caturi de stransura, care erau produse exclusiv de o singura matca, nu de 1000 Euro(astea sunt povesti) , matci uneori tinute intr-un cuib pe un corp Langstroth.
Daca va uitati la "lucrul la ferma", le veti vedea si imi aduc aminte ca cineva mi-a spus "pai cine a adunat, ca nu vedem albine" . Pai ce sa faca albina intr-un cat capacit in totalitate?

Daca ii lasi albinei caciula cu miere in cap tot sezonul, e mult mai reconfortant decat sa extragi la 7 zile, pentru ea vreau sa zic. Si atunci faci si stupi "La sagrada famiglia".
Am vazut in Romania in anii cand faneata si teiul dau, la deal, stupi ME cu 3 corpuri de stransura. Siculesul dureaza 3-4 saptamani. Daca am multiplica cu 3 aceasta perioada cum ar fi?

Acum si Marian Sima, Maria ta, ai si tu dreptate.
Caci e ca si fotbalistii din Champions League. Or fi ei buni , dar mai trebuiesc si ajutati ca sa sustiina curba aceea fantastica de efort(meciuri la 2-3 zile). Cum?
Cu o injectioara, cu ceva carnitina, cu ceva steroizi.
Asa si DM-ul, mai un antibiotic, mai o galeata de sirop, si 2 daca trebuie.
Asa e in capitalism.

Inca ceva despre conditiile de afara.
Acolo albinarul e mult mai putin "hartuit" cu problematica de aici. Adica lipsuri de furt, desi si acolo se mai ciupeste, dar nu exista comparatie.
Deci o diferenta majora: posibilitatea de a avea N vetre dispuse cum vrei tu, in zone mixte de cules. In Franta un stupar profesionist(minim 600 colonii PRODUCTIE), inchiriaza undeva la 40 de vetre. Scenariul asta e imposibil in Romania.
Nu stiu cum sta DM-ul cu stropirile, dar probabil ca si astea se fac cu cap.
Acuma daca omul adauga albina , doar el stie, cel putin nu specifica.

Eu cred ca treaba cu productiile record, trebuie privita nuantat, OK are baza melifera exceptionala, 3 luni de cules continuu, care de fapt nu poate fi asa continuu, din cauza conditiilor climaterice, mai sunt tornade, ploi, frig, etc. Ma refer la nectar. Aici cred ca sunt multe subtilitati dar nu are sens sa speculam ceea ce nu stim.

marian sima

#110
Stefanica eu i-ti creez conditiile ,i-ti asez matca intr-un cuib de 20 rame ME i-ti creez conditii de cules dar nu uita ca in Canada recolta de la stupii buni care aveau 9 caturi a fost de 6-6-2-2 caturi cu miere.

Daca matca dezvolta o familie pe 11 corpuri ME ,Rapita,SAlcamul Teiul,Mustarul ,Amorfa si floarea-soarelui in doua etape trebuie sa bage o cantitate de miere net superioara fata de Canada asa si cu dezvoltarea.

Daca matca ta se ridica la echivalentul acelor stupi eu i-ti dau cat am zis,daca nu i-mi platesti despagubiri echivalentul la 10 matci de 1000 de dolari.


stefan1

  Odata ca matcile de 1000 $ nu le bagi in stupi de productie. A doua:stupii nu trebuiesc mutati. Deplasarile produc stres, miere ca recurge pe albine (doar este zona intens melifera), albine care se vor murdari pe aripi si le va scadea randamentul de cules pentru toata viata. Mai trebuie sa opresti (cum?) stuparii pofticiosi care vor sa profite de baza ta melifera exceptionala. Trebuie sa elimini arsita din timpul verii din Baragan, care face plantele sa nu mai secrete nectar (iar rapita mai mult ca alte specii nu iubeste temperaturile foarte mari). Mi-ai insiruit acolo specii care nu au un cules acceptabil. Acceptabile sunt doar rapita si salcamul, dar si rapita are cca 1400 de varietati, trebuie ceva asemanator cu ce au canadienii (care insa nu stim daca se potriveste la clima noastra). Amorfa da productii totusi mic si are un polen care nu-i consumat cu placere de albine si blocheaza cuiburile. Teiul poate face si mortalitate in anumite conditii. Sa nu mai vorbim de floarea-soarelui care uzeaza puternic albinel si reduce mult suprafetele cu puiet. Iarasi cu ziua mai lunga, nu stiu cum o sa o faci. Calitatea polenului de rapita nu este egalata de niciuna din speciile pe care le-ai enumerat, asa ca ...

  Andrei_calinescu spune acelasi lucru pe care ti l-am tot repetat eu: " Pai ce sa faca albina intr-un cat capacit in totalitate?"
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

  Totusi cred ca este timpul sa facem lumina in cazul reginelor de 1000$ . Acele regine se gasesc in fermele de cercetare si reproductie apicola. Acolo exista specialisti cu pregatire universitara care numai asta fac . Pentru a obtine o regina OK cu reale calitati sigur se cheltuie respectiva mie de dolari . Din aceste motive se stie foarte bine ca cercetarea nu este profitabila astfel incat este subventionata de stat .
   Sunt cazuri cand pentru obtinerea unui anumit material biologic un cercetator alearga pe trei continente si munceste luni de zile .
   Dar de la munca de cercetare pana la o stupina de hei-rup apicol e cale lunga.

marian sima

Stefan pai tu vrei sa-mi dai matca de 1500 de dolari fara sa o probez in campul munci? :D

Miere care curge pe albine ?????Bre vorbesc cu stupar sau cu altceva ,pai in Canada nu fac 4 extractii ?pana in mutare nu se face extractia cum sa curga mierea pe albine ,ce mi-e dat sa aud.

Stupari pofticiosi cand va vedea stupi cu 11 corpuri de albina le dispare pofta,daca a-s avea eu la stupi 11 caturi de albina ehee baza melifera Canadiana ar fi mizilic.

Care nu are cules acceptabil?Am scos miere de amorfa anul acesta si amorfa e la 4 km de mine,floarea soarelui da in doua randuri stupi buni baga 50 de kg la floare.
Si asta cu numai 20 de rame de albina.

Asa ca ,am inteles matca acea are mai mult valoare sentimentala si matca mea in conditiile in care galetile cu sirop nu-i sta in cap   ,beneficiaza de stres, uzura si i-mi da o productivitate buna nu are valoare .
Asa ca acum poti sa-mi dai matca de 1000 de dolari gratis si nu o mai bag in stupina,pentru mine nu mai are valoare .
Adica in conditiile pe care tu le spui matca mea sare de valoarea de 1000 de dolari si in conditiile pe care le pun eu matca de 1000 de dolari nu face mare branza.

andrei_calinescu

corect stefan

la mustar nu am vazut nectar , anul trecut am fost in mijlocul lanului, iar in franta se contractau ptr polenizare
anul asta la amorfa mi s-a rupt un fagure de acoperire, era plin cu polen si l-am consumat eu. amarrrrra rau.
de nectar la amorfa ce sa spui? intretinere, daca vrei miere marfa trebuiesc ajutati.
teiul da odata la 5 ani. deci idem ca la amorfa pentru nectar.

asa ca ii dau dreptate d-lui stefan

marian sima

Dupa rapita anul acesta m-am trezit cu o miere rosiatica ,nu era nimic in zona ca albina mea sa stranga miere ,in departare e padurea care e plina de amorfa,nu am avut polen in exces.

Acum si dv aveti dreptate sant doua categorii de apicultori ,unii care scot miere din 5 in cinci ani si apicultori cu randament care scot miere anual.

Dragos avea o vorba "CINE POATE".

PACO

poate teiul nu da o data la cinci ani dar in restul de 4 ani daca ai familii rupi, iar amorfa da foarte bine in zona Dunarii, fara ca stupii sa fie ajutati.

marian sima

Bai acuma sincer matca de 1000 de dolari nu era scumpa in cazul in care realiza asemenea familii,formai o baza biologica cu ea si aveai randament.
Dar acum ca scart stai sa vezi ca nu e asa ,acea matca la mine nu mai are valoare .

Imi aduc cu drag aminte cand masa de apicultori plecau de la salcam si tabarau pe tei cu mult inainte ca teiul sa infloreasca ,lor le chitaiau stupi de foame si eu faceam extractie de la palamida.

Stiti voi e chestie de calcul ,unii se duc cu stupi la tei le mor de foame pe acolo populatia da inapoi ,cand deja teiul baga lor le ponteaza matca in nebunie si albina trebuie mai intai sa refaca rezerva din cuib si uite asa nu da teiul decat cand ii prinde pe ei pe picior bun.

e chestie de gandire deexperienta si de mentalitate.
Daca reusiam sa obtinem un material biologic era ceva bun.
Daca reusiam sa obtinem confirmarea unei scheme de apicultura banuita de mine si negata de alti iar era ceva bun.

Restul conteaza dar prea putin.

cristi_vidican

O observație ...
Unii deja au început să facă bine diferența între Euro și Dolari. Alții continuă cu 1000 de Euro/matcă.
DM a vorbit despre DOLARI, nu euro.
Diferența e semnificativă. 1000 $ = 746 Euro.
Cea mai bună matcă oferită la vânzare pe buckfast.dk = 425 Euro. (După cunoștințele mele, așa ceva a fost introdus și în Ro.)
Dar, dacă eu vreau ceva foarte bun, merg la ei și le cer să-mi vândă din cele care nu sunt scoase la vânzare și le opresc pt ei. Și noi când e să ne oprim pt noi, oprim ce e mai bun. Restul poate fi vândut.
Acum, orice e de vânzare, așa că pe această marfă se cere mult mai mult, probabil echivalentul a 1000 $

bucovineanu

Cum deosebeste cumparatorul o regina de 30 de euro de una care costa 1000$?