Solicit ajutor/ roiuri cu 3-4 rame de albine/ hrana 1 kg

Creat de Vasilica, Octombrie 23, 2013, 11:55:06 AM

« precedentul - următorul »

Vasilica

Salutare Dragilor !
Am inceput anul acesta sa ingrijesc albine. Din pacate am facut multe greseli in lant si asta a dus ca acum sa fiu pus intr-o situatie foarte delicata pt albine si complicata pt mine deoarce nu dispun de multe cunostinte si imi e greu sa iau o decizie plus ca nu stiu cum sa intervin.
Situatie :
10 stupi
in fiecare am cam 3-4 rame de albine
1 pana la la 2,5 rame cu hrana ( total)
4-6 rame in stup ( pe unele  exista cate o palma de hrana de aceea nu le-am scos)
cutia are fund fix , lemn , urdinisiul este mare dar l-am redus la 4-5 cm
acum 10 zile le-am pus cate 1,5 kg apifonda
2 tratamente cu varachet forte, la interval de 9 zile ( peste 12 gr C )  in mijlocul lui septembrie.
ele stau( stupii) cate 5, in sir ,lipite. la 1-2 m in spate am zid , urdinisul indreptat spre s-v ( destul de insorit locul, peste zi )

Intrebari :
I. Ce se poate face sa iasa albinutele din iarna ?
a)cum as putea in perioada asta si mai incolo( urm. 4-5 luni) sa le maresc rezerva de hrana? 
b) daca am polistiren de 5 pe margini ( intre polistiren si rame am pus o foaie de carton - pe partea cu peretele stupuii- iar spre mijlocul stupului am diafragma lemn apoi polistiren ... urmand sa ramana un spatiu gol )  cum izolez deasupra de rame?  referiri despre capac ?
c)recomandari privitoare la tratament?

Va rog sa ne ajutati !
Cu stima,

Vasilica, 27 ani, Medias

flamadeezy

salut!
a)eu le-as restrange pe cate rame de albina ar ramane(prin rama de albina acoperitoare ma refer sa nu se vada celulele de fagur),alimentate doar cu miere cat de repede (nu iti permiti albina uzata si putina), restrange urdinisul cat sa treaca 1 albina(previne furtisagul),in primavara turte energetice si polen
b)pune carpe peste podisor sa pastreze caldura si sa permita ventilatia,polistirenul e ok insa de preferat extrudatul sa nu te trezesti ca il rod primavara,as pune un extridat pe fiecare latura direct langa ramele exterioare
c) tratament dupa ultimul puiet iesit cu grija ca picaturile de varachet sa corespunda dimensiunii familiei si etansitatea cuibului

in cazul in care iti raman doar pe o rama sau 2 de albina, unificarea e solutia! chiar si 3 rame au sanse mici de supravietuire,mai ramane varianta introducerii lor intr-o incapere protejati insa aici nu ma bag ca sunt multe necunoscute pt mine: aerisire,temperatura,umiditate etc!
eu folosesc orizontali unde iernez si 2 familii mai mici (3 rame) cu urdinis separat.....sunt mai protejati insa ii pastrez doar pt matci,ei neavand alta valoare in anul urmator!
nu as sugera descapacirea ramelor in plus fiindca risti sa ramana albina dupa diafragma si implicit moartea ei la temperaturi scazute!

Kiwi Bee

Bun Venit.

La prima citire stupii nu par sa fie foarte slabi dar primavara este departe.

Ai vreo posibilitate sa le bagi la adapost?

Daca poti sa pui un polistiren de pina la 30mm in capac este bine. Sa nu folosesti folie peste rame caci tu nu ai fund cu plasa si creezi condens si mai mult.

Eu reduc urdinisurile la 2 degete max si sa ai si ceva contra soareci. La magazinele unde gasesti gips cartonat(Rigips) gasesti si corniere de aluminiu lungi de 2.5m care au niste gauri rotunde. Pui cite o bucata de 10cm la fiecare urdinis si nuti mai intra soarecii garantat iar albinele trec prin acele gauri.

Albinele consuma mincarea solida mai greu/incet dar siropul de zahar este prea umed la data asta. Ramele cu doar o pata de miere punele cite una pe rind dupa diafragma si albinele trag mierea in cuib. Astfel vei avea mai putine rame in cuib si albinele vor fi mai inghesuite deci vor pastra caldura mai bine. Asta se numeste restringerea cuibului. Rama de dupa diafragma cind devine goala scoateo din stup, no lasa acolo.

Va varachet nu ma pricep.

Avem un coleg aici pe forum(nu mai tzin minte cine este) care nea prezentat cu vreo 2-3 ani in urma cum ierneaza el stupii. El ai are tot ca si tine lipite una de alta si le acopera cu o folie mare(ca si o minisera). La capate intra aer dar in fatza si in spate folia merge pina la pamint. Zice ca are consumul foarte redus.
Daca imi mai aduc aminte ceva o sati mai scriu.
Bafta.

apivasmob

Ierneazai cate doi in aceeasi lada cu diafragma cu plasa unul mai puternic si unul mai slab si sa te rogi sa nu fie o iarna rea.
Sanatate tuturor apicultorilor

bucovineanu

Vasilica, mai intai bun venit. De ce nu ai venit cu aceste intrebari acum vreo 3 luni?

oroles

Citat din: bucovineanu din Octombrie 23, 2013, 06:47:12 PM
Vasilica, mai intai bun venit. De ce nu ai venit cu aceste intrebari acum vreo 3 luni?
Daca puneam intrebarea asta eu as fi putut fi considerat rau...
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Vasilica

Din prostie + nu m-am informat destul + nu am dat destul sirop deoarece auzisem ca uzeaza albina si am crezut ca o sa fie ok sa le dau turta in cele 5-6 luni de iernare.
Acum sunt interesat sa vad ce pot face pt ele in continuare iar dupa o sa raspund si la intrebarile dumneavoastra. probabil sunt cel mai idiot incepator :(

Multumesc  pt raspunsuri , astept in continuare sugestii si pareri .
Vreau sa stiti ca pe mine nu ma intereseaza productia de miere in urmatorii ani deci vreau sa imi traiasca si sa le pot intari la anul cu tot ce e necesar... fiti convinsi ca nu voi mai repeta greselile de anul acesta.

Sambata voi merge la targul de la Sighisoara si voi lua gratii pt soareci si , eventual alte materiale pe care mi le recomandati.

flamadeezy

stai relax vasilica, macar tu nu ai divizat familie pe 6 rame in septembrie sa-ti umplii "blocul de garsoniere comfort 3" (a se vedea aristotelii on-line), daca le bondrojesti bine si vei alimenta cu miere cat de urgent iti cresc simtitor sansele de reusita+stimulari in primavara viitoare!
documenteaza-te bine in iarna ce vine si la anul sigur nu vei mai face aceleasi greseli....la albine e f important sa stii cand trebuie facute anumite operatiuni si cand sa stai pe fundul tau.....pt asta e nevoie de  multa munca practica si informatii cat mai multe+mult spirit de observatie!
succes in continuare, te asteptam pe la targ!

Vasilica

sa le pun miere in hranitoare ? miere pura sau amestecata cu ceva ?
diafragma trebuie sa atinga fundul ?

oroles

Citat din: Vasilica din Octombrie 23, 2013, 11:55:06 AM
Salutare Dragilor !
Am inceput anul acesta sa ingrijesc albine. Din pacate am facut multe greseli in lant si asta a dus ca acum sa fiu pus intr-o situatie foarte delicata pt albine si complicata pt mine deoarce nu dispun de multe cunostinte si imi e greu sa iau o decizie plus ca nu stiu cum sa intervin.
Situatie :
10 stupi
in fiecare am cam 3-4 rame de albine
1 pana la la 2,5 rame cu hrana ( total)
4-6 rame in stup ( pe unele  exista cate o palma de hrana de aceea nu le-am scos)
cutia are fund fix , lemn , urdinisiul este mare dar l-am redus la 4-5 cm
acum 10 zile le-am pus cate 1,5 kg apifonda
2 tratamente cu varachet forte, la interval de 9 zile ( peste 12 gr C )  in mijlocul lui septembrie.
ele stau( stupii) cate 5, in sir ,lipite. la 1-2 m in spate am zid , urdinisul indreptat spre s-v ( destul de insorit locul, peste zi )

Intrebari :
I. Ce se poate face sa iasa albinutele din iarna ?
a)cum as putea in perioada asta si mai incolo( urm. 4-5 luni) sa le maresc rezerva de hrana? 
b) daca am polistiren de 5 pe margini ( intre polistiren si rame am pus o foaie de carton - pe partea cu peretele stupuii- iar spre mijlocul stupului am diafragma lemn apoi polistiren ... urmand sa ramana un spatiu gol )  cum izolez deasupra de rame?  referiri despre capac ?
c)recomandari privitoare la tratament?

Va rog sa ne ajutati !
Cu stima,

Vasilica, 27 ani, Medias

De ce i-ai lipit de perete? Peretele este incalzit? Daca e asa, zic ca nu e bine. In acea zona condensul va fi destul de mare. Stiu un caz de pierdere totala a unei stupine din cauza aceasta.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Florin D.

Vasilica...n-avea frica!

Ii strangi pe ramele cu papica. Ramele goale le scoti iar acelea cu putina miere le descapacesti dupa diafragma.
Vor rezulta probabil roiuri pe 2-3 rame. Ii iernezi cate doi in lada cu diafragma etansa la mijloc.
Profiti de timpul inca favorabil si le bagi miere la punga sus pe rame. Pungi subtiri la rola.
E tarziu, nu stiu daca vor mai capaci mierea data acum.
Urdinisurile micsorate cat sa treaca 2 albine. Gratiile antisoareci le poti face din profile pentru rigips.

Parerea mea!

flamadeezy

prima data sa reduci urdinisul,pune miere pura cat cuprinde in alimentatoare fara fagur ca sa fii sigur ca o vor depozita doar in ramele pe care urmeaza sa ierneze,eu sugerez sa pui alimentatorul dupa ultima rama din cuib ca sa traga mierea din el cat mai repede si usor apoi il scoti afara! sa pui cate o diafragma din polistiren extrudat pe fiecare latura a cuibului (in cazul in care ai lazi cu un singur urdinis) apoi daca dispui oricum de cate o diafragma fixa si polistirenul de 5 sa le pui si pe acestea acestea!
ideal in cazul tau ar fii de la stanga la dreapta:
polistiren de 5-diafragma fixa-extrudat-CUIB-extrudat-diafragma fixa-polistiren de 5

Vasilica

Cutiile sunt lipite ( 5 cm  intre ele) una de alta. o sa ii las pe fiecare in cutia lui si o sa il izolez bine in lateral. deasupra nu prea stiu cum ar fii mai bine deoarece capacele mele nu calca pe lada ci merg putin pe langa ea + ca am aerisiri foarte mari in fata si in spatele capacului .
Le-am strans pe 4 rame pt ca pe 3 ar fi prea putin loc.
Cum ar fii mai bine sa aranjez ramele in cuib, cu ramele mai pline de mancare la mijloc sau pe lateral ?

flamadeezy

daca sunt albine de 3 rame lasa-le pe 3 ca altfel e spatiu in plus de incalzit inutil! pune carpe intre capac si podisor ca ajunge