Stimulare/Completare cu sirop fara zahar primavara/toamna

Creat de cristi92, Octombrie 07, 2013, 11:44:10 PM

« precedentul - următorul »

cristi92

Buna ziua,
Ma numesc Cristian si sunt foarte nou in practicarea apiculturii chiar daca il ajutam  pe bunicul doar din cand in cand, de aceea am si inceput cu un numar de stupi relativ mic. Am inceput in acest an cu 2 stupi orizontali  separati (2 nuclee cu matci  din acest an), ii voi ierna impreuna in unul dintre stupi. O chestie care ma framanta este aceea de a nu mai face siropul cu zahar si nu stiu cum sa echivalez. Pe toti apicultorii care ii cunosc nu au stiut sa-mi spuna (ca toti fac cu sirop cu zahar) cu ce as putea sa fac.
As aprecia foarte mult daca ati putea va rog sa-mi spuneti si mie cei care nu folositi zahar la sirop , modul de preparare atat cat si gramajul.
Din 2011 m-am inregistrat pe acest site si sunt foarte incantat de toate Thread-urile/dezbateri care au fost postate ca m-au ajutat in plan educativ sa inteleg mai usor de la practicanti profesionisti(am cititi toate cartile cu care am intrat in contact despre apicultura dar degeaba citesti daca nu si aplici :) ) Sper ca nu am deranjat pe nimeni si stima la toti utilizatorii !!!
Va multumesc anticipat,
Cristian

Obombo

Cristi, iti urez bun venit pe Apiardeal si iti doresc succes in noua activitate.
Cat despre intrebarea ta, fii te rog mai explicit: ce ai vrea sa folosesti in loc de zahar?

mihai.vr

In primul rand recomandarea mea este ca daca familiile sunt pe cel putin 4 rame fiecare, sa le iernezi separat. Eu am iernat intr-o iarna 2 familii intr-un stup orizontal si doar un pic s-a deformat stupul cand a venit caldura la sfarsitul lui februarie. Dar picul ala a fost suficient incat sa se faca loc pe langa diafragma exact de o albina... si mi-am pierdut echivalentrul a 2 intervale de albine in bataia ce a rezultat. Atata ca matcile erau batrane si linistite si nu s-au omorat intre ele. 
Mai bine ierneaza-le separat. Daca au miere suficienta albinele nu mor de foame. Pentru completare, acum daca nu vrei sa le dai sirop de zahar (este si un pic cam tarziu parerea mea), poti sa le dai Dulcofruct sau ceva asemanator.

PACO


cristi92

Citat din: Obombo din Octombrie 08, 2013, 01:07:34 AM
Cristi, iti urez bun venit pe Apiardeal si iti doresc succes in noua activitate.
Cat despre intrebarea ta, fii te rog mai explicit: ce ai vrea sa folosesti in loc de zahar?
Multumesc!
Doresc sa aflu orice alta alternativa, acea de a nu mai face sirop cu zahar (dupa cum stim este procesat chimic din trestie de zahar sau sfecla si nu ma incata)
De cand stiu concentratia pentru 1 kg de sirop pe care am folosit-o pana acum a fost 650 ml apa/ 650 g zahar cu 2 g sare de lamaie sau suc de lamaie la litru de sirop
Iar turta proteica de 700g : 60 g pastura data prin masina de tocat carne, 150ml apa si 300 g zahar , 150 g faina degresata
Deci nu stiu cu ce as putea inlocui zaharul
Servus!

bucovineanu


cristi92

Citat din: mihai.vr din Octombrie 08, 2013, 04:15:31 PM
In primul rand recomandarea mea este ca daca familiile sunt pe cel putin 4 rame fiecare, sa le iernezi separat. Eu am iernat intr-o iarna 2 familii intr-un stup orizontal si doar un pic s-a deformat stupul cand a venit caldura la sfarsitul lui februarie. Dar picul ala a fost suficient incat sa se faca loc pe langa diafragma exact de o albina... si mi-am pierdut echivalentrul a 2 intervale de albine in bataia ce a rezultat. Atata ca matcile erau batrane si linistite si nu s-au omorat intre ele. 
Mai bine ierneaza-le separat. Daca au miere suficienta albinele nu mor de foame. Pentru completare, acum daca nu vrei sa le dai sirop de zahar (este si un pic cam tarziu parerea mea), poti sa le dai Dulcofruct sau ceva asemanator.
1.Completarea am facut-o in luna august acum astept temperatura ideala sa ii impachetez. Fiecare nucleu are cam 12-13 kg de miere(o familie de 1.5 kg de albina consuma in medie pe timp de iarna 11.5 kg miere). Impachetarea se face cand temperatura este de 10 grade C, atat cat si in primavara se muta in stupul dorit inainte sa depaseasca 11 grade C.
Servus!

PACO

esti foarte confuz, ce intelegi prin impachetare la 10grade ? si ce intelegi prin mutare la 11 grade? de asemenea ce intelegi prin cuvantul "nucleu"  ?

cristi92

Dupa temperatura de 11 grade C (afara) albinele mai ies din stup si daca le mutam in alt stup ele au tendinta sa traga la locul unde a fost urdinisul de la stupul initial, de aceea se face schimb cand afara scade temperatura iar ele nu mai au o activitate.
Iar primavara scoti familia ajutatoare din stup cand afara sunt 10 grade C sa fi sigur ca nu se vor obisnui sa traga la stupul initial unde au iernat.
Imi aduc aminte ca bunicul meu a avut cateva probleme. In primavara  afara erau 15-16 grade C si a mutat familia ajutatoare intr-un stup, a doua zi albinele erau nervoase , agitate si ii murisera ceva albine, iar in anul acela a pornit greu acea familie
Mie nu mi se pare gresit sa spun " nucleu" unei familii de albine  facut din roi artificial din acest an. D-abia anul viitor eu personal ii zic  "familie de albina" slaba sau puternica in functie de albina populata si miere scoasa.
Servus!

PACO

mi se pare destul de riscant sa faci tranzvazari la 1o grade, bine ar fi sa ai stupii unul langa altul sau sa i apropii putin cate putin si poti face tranzvazarea fara probleme la temperaturi mai mari, te ai gandit daca dupa o saptamana de la tranzvazare vine o zi calduroasa ce se intampla ? ce se intampla cu albinele care zboara in timpul tranzvazarii ? ce stres sufera colnia la o asemenea temperatura ?
Cat despre notiunea apicola de "nucleu" nu se refera la roiul natural si cu atat mai putin la o familie de albine.

Obombo

Sunt de acord cu Paco in ce priveste transvazarea, mai putin in ce priveste terminologia. Roiul articial este un nucleu, cu toate ca in ultimul timp intelesul a fost denaturat si acum uni sustin ca nucleu este doar lada. Ganditi-va la intelsul cuvantului.
In ce priveste zaharul, dupa cum spune Bucovinenu, doar mierea e mai buna si sper ca nu ti-a trecut prin cap sa-l inlocuiesti cu Stevia rebaudiana, cum mi s-a intamplat sa citesc nu de mult, ca de, e naturala si.de trei sute de ori mai dulce.

cristi92

La 10 grade afara albina este in ghem asa ca atunci cand transvazezi nu pierzi nici o albina doar sufera o modificare de temperatura  cat muti ramele, iar o albina dupa 10 zile isi pierde/uita memoria

cristi92

Apropo de Stevia rebaudiana , este acea planta care este adusa din America de Sud? daca este aceeasi planta am inteles ca o poate lua si diabeticii.

PACO

nu mai incerc sa te conving ca nu e bine ce faci, stii mai bine tu cum e cu memoria albinei si cu albinele care nu zboara la 10 grade cand le deranjezi.