impachetarea fam.de albine pt o iernare optima

Creat de gaby, Octombrie 05, 2013, 05:32:35 PM

« precedentul - următorul »

marius_vfp

Citat din: dorindafi din Noiembrie 03, 2013, 07:56:43 PM
Citat din: istodorescu vasile din Noiembrie 03, 2013, 06:41:43 PM
sa dea sirop in noiembrie?total contraindicat.
mai bine sirop acum decit stupii goi la primavara - decizia ne apartzine    :hi:
daca dai acum sirop in primavara tot goi vor fi , sau ma rog ceva mai grei din cauza siropului ca albine tot no sa fie , eu as zice ca dupa jumatea lui ianuarie sa le bage o turta calumea in cap si mai duce o vreme , dar sigur iese din iarna, daca le tine cu turte dupa jumatea lui ianuar .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

istodorescu vasile

uite va spun un exemplu :anul trecut am fost chemat de catre un incepator care cumparase in vara 8 roiuri, sa il ajut sa impacheteze pentru iernat roiurile respective . mergind acolo prin jurul datei de 5 octombrie constat ca nu aveau in medie mai mult de 2 kg miere imprastiata pe 5-6 rame la fiecare.albine avea cam 4intervale la fiecare .ca ultima solutie m-am gindit sa fac hrana solida, si am facut serbet de zahar cu ceai din plante , 8 parti de zahar /1 parte ceai fierte aproximativ 50 de minute iar la urma adaugind la 20 kg compozitie ,2 kg miere si 500 ml protofil. ttoata perioada iernii am intervenit cu aceste turte la roiurile respective . punindu-le la discretie , iar in primavara la salcim toti cei 8 stupi au avut caturi pe ei. intrebare?daca as fi intervenit cu sirop de zahar ar fi iesit vreunul din iarna? eu zic ca nu. baiatul a fost foarte incintat in primavara, insa eu nu voi mai interveni in astfel de cazuri fiindca este riscul ca sa imi fac omul dusman incercind sa ajut.

mosunick

Citat din: morozan simion din Noiembrie 03, 2013, 07:19:37 PM
buna, am fost ieri la stupina si am impachetat fiecare stup, cam asa i-mi arata stupii mei impachetati
Vad ca nu aveti fund AV.
In capac aveti aerisire?
Daca folositi folie, mai multi cunoscatori de pe aici au zis ca, iernand in sistem clopot se impune fund AV sau macar o zona partial acoperita cu sita pe fundul stupului...
Bafta!
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

dorindafi

poate nu am scris cum trebue shi insuficient
eu shi astazi am dat sirop la o familie pe 10 rame- 1 litru
a fost doar o sharja de complectare , nu pt ashi face proviziike de la zero
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

istodorescu vasile

acum observ si eu ca stupii din imagine au fund plin.in acest caz cu podisorul ermetic fara vreun orificiu pentru ventilatie + folia cu care sint invelite lazile = probleme mari la iernat. ramele neacoperite cu albine in cuib la primavara vor avea mucegai de nici nu zici ca este ceara, umiditate excesiva  . daca erau lasati fara nici un fel de impachetaj chiar cu multe rame in cuib iernau mult mai bine  cu un consum mai mare dar cu dezvoltare buna in primavara , dar asa este dezastruos. iernez si eu pe fund plin si va spun din experienta  ca vor fi probleme mari.daca nu era folia pe exterior eracu totul altceva fiindca lazile oricit de bine ar fi facute mai au crapaturi si se forma sistemul horn , dar cu folia  ,NASOL.

istodorescu vasile

Citat din: dorindafi din Noiembrie 03, 2013, 09:46:18 PM
poate nu am scris cum trebue shi insuficient
eu shi astazi am dat sirop la o familie pe 10 rame- 1 litru
a fost doar o sharja de complectare , nu pt ashi face proviziike de la zero
da in acest caz vorbim despre altceva . in aceste conditii stupul nu moare insa acel litru de sirop pus  in aceasta perioada va fi depus in rame dupa ce este invertit si va fi consumat primul de catre albine nemaiavind timp sa il capaceasca, insa o parte dintre albine cele care il transforma in miere vor muri prematur nemaifind in stare sa participe la cresterea primelor generatii de puiet in primavara. solutia corecta fara a suferii stupul ar fi fost sa se intervina in ianuarie cu turte si atunci se schimbau datele problemei.pentru a vedea diferenta puneti familii egale ca si putere si faceti  cum ati procedat cu sirop si cum am spus eu , si veti vedea diferenta in primavara  la sfirsitul lui martie

tassevasi

Citat din: dorindafi din Noiembrie 03, 2013, 09:46:18 PM
poate nu am scris cum trebue shi insuficient
eu shi astazi am dat sirop la o familie pe 10 rame- 1 litru
a fost doar o sharja de complectare , nu pt ashi face proviziike de la zero


De  ce nu se  intelege  ca orice   stimulari , hraniri  acum  nu sunt  benefice pt  noa  generatie de albina  care are de trecut  iarna ?
   In carti  scrie  f  clar  , stimularile  se fac in luna  august  iar  completarile cu   rezeve  in cazul ca nu avem  miere suficienta  dupa  ce am facut  stimularile  , dupa  citeva zile .
     Acum sa  intelegem logica ,  stimularile in luna  aug  se face  in cantitati mici  chiar seara de seara  timp de 21-25 zile .
   Sa zicem ca  suntem in 30 aug  si albinele  ce vor iesi din oule ce au  fost pontate in a 25  zi  vor  avea timp sa-si  formeze  corpul gras   dupa  eclozionare la sfirsitul  lunii si in continuare , gasind in natura polenul  necesar .
   Acum  referitor la  completarile  rezervei  se face  in cantitati mari  2-4l  dar timpul va fi scurt  3-4 zile  si va fi  uzata  tot  albina  din generatia  veche care se va duce , ptr ca  noua  generatie   e in  proces  de  evolutie .
     Acum  tot ce se face  dupa  aceasta perioada ( maxim 15 sept) nu zic  ca e rau  dar se  uzeaza  mult  albina  noua si poate de aceia   avem in luna  feb -martie  multa  albina moarta si depopulat  stupul ,puiet  putin la primul cules  ca nu are cine sa-l mai incalzesca .
   Numai bine .   
   

istodorescu vasile

corect domnule TASEVASI uite ca povestiti mai bine decit ma pricep eu sa o fac . asta este adevarul gol golut pe care trebuie sa il stie mai ales cei la inceput de drum. respect si numai bine.

morozan simion

pe fund am 5,  gauri de 35 mm fiecare, sus folia re gaura exact la jumtate iar in partea din spatre folia are 2mm distanta fata de lada, iar capcul are gauri cu plasa pe lteral
Astept propuneri
o seara frumoasa

dorindafi

 :hi:  tuturor
referitor la stimulari fiecare face cum crede ca e bine ori cum a facut daca a fost multzumit de rezultate

simioane, la stupii mei 4 gauri , folia peste tot stupul cu distantza de 2/3 cm fatza de lada shi deasupra un presh subtzire care era tras shi peste partea neacoperita de folie a stupului
rezultatul = pe la sfirshitul lui februarie a inceput sa se vada ghemul de albine
consumul redus , fara mucegai , multzumit   :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

cipik

Ai ceva poze, incerc sa-mi imaginez dar nu pot.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

joohny

Va salut.Azi i-am impachetatsi eu.Am scos si ramele de dupa diafragma.Ce ma intristeaza este ca in citeva rame mai am ceva miere de FS care deja s-a zaharisit.Oare in primavara cind o sa largesc cuibul cu aceste rame nu o sa fie probleme?Va multumesc anticipat.Sanatate si numai bine.

cipik

Daca ti-e frica sa le bagi in stupi iti trimit o adresa unde poti sa le trimiti ca eu le bag fara probleme. Decat zahar sau alte produse, mierea de FS chiar si zaharisita este ok pentru albine.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

marius_vfp

de 2 ani nu am extras din rame mierea de floarea soarelui , si sunt sigur ca e in concentratie destul de mare , iernarea a fost destul de buna . decat sa bag siroape mai bine las mierea lor in stup .

spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

joohny

Va salut .Multumesc pt. raspunsuri.Deci pot sta linistit.D-le Cipik in cazul asta va anunt ca deja sint promise ramele(pt. albinele mele)Sanatate.