Determinarea gradului de infestare cu varroa

Creat de oroles, Septembrie 07, 2013, 09:01:48 AM

« precedentul - următorul »

oroles

Salutare!
Astazi am facut primul tratament pentru varroa. E tarziu, e devreme... Nu stiu... Astept o parere si despre asta. Urmeaza sa le mai fac 2 tratamente la diferenta de o saptamana. Tratamentul l-am facut cu Varachet Forte, folosind varojetul. In primavara, neavand Varojet am folosit o tavita. Intentionam sa nu mai pun benzi de Mavrirol, dar la ce am descoperit azi s-ar putea sa ma razgandesc. Familiile sunt deja organizate pentru iarna cu diafragma neetansa. Mai precis, diafragma are dimensiunile unei rame, permitand albinelor sa treaca dincolo. Fiind corp de Dadant am pus 3 picaturi de Varachet pentru fiecare familie. Nu am acoperit podisorul cu nimic, desi am inteles de la unii ca pun folie. Cert este ca atunci cand am tras foaia de control am gasit la 2-3 stupi cate 2-3 albine moarte. Urdinisul a stat inchis 20 de minute, cum scrie in prospect. Este bine sa folosim folia peste podisor, pentru etanseizare?

Am facut tratamentul la 23 de stupi si controlul, prin sondare la 6 stupi. Am indoit o foaie A4 in doua ca sa incapa pe urdinis.

Rezultatele au aratat in medie, 4 - 6 varroa de stup. Unii au fost si cu 0 (2). Problema a fost cea mai puternica familie. Am numarat 100 de varroa pe 1/2 foaie A4. Cred ca este un grad de infestare mare. Ce as putea sa ii fac acestei familii, inafara de aceste doua tratamente? Degeaba m-am laudat eu ca nu am vazut varroa pana acum, pentru ca iata cea mai puternica familie e infestata...puternic!

Oricum am fost impresionat de Varojet! Nici nu se compara cu tavitele.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

romikele

Pentru fitil pe tabla sau varoojet folia este indicata, pentru a nu se pierde din fumigatie pe la neetanseitati.
In cazul ca se foloseste furreto, folia nu mai e obligatorie si nici inchiderea urdinisului, cantitatea de fum fiind arhisuficienta pentru a avea efectul scontat.

oroles

Citat din: romikele din Septembrie 07, 2013, 09:33:35 AM
Pentru fitil pe tabla sau varoojet folia este indicata, pentru a nu se pierde din fumigatie pe la neetanseitati.
In cazul ca se foloseste furreto, folia nu mai e obligatorie si nici inchiderea urdinisului, cantitatea de fum fiind arhisuficienta pentru a avea efectul scontat.
Merci romikele!
Nu e furreto, e varojet ca cel din filmuletul asta.
Tratament cu varachet folosind varojetul

Ce parere ai de gradul de infestare? E ingrijorator?
Si perioada? Mentionez ca stupii sunt in zona de deal si e cam rece.

As mai putea face rost de acid oxalic. In Germania e foarte ieftin. Problema este ca nu stiu sa il administrez.

http://www.ebay.de/itm/WOW-1kg-OXALSAURE-Pulver-Kleesalz-Kleesaure-Bleichmittel-99-62-ig-/290878322603?pt=Mineralien_Fossilien&hash=item43b9b2f7ab

romikele

La 4-6 varroa pe stup nu e motiv de ingrijorare, oricum tratamentul se repeta.

Mihai Sergiu

Am si eu o intrebare, daca aseara am facut tratamentul cu varachet si dimineata am vazut paduchi care inca se miscau pe fundul stupului acestia o sa se agate inapoi de albina sau o sa moara si acestia?
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

romikele

O parte din ei se pot agata de albine daca acestea circula pe fundul stupului.
Aici se vede eficienta fundului AV cu sibar, care se poate scoate si astfel elimina din stup si paduchii in agonie.

romikele

Citat din: oroles din Septembrie 07, 2013, 09:40:33 AM
...
As mai putea face rost de acid oxalic. In Germania e foarte ieftin. Problema este ca nu stiu sa il administrez.
...

Am gasit asta:
CitatAcidul oxalic (dihidrat de acid oxalic) se aplică numai toamna târziu când colonia nu are puiet. Orice puiet necapacit în colonie este probabil să fie ucis de acidul oxalic.
     Chiar dacă produsul nu este la fel de volatil ca acidul formic, purtați întotdeauna mănuși de cauciuc și ochelari de protecție în timpul manipulării produsului. Evitați inhalarea de vapori.
     Tratament cu acid oxalic, se aplică numai o singură dată.
     Acidul oxalic poate fi aplicat la temperaturi reci, fie prin vaporizare (cristale încălzită și transformată direct într-un gaz de vapori) sau picurare o soluție de sirop de zahăr cu acid.

Soluție de acid - sirop de zahar:
         Se prepară 1 litru de soluție de zahăr 1:1.
         Adăugați 35 g de cristale de acid oxalic la soluția caldă și se amestecă ușor până la dizolvarea completă. Soluția sirop de zahăr va avea o concentrație de acid de 3,5%.
         Cu o seringă sau aplicator, prelinge 5 ml de soluție direct pe albine în fiecare dintre spațiile de albine ocupate între cadre din fiecare cutie.
         Doza maximă este de 50 ml de soluție de acid per colonie dacă este vorba de un nuc, unice sau multiple puiet camere de stup.
     Metoda Vaporizării:
         Sigiliați toate intrările superioare ale stupului și fisurile, și reduceți intrarea principală.
         Fumul va intra în contact cu albinele de la capac în jos.
         Se pun 2 g de dihidrat de acid oxalic în vaporizator. Introduceți vaporizatorul prin intrarea de jos. Urmați instrucțiunile producătorului pentru utilizarea vaporizatorului.

Vezi si materialul atasat, poate fi de ajutor.

Vezi și aici: http://www.agf.gov.bc.ca/apiculture/factsheets/221_varroa.htm

Lectură suplimentară:  http://www.apimondiafoundation.org/foundation/files/164rom.pdf

http://www.apicris.ro/index.php?main_page=product_info&cPath=8&products_id=5

oroles

Citat din: romikele din Septembrie 07, 2013, 11:26:15 AM
Citat din: oroles din Septembrie 07, 2013, 09:40:33 AM
...
...

Am gasit asta:
CitatAcidul oxalic (dihidrat de acid oxalic) se aplică numai toamna târziu când colonia nu are puiet. Orice puiet necapacit în colonie este probabil să fie ucis de acidul oxalic.
     Chiar dacă produsul nu este la fel de volatil ca acidul formic, purtați întotdeauna mănuși de cauciuc și ochelari de protecție în timpul manipulării produsului. Evitați inhalarea de vapori.
     Tratament cu acid oxalic, se aplică numai o singură dată.
     Acidul oxalic poate fi aplicat la temperaturi reci, fie prin vaporizare (cristale încălzită și transformată direct într-un gaz de vapori) sau picurare o soluție de sirop de zahăr cu acid.

Soluție de acid - sirop de zahar:
         Se prepară 1 litru de soluție de zahăr 1:1.
         Adăugați 35 g de cristale de acid oxalic la soluția caldă și se amestecă ușor până la dizolvarea completă. Soluția sirop de zahăr va avea o concentrație de acid de 3,5%.
         Cu o seringă sau aplicator, prelinge 5 ml de soluție direct pe albine în fiecare dintre spațiile de albine ocupate între cadre din fiecare cutie.
         Doza maximă este de 50 ml de soluție de acid per colonie dacă este vorba de un nuc, unice sau multiple puiet camere de stup.
     Metoda Vaporizării:
         Sigiliați toate intrările superioare ale stupului și fisurile, și reduceți intrarea principală.
         Fumul va intra în contact cu albinele de la capac în jos.
         Se pun 2 g de dihidrat de acid oxalic în vaporizator. Introduceți vaporizatorul prin intrarea de jos. Urmați instrucțiunile producătorului pentru utilizarea vaporizatorului.

Vezi si materialul atasat, poate fi de ajutor.

Vezi și aici: http://www.agf.gov.bc.ca/apiculture/factsheets/221_varroa.htm

Lectură suplimentară:  http://www.apimondiafoundation.org/foundation/files/164rom.pdf

http://www.apicris.ro/index.php?main_page=product_info&cPath=8&products_id=5

Merci!
Pare usor de aplicat metoda asta.
Cred ca le voi mai face unul cu acid oxalix intr-o zi mai insorita, sa vad cat de eficient este...
Asa este cu subarul, poti face verificarea la toti, nu e nevoie de sonadaj si poti sa ii scoti pe cei care agonizeaza. Am vazut si eu cativa. Oricum, metoda tavitei nu mi se pare asa de eficienta ca aplicarea cu varojet. Am vazut diferente semnificative intre primavara si acum. Au cazut mult mai multi paduchi. Voi mai face si tura viitoare verificarea sa vad cati mai pica.

Marius-ursulakhe

oroles pt viitor incerca sa pui ceva deasupra pe locasul unde bagi fitilul ca trage mai usor ventilatorul fumul in interiorul stupului spun acest lucru din experienta de anul acesta cand am facut la 60 stupi tratament cu un varujet si aparatul facut de mine (tot un fel de varujet de care sunt foarte multumit si nu l-as da pe doua aparate din magazin)

oroles

Citat din: ursulakhe din Septembrie 07, 2013, 09:33:58 PM
oroles pt viitor incerca sa pui ceva deasupra pe locasul unde bagi fitilul ca trage mai usor ventilatorul fumul in interiorul stupului spun acest lucru din experienta de anul acesta cand am facut la 60 stupi tratament cu un varujet si aparatul facut de mine (tot un fel de varujet de care sunt foarte multumit si nu l-as da pe doua aparate din magazin)
Merci pentru sfat, dar nu arde mai incet fitilul daca acopar locul ala unde trebuie sa arda? Oxigenul se consuma si fitilul se stinge. Cel putin asa zice teoria.

romikele

Nu acoperi ermetic... e suficient un "coif" de carton

oroles

morozan simion

buna
ieri am facut al doilea tratament de varroa la, si din 15 pe care i-am verificat cu hartie, doar la 2 am gasit varroa, la unul 5 si la altul 12, in rest la ceilati nimic, ce ziceti trebuie sa-l repet la7 zile sau e suficient si pot pune doar cate 2 benzi de mavritol
multumesc anticipat

oroles

Citat din: morozan simion din Septembrie 15, 2013, 12:30:11 PM
buna
ieri am facut al doilea tratament de varroa la, si din 15 pe care i-am verificat cu hartie, doar la 2 am gasit varroa, la unul 5 si la altul 12, in rest la ceilati nimic, ce ziceti trebuie sa-l repet la7 zile sau e suficient si pot pune doar cate 2 benzi de mavritol
multumesc anticipat

Intr-o lucrare de specialitate am gasit urmatorul mod de determinare a gradului de infestare a albinelor.

Grad de infestare = nr. de paduchi identificati pe o foaie A4 x 120.

Dupa unii se inmulteste cu 450. Eu cred ca 120 e mai rezonabil. La un stup facusem un calcul si nu aveam albine cati paduchi aveam. :D Chiar daca e posibil ca un paduche sa stea mai multi pe o albina, cred ca acest lucru este mai greu posibil.

Eu zic sa le repeti si la 7 zile sau cand nu mai ai puiet deloc. Cand am repetat la 7 zile, intr-unul care gasisem 100 nu am mai gasit decat 6. Chestia este ca intr-unul in care nuj gasisem mai nimic pe foaie erau acum mai multi. Posibile explicatii: 1. Paduchi proaspat eclozati. 2. Ineficienta VF.

morozan simion

am uitat sa specific , cele doua tratamente pe care le-am facut pana acuma le-am facut fara puiet, stupii nu mai aveau puiet de crescut de pe data de 7 septembrie eu nu am  mai avut poiet nici capacit nici necapacit.