Stup linistit, dar fara oua...

Creat de tzepeshgr, Septembrie 06, 2013, 06:04:15 PM

« precedentul - următorul »

tzepeshgr

Buna ziua,

Am un stup in care acum trei saptamani am vazut oua de 1-2 zile, iar ulterior am vazut si matca. Saptamana trecuta a verificat taica-meu si nu mai erau oua, larve, nici puiet capacit. Pe o singura rama a gasit 3-4 oua. Stupul era linistit. Insa nu a mai vazut matca.

A luat o rama cu oua si larve de la un alt stup si a introdus in acesta. Azi a verificat din nou stupul - pe rama nou introdusa nicio botca, iar tot ce era ouat sau larve, acum e puiet capacit. Insa in stup tot nu sunt oua sau larve. Stupul pare in continuare linistit...

Care ar putea fi cauza? Si ce solutie as avea sa il scap. Stupul are musca multa acum, dar fara activitatea matcii - mi-e teama ca il pierd.
"Știu că sunt prost. Dar când mă uit în jur, prind curaj."  Ion Creanga

andreiu

Dupa semnele descrise, in mod sigur familia are matca, dar aceasta a incetat cam demult ouatul. Prrincipala ta grija acum, desi cam tarziu, este sa-i asiguri rezerve suficiente de hrana, pentru iernare fara probleme si sa-i faci tratament contra varooa.

tzepeshgr

Are rezerve de hrana si a primit tratamentul antivarroa. Insa mi se pare ca a incetat cam devreme ponta...

Ozzy

tzepeshgr

Anul trecut l-am cumparat in primavara, intre timp nu a schimbat matca. Deci presupun ca deja are cam 3 ani!

Ozzy

Probabil asta e explicatia.
Teoretic ar putea fi chiar mai batrana

stefanescu

Matca exista numai ca nu ati vazuto. Matca a incetat ponta din diferite motive. Si eu am stup la care matca a incetat ponta. Vezi de aia e bine sa marchezi matcile.
O zi liniștită și cât mai puțini proști în preajmă (măcar să ne dorim!)

bucovineanu

La mine majoritatea reginelor au incetat ponta. Am mai spus acest lucru zilele trecute. Nu trebuie sa cauti regina deoarece cautand-o prea mult exista sanse sa cada de pe rama si sa ramana stupul orfan.

mape 48-petru manea

Azi dimineata la ora 7 erau 9 gr.
---in aceste conditii matcile din familiile slabe sau medii inceteaza ponta daca nu strangem cuibul suficient--asta inseamna ca ramele ramase in cuib sa fie acoperite in intregime cu albine sa-si poata produce temperatura necesara cresterii puietului 35 gr

die furrer

Salutari
ponta matcii depinde de mai multe lucruri
Virsta matcii
puterea familiei
starea de sanatate a familiei
vremea
culesul din natura polen
stimularea

La tine cred ca e prima
O matca de 0-1 an ponteaza pina in milocul lui octombrie
2 ani pina prin 20 sf lui septembrie
3 ani deja poate inceta ouatul prin 15 august
virsta matcii e cruciala in vederea pregatirii.  familiei pt iernat

gaby

si la mine matcile au incetat ponta cu toate ca majoritatea sunt de anul acesta dar in zona aceasta este ceva normal deoarece dimineata deja sunt 0 grade si e bruma