stup bolnav

Creat de Cubby, August 08, 2013, 06:06:15 PM

« precedentul - următorul »

Kov iulian

Citat din: Nelly88 din Septembrie 29, 2013, 10:58:09 PM
Imi este cam mila sa fac asta dar cred ca o sa-l elimin pentru siguranta. Multumesc!

Faceti analiza sa fiti sigur si apoi fiind sigur ce este luati decizia corecta, altfel riscati sa dai foc unui stup care nu ar avea loca.

Obombo

Citat din: Nelly88 din Septembrie 29, 2013, 07:06:58 PMCa roiul slab nu are ce cauta in perioada asta, fac pariu ca si tu si oricine are un roi slab ,pe care il pastreaza pentru matca de rezerva.
Ai pierdut pariul. Cele mai slabe familii pe care le-am bagat in iarna erau pe sase rame in nuclee de polistiren lipite unele de altele. Reginele nu se trec peste iarna in roiuriuri slabe ci in familii cat de mici dar care sa intruneasca conditiile necesare depasirii perioadei critice a iernii.
Citat din: Nelly88 din Septembrie 29, 2013, 07:06:58 PM
Stiam si eu ca loca face filament ,doar deaia am intrebat de loca! (am intrebat daca mai este in perioada asta)
Tocmai la intrebarea asta am raspuns: daca face filament e loca, deci exista in perioada asta, o ai chiar tu. Nu vad ce e asa de greu de inteles. Invata si mergi pe picioarele tale, nu astepta sa fii dus de manuta.

istodorescu vasile

revin si incerc sa va raspund, mai direct:tinind cont de data la care ne aflam ,nu mai poate fi tratat. eu am inteles de la inceput ca il tineati pentru matca pe roiul respectiv.daca ar fi fost observate semne de loca cu o luna mai devreme , ar fi putut fi tratat cu oxitetraciclina, dupa ce era scuturat de pe ramele cu boala,iar dupa efectuarea tratamentelor, scuturate din nou albinele,si unificat cu alta familie.rezidurile de antibiotic ramin in rame,nu pe albine.dar o familie ce sa imbolnavit de loca odata ce este tratata i se schimba si matca,cu alta sanatoasa,iar in cazul de fata tocmai pentru matca era tinut.cel care a tratat si a reaparut boala,nu a tratat corect.dupa tratamentele efectuate corect boala nu recidiveaza.ideal este sa previi,loca apare la stupi neigienizati   sau cu putina populatie.

Nelly88

Nu am avut cum sa-l controlez mai devreme pentru ca l-am cumparat de la familia unui prieten care a murit si nu avea cine sa aiba grija de stupi. Am cumparat 26 de familii de care nu a putut sa aiba grija cum trebuie pentru ca era bolnav, cum au iesit din iarna asa le-a lasat, slabe si vai de capul lor. In ceilalti stupi nu am observat probleme, chiar s-au dezvoltat un pic, ii iernez cam pe 4 rame. Am vrut sa ajut si am cam luat teapa, asta este, nu-mi pare rau. Familia asta cu probleme are cam 2 rame de albina si nu cred ca o sa risc cu ea, le omor cu fitil de sulf, ramele le topesc, si stupul il parlesc cu arzatorul si gata... :sad:

flamadeezy

Nelly88

adica sa ard si stupul?

apivasmob

In principiu se face un foc de lemne, se inchide urdinisul la stupul cu pricina si se pune cu totul in focul facut si sa te rogi sa nu faci la fel cu toti stupii pe care ii ai pe vatra.

https://www.youtube.com/watch?v=PYu0jmiRJFg
https://www.youtube.com/watch?v=wyiaV222JoQ
Sanatate tuturor apicultorilor

istodorescu vasile

nu arzi lada, doar ramele cu albinele ce se afla in stupul respectiv.loca este o boala infectioasa iar infectia nu afecteaza lemnul din lada.se dezinfecteaza prin spalare cu solutie de soda caustica, se clateste,dupa care se flambeaza cu pirlitorul cu flacara. nu te speria fiindca nu esti singurul care a intimpinat aceasta problema.am cunoscut stupari cu multa vechime in ale apiculturii,ce detineau sute de stupi,ce sau confruntat la un moment dat cu aceasta problema si au rezolvat-o.prin anii 75- 80 erau frecvente cazurile de stupine cu loca.de la un timp nu prea au mai fost cazuri de loca americana dar vad ca au inceput sa apara. inainte de 1990 se faceau tratamente preventiv cu antibiotic ceea ce acum este interzis daca vrei sa comercializezi produse apicole.

feerary

sa nu uitam de sterilizarea intregului inventar apicol! F imprtant

istodorescu vasile

datorita virstei presupun ca sinteti la inceput in ale apiculturiisi va mai dau cite un sfat bineinteles daca acceptati. daca a aparut boala acum la acest roi, este posibil ca odata cu aparitia puietului la primavara sa apara boala in puiet si la alte familii in stupina. de aceea cum spune si colegul de mai sus trebuie dezinfectat intregul inventar apicol,iar in primavara dupa ce au iesit de la iernat toate familiile de albine mutate in lazi dezinfectate iar ramele vechi reformate si inlocuite cu rame noi.preventia este cel mai bun tratament..

Nelly88

Oricum eu in fiecare primavara fac transvazarea familiilor in cutii curate ca sa le curat pe cele care au iernat, si cred ca majoritatea ramelor scoase din stupi o sa le topesc.

xvader

Bafta multa la iarna.
Sa ne tineti la curent si pe noi.

Cubby

Citat din: Kov iulian din Septembrie 29, 2013, 11:31:53 PM
Citat din: Nelly88 din Septembrie 29, 2013, 10:58:09 PM
Imi este cam mila sa fac asta dar cred ca o sa-l elimin pentru siguranta. Multumesc!

Faceti analiza sa fiti sigur si apoi fiind sigur ce este luati decizia corecta, altfel riscati sa dai foc unui stup care nu ar avea loca.

Eu am facut analiza si de la laborator au zis ca nu era loca, asa ca in loc sa ii dau foc am inlaturat matca si am unit cu altul cu o matca buna. Sper ca am facut bine, dar o sa fiu sigur anul viitor. Oare se poate sa se insele cei de la laborator?

istodorescu vasile

aici nu este vorba ca s-ar insela cei de la laborator, insa de multe ori si asta va spun din proprie experienta nu se face analiza de laborator ci pur si simplu pun rezultatul doar pe hirtie fara analiza .asta depinde de personalul de la laborator. oricum in cazul de fata ati procedat corect unificind si eliminind matca din stupul cu probleme.rezultatul il veti vedea dupa ce va fi reluata cresterea puietului in primavara. spor :hi:

istodorescu vasile

uite mi-am adus aminte ca in urma cu peste 10 ani nu mai retin bine am avut un caz asemanator cu un stup ce avea loca americana , fara nici un dubiu era loca americana ,am dus la laborator  o bucata de fagure cu puiet capacit afectat de boala. dupa o saptamina am trecut sa iau rezultatul si am ramas socat cind am constatat ca imi dadusera rezultat negativ la nosema. bineinteles ca am luat-o la intrebari pe cucoana respectiva explicind-ui ca eu am dus proba de fagure cu puiet pentru boala puietului si primesc rezultat la nosema boala albinei adulte. cam asta se intimpla pe la laboratoare fie din nepasare fie din nepricepere se dau rezultate aiurea. pentru a va convinge mergeti la un laborator uman si va faceti analizele, iar dupa ce primiti rezultatele mergeti la altul, le faceti din nou si veti ramine uimiti de diferenta de rezultate.