stup bolnav

Creat de Cubby, August 08, 2013, 06:06:15 PM

« precedentul - următorul »

12 BNR

am o intrebare desi nu-I locul aici, dar o sa ma scuzati, se mai imperecheaza matca la aceasta data?

apivasmob

Citat din: 12 BNR din August 17, 2013, 10:42:41 PM
am o intrebare desi nu-I locul aici, dar o sa ma scuzati, se mai imperecheaza matca la aceasta data?

Daca sunt trantori in zona (in stupina) DA.
Sanatate tuturor apicultorilor

Cubby

Azi am fost la laborator sa iau rezultatul si nu l-am primit bineinteles pentru ca nu a venit hartia oficiala. Neoficial d-na m-a asigurat ca nu e loca. Si am fost si la stupina sa vad ce mai fac acel stup. Surpriza... nu mai era nimic pe ramele unde fusesera acele larve moarte si matca punea in continuare oua. Am stat si am privit-o cum depunea. Iar in locul de unde am luat sectiunea pentru laborator (cam 5x10 cm din mijlocul unui fagure) au construit la loc jumatate. Nu imi dau seama ce a avut. Stiu ca trebuie schimbata matca ca depune oua neuniform, dar cred ca e prea tarziu acum si incerc sa trec iarna cu ea asa pana in primavara cand o sa fie iar trantori (acum au disparut din stupina). Sau poate protofilul a facut minuni...
O sa astept totusi si hartia oficiala.

Nelly88

Astazi am facut o verificare la un roi foarte slab si avea cateva celule de puiet imprastiate, nu prea statea albina pe ele. Am bagat betisorul si s-a intins chestia maro. Mai exista posibilitatea de loca in perioada asta sau era puiet mort??? :sad:

Obombo

Doar loca americana face filament lung.
Un "roi foarte slab" nu are nici un motiv sa existe la ora actuala.

Nelly88

un raspuns inutil, mai este loca in perioada asta? :sad:

istodorescu vasile

da in acel roi foarte slab celulele la care faceti referire ,neavind albina de acoperire au ramas necuratate. loca americana este o boala infectioasa ce afecteaza puietul capacit, iar una dintre cauzele aparitiei bolii este puterea familiei .in acest caz cel mai probabil roiul respectiv a fost facut pe rame cu puiet  , albine putine, iar  cele batrine sau intors in familia mama, iar puietul a ramas neacoperit,si de aici provin acele celule la care faceti referire.sfatul meu ar fi tinind cont ca este foarte slab sa il eliminati din stupina ,deoarece oricum nu va avea sanse sa treaca peste iarna,iar daca v-ati gindit sa il unificati riscati sa imbolnaviti si alte familii.succes

Nelly88

Multumesc pentru raspuns!

xvader

sau il puteti ierna in adapost.
este o metoda foarte des folosita de catre cei care vor sa treaca iarna mai multe matci, cu albine putine...

Obombo

Citat din: Nelly88 din Septembrie 29, 2013, 08:35:32 AM
un raspuns inutil, mai este loca in perioada asta? :sad:
Intr-adevar. daca astepti mura-n gura raspunsul este inutil.
E clar ca exista loca in perioada asta. La tine in stupina. Asta in cazul in care reusesti sa tragi un filament lung din puietul mort, fiind acesta un simptom care caracterizeaza doar loca americana (cu unele foarte rari excceptii in putine cazuri de loca europeana).
Daca vrei un raspuns pe doua pagini, deschide un manual de apicultura.

Obombo

Citat din: xvader din Septembrie 29, 2013, 03:19:07 PM
sau il puteti ierna in adapost.
este o metoda foarte des folosita de catre cei care vor sa treaca iarna mai multe matci, cu albine putine...
Ideea ar fi sa ierneze la adapost un roi foarte slab bolnav de loca americana?

Nelly88

Citat din: Obombo din Septembrie 29, 2013, 01:09:36 AM
Doar loca americana face filament lung.
Un "roi foarte slab" nu are nici un motiv sa existe la ora actuala.

ASTA NU ESTE UN RASPUNS!!!

Stiam si eu ca loca face filament ,doar deaia am intrebat de loca! (am intrebat daca mai este in perioada asta)
Ca roiul slab nu are ce cauta in perioada asta, fac pariu ca si tu si oricine are un roi slab ,pe care il pastreaza pentru matca de rezerva. Tocmai vroiam sa il unesc si am renuntat din cauza aia!

"da in acel roi foarte slab celulele la care faceti referire ,neavind albina de acoperire au ramas necuratate. loca americana este o boala infectioasa ce afecteaza puietul capacit, iar una dintre cauzele aparitiei bolii este puterea familiei .in acest caz cel mai probabil roiul respectiv a fost facut pe rame cu puiet  , albine putine, iar  cele batrine sau intors in familia mama, iar puietul a ramas neacoperit,si de aici provin acele celule la care faceti referire.sfatul meu ar fi tinind cont ca este foarte slab sa il eliminati din stupina ,deoarece oricum nu va avea sanse sa treaca peste iarna,iar daca v-ati gindit sa il unificati riscati sa imbolnaviti si alte familii.succes"

ASTA ESTE UN RASPUNS!!! de raspunsuri ca asta are nevoie un apicultor incepator! de raspunsuri gen DA si NU sau trimiteri la carti nu  prea este nevoie, altfel inchideti forumul si toata lumea sa RECITEASCA din carti si daca are o nelamurire sa mai citeasca odata, chiar daca nu se lamureste... 
:nono:

Nelly88

sa zicem ca a avut loca peste vara si eu acum am vazut, in situatia asta ramele trebuiesc topite dar albina poate fi salvata?

PricopArthur

Ani in urma, la un coleg ce era cu mine, am gasit intr-o lada loca americana. I-am schimbat lada, ramele, apoi i l-am dat colegului sa il duca acasa si sa ii faca tratament. In toamna, cladise fagurii, avea puiet, dar si boala.
O festila de sulf pe seara a inchis problema.

Daca boala va fi transmisa mai departe de albinele infectate, cred  ca nu e indicat s a le unesti cu o alta colonie.
Miere multă şi inimă curată!

Nelly88

Imi este cam mila sa fac asta dar cred ca o sa-l elimin pentru siguranta. Multumesc!