stup bolnav

Creat de Cubby, August 08, 2013, 06:06:15 PM

« precedentul - următorul »

Cubby

Buna ziua,
Am un stup care din iunie pana acum nu s-a imputernicit deloc si ieri am vazut ca are niste puiet necapacit si imprastiat, iar in alte celule era ceva alb de parca era laptisor de matca. Azi am facut  poza si am filmat. Am scos o larva din celula care se pate vedea in imagine si din alte celule inca doua care se pot vedea in filmulete.
Fiind incepator nu m-am confruntat cu bolile albinelor si va rog sa imi spuneti daca este loca ca dupa ce am citit, seamana. Nu am simtit miros de putrefactie, insa.
Va multumesc!

cristian87

ce culoare au larvele moarte in celule?
Loca europeana nu miroase intotdeauna
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

bucovineanu

Testul pentru loca americana, care e cea mai periculoasa, e simplu. Se introduce un betisor subtire cu un capat in celula cu larva capacita moarta. Daca la scoaterea betisorului de el se tine un filament, e vorba de loca americana. Acum e perioada in care aceasta boala se manifesta cu intensitate.

Cubby

Citat din: cristian87 din August 08, 2013, 07:16:05 PM
ce culoare au larvele moarte in celule?
Loca europeana nu miroase intotdeauna
larvele moarte sunt de culoare alba sau maro (ca ciocolatba a). in primul filmulet e alba, iar in al doilea e maro.

CORNEL V.

Ai scos prea repede batul,verifica inca o data si scoti mai lent,dupa primele aparente este loca americana
0733691021

cristian87

daca sunt maro si sunt moi, in cel mai bun caz ai loca europeana iar in cel mai sigur americana
tratamentul insa e acelasi
focul
la celelalte familii se face control la sange si daca se constata simptome similare se actioneaza in consecinta.
Mai exista varianta cu distrugera tuturor ramelor cu puiet(mierea se extrage ) si trecerea famiilor pe faguri artificiali

Cubby

Va multumesc pentru raspunsuri.
Luni o sa iau sectiuni si sa fac analize sa vad exact ce e.
Am inceput apicultura cu ce e mai greu, dar asta e, daca am putin noroc poate o sa scap restul.
Numai bine si familii sanatoase!

kamy

Baieti,va rog mult de tot nu fiti piromani,pana la foc mai sant o gramada de solutii,sau sa-nteleg ca nu ati tratat cu succes niciodata o familie de loci?

Bătrânul

Nu vad cite albine ai in stup , pecite rame ???? Cred ca ai puiet racit . Nu mi se pare loca. Stimuleaca cu sirop cu protofil ZILNIC. %%-

cristian87

Citat din: kamy din August 11, 2013, 06:05:49 AM
Baieti,va rog mult de tot nu fiti piromani,pana la foc mai sant o gramada de solutii,sau sa-nteleg ca nu ati tratat cu succes niciodata o familie de loci?
am tratat dar era in primavara si era sigur  europeana.
am dat cu antibiotic dar ia acelasi timp am scos toate ramele reducand familia la stadiul de roi
baiul la omul asta e ca e toamna aproape si nu mai e timp sa se refaca populatia.

Cubby

Citat din: Bătrânul din August 11, 2013, 08:16:51 AM
Nu vad cite albine ai in stup , pecite rame ???? Cred ca ai puiet racit . Nu mi se pare loca. Stimuleaca cu sirop cu protofil ZILNIC. %%-
i-am dat din 2 in 2 zile cate 200 ml sirop de zahar invertit cu protofil incepand cu 02 august. stupul este pe 5 rame din 20 iunie cand l-am cumparat, dar acum sunt cam pentru 4, dar am dat vina pe pregatirile de iarna.

Cubby

azi am dus proba la laborator, sa vad intr-o saptamana... d-na de acolo spuse ca nu ar fii, sa vedem...

dodo79

imi spuneti si mie va rog cat costa o analiza la laborator ?

Cubby

Citat din: dodo79 din August 14, 2013, 01:13:47 AM
imi spuneti si mie va rog cat costa o analiza la laborator ?
Analiza pentru loca a costat 7 lei, iar raspunsul se da intr-o saptamana.

dodo79

Mersi Cubby.ma gandeam la mai mult.