• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

stupi model alpine rusesc

Creat de valyyo, Iulie 28, 2013, 08:47:04 p.m.

« precedentul - următorul »

valyyo

Iulie 28, 2013, 08:47:04 p.m. Last Edit: Iulie 28, 2013, 09:15:20 p.m. by valyyo
Anul 2013 a venit pentru mine si cu posibilitatea de a avea 2 stupi. Totul bine si frumos pina i-am vazut in gradina cind a inceput munca la stupi. S-au acomodat  pe noua vatra destul de bine fiind perioada salcimului si avind in preajma destui infloriti. Dupa o perioada au inceput sa roiasca
Primul roi l-am prins in zarzarelul de linga cei  2 stupi. si la repezeala am facut  o cutie din polistiren pe 8 rame in care am pus 2 rame fara foita doar insirmata si 2 rame de 1/2 cu foita pe care le-am luat de la un cat superior  de la stupii initiali. Sa vezi si sa nu crezi, nu le-a placut foita si au inceput pe o rama goala o frumusete de fagure. Al doilea roi l-am pierdut fiind la munca . suparat am divizat si cel de-al doilea stup care mis-aparut mai puternic. si l-am pus tot intr-o cutie de polistiren pe 8 rame. si acesta e destul de frumos crescut . Mai trecind ceva timp , un nou roi in zarzarel. Intre timp hoinarind pe net am vazut filmuletul cu stulpii alpin de la rusi si mi-am facut citeva cutii din polistiren pe cotele lor 300x300x108. Asa ca avind stupul alpine, l-am  populat cu roiul din zarazarel si sa vezi ca si aici treaba merge ok . Rame neavind am pus doar leaturi cu foita ceara de 1 cm. iar albinele au facut o frumusete de rama. Poate atasej ceve imagini daca reusesc.
http://valyyo.sunphoto.ro 
Pascani IS stupina la Harmanestii Noi

valyyo

Asa arata stupul din polistiren
http://valyyo.sunphoto.ro 
Pascani IS stupina la Harmanestii Noi

Obombo

Bunventi pe Apiardeal, Valy!
Inaltimea corpurilor mi se pare prea mica, nu prea are sens cu capacitatea de ponta a reginelor din ziua de azi. Daca o dublezi, injumatatesti munca :wink2:.
Uite aici: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=3538.msg144640#msg144640

Cred ca poistirenul ala o sa-ti dea probleme.

Kiwi Bee

Bine ai venit.
Sa mai discutat despre acest stup aici pe forum. Rusul are inaltimea de 108mm la cutiile lui dar tu poti sal faci cit doresti. Roger Delon a facut stupul sau Alpine dupa modelul lui Ware si initial a avut aceiasi inaltime cu al lui Ware. La 108mm este cert ca nuti mai trebuie sirma deloc. Punind doar leaturi esti mai aproape de Ware decit de Alpine. Cu astfel de cutii vei avea nevoie de 4 cutii numai pt cuib si restul caturi pt miere. Deci la un stup ajungi ca si rusul cu 10-11 cutii lejer. Vei avea nevoie si de o centrifuga adaptata dimensiunilor mici ale ramelor. Daca ti se renteaza dai bataie fara frica caci spatele nu ti se va rupe de la greutatea cutiilor. Totodata la astfel de turnuri eu recomand fund cu plasa. Urdinishul lai copiat bine dar gindestete si la faptul ca la iarna va trebui sa reduci intrarea deci vei avea nevoie de ceva(un lemn) care sa se pozitioneze perfect pt acest rol - deci trebuie sa fabrici si acest component al stupului. Asadar vei avea destul de multe componente pt un stup(majoritatea inter-schimbabile) deci tie trebuie sati placa si nu altuia.

PS-daca doresti sa vinzi ceva stupi in viitor nu stiu citi vor cumpara de la tine astfel de stupi