Micul Apicultor Ioan Ursachi

Creat de Ionut Ursachi, Iulie 28, 2013, 01:28:07 PM

« precedentul - următorul »

pistol28

Citat din: Ioan Ursachi din Mai 17, 2014, 10:40:47 PM
Si uite ca vom gusta si putina miere :) ( imi cer scuze pentru faptul ca nu am reusit sa trec mierea din prima printr-un tifon ) pe viitor asa voi face :)

Sa o mancati sanatosi   =D>

Mierea se tine la maturat 3 sau 4 zile ( acoperit numai cu tifon intr-un loc racoros) dar se ia ceara de deasupra.
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

pistol28

Citat din: Ioan Ursachi din Mai 17, 2014, 07:44:13 AM
.......................................................
chiar astazi am primit un stup mai vechi de la un vecin :)  ....................................................................

Dezinfectat cu soda caustica 5%,  limpezit cu multa apa si putin otet, apoi uscat bine la soare, asa as face eu.
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

Ionut Ursachi

Va multumim :) nu va stiu exact numele ... Sfaturile dumneavoastra ma ajuta mult :) ... intai l-am parlit calumea... urmeaza sa imi dau si o soda si dupa si o opareala calumea ....
"O, nebune om pana cand te vei afunda  si ca o albina vei aduna bogatia ta , care degrab va pieri ca praful si cenusa ? Ci cauta mai vartos imparatia lui Dumnezeu ."
    Multa sanatate si respect !

Cristel

Daca tot ai ocazia sa folosesti un stup vechi, ar fi bine ca dupa operatiile de dezinfectare sa-i tratezi lemnul exterior cu ulei de in, dupa ce l-ai chituit si slefuit frumos. Daca ii vei da si o vopsea pe baza de apa, va fi o capodopera! Cred ca e foarte greu capacul, dar acest stup va fi simbolul stupinei tale! e interesant ca e cu ramele in pat cald; sunt curios daca se va observa o diferenta intre familiile tinute in pat cald fata de cele in pat rece.
Succes in continuare si multa sanatate!
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

Ionut Ursachi

Va multumesc de sfaturi domnule Cristel.. am ales varianta doar sa il parlesc si sa il oparesc calumea ... cat despre vopsire ... am ales o vopsea normala .. care zic eu, e de calitate ( am dat 25 de lei pe ea ) ... voi reveni maine cu imagini . Capacul are unele probleme in legatura cu dranita ... prefer sa i-o schimb si sa nu ii modific forma ... Cat despre modul de asezare al ramelor nu pot sa spun nimic pentru ca intentionez ca din intreg stupul sa formez 4 nuclee ... datorita faptului ca ramele sunt  mai mici decat cele ce 1/1 ... ma refer la lungimea spetezei superioare respectiv cea inferioara :) Va multumesc,  sanatate si dumneavoastra  si intregii familii ... cat despre succes...  am mult de parcurs pentru a ajunge acolo unde imi doresc !!Intentionez ca cele 2 familii sa nu le mai scot miere deloc pana dupa salcam evitand roirea ... iar dupa aceasta etapa .. incep divizarea ... sper eu in cat mai multe roiuri . Mai intentionez ca si acele roiuri sa fie stimulate pe masura pentru ca sa poata trece cu bine iarna ( deja caut un sac de zahar :D ) . Ma mai gandesc daca sa folosesc matci ... sau sa merg pe metoda de orfanizare respectiv cresterea matcilor din larve :) ( banuiesc ca asta se intampla atunci cand 3-4 rame sunt puse intr-un stup separat .... apare imediat fenomenul de orfanizare si astfel si botcile de salvare )
"O, nebune om pana cand te vei afunda  si ca o albina vei aduna bogatia ta , care degrab va pieri ca praful si cenusa ? Ci cauta mai vartos imparatia lui Dumnezeu ."

Kiwi Bee

Dintro familie sa nu faci 4. Fizic este posibil dar fara experientza necesara te trezesti fara albine la anu.
Banii economisiti cu stupul gratis iti permite sa cumperi o regina si sa divizezi, facind 2 din unul. Anul acesta sa nu pierzi timpul cu botci de salvare.
Flambarea este ultima operatie...... ei bine vopsitul este ultima  :D

Cristel

Bine ar fi sa nu pierzi timpul cu orfanizarile, pierzi aproape o luna asteptand un rezultat care nu este sigur iar calitatea este incerta(in sensul ca sunt pierderi de matci la imperechere plus faptul ca albinele pot lua in crestere larve mai mari decat cele de o zi, calitatea acestor regine nefiind garantata). Subscriu ideilor lui Kiwi Bee, nu le diviza mai mult cu scopul de a avea "multi stupi". Daca imparti in doua fiecare familie este suficient. Daca le stimulezi cum trebuie (si aici avem colegi de forum cu efective de cateva sute de familii care au furnizat informatii pretioase in acest sens) poti intra in iarna cu 4 familii bune iar la anul poti obtine ceea ce iti doresti -miere la salcam si divizari pana la tei.
Parerea mea ar fi sa nu strici aspectul stupului, el este o "opera" traditionala, e pacat sa-l mutilezi dandu-i alte gauri si modificandu-i aspectul. Daca vrei nuclee, poti lua gata facute. Ma rog, eu sunt si adeptul prezervarii obiectelor traditionale in felul in care erau, detest betonul si BCA, "tehnologiile" care ne indeparteaza de traditie. Asa cum arata acel stup vechi, poate deveni "marca" stupinei tale. Daca faci insa modificari radicale, el va deveni doar o "corcitura" care va pierde foarte mult din autenticitate. Poti sa-ti cumperi cutii de stup din astea noi, industrializate, cel vechi fiind "blazonul traditiei". Imagineza-ti cum ar arata o biserica maramuresana din lemn cu termopane. Nu strica traditia. Oricum, nu vei pleca in pastoral cu acel stup.
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

rarescyp

dintr-o fam buna, daca o bagi in friguri, ai putea face 4 roi...dar nu in cazul tau...ar trebui sa mai ai cateva fam bune, de la care periodic sa poti ajuta roiurile cu rame cu puiet, asta dupa ce se imperechaza matcile...ar mai fi o varianta, sa cumperi matci imperechiate..
Succes...
ALBINA - o afacere 'zburatoare'....

Ionut Ursachi

Va multumesc tuturor pentru sfaturi ! Domnule Cristel nu doresc sa ii schimb forma ...insa nu prea am.ce face . Pentru fiind alt tip.de rama ..imi este greu sa lucrez cu doua tipuri .Cat despre divizare le mai las sa se dezvolte si voi reveni atunci cu detalii referitoare la puterea celor doua familii ( ma refer la.ramele.cu puiet ) si sigur asta voi face . Voi.folosi regine imperecheate ...mai ales ca am deja una promisa de domnul bucovineanu care sunt sigur ca va tine productia.sus anul viitor . Voi reveni cu informatii . Va multumesc ... sfaturile dumneavoastra reprezinta pentru mine un sprijin si chiar ma fac sa realizez ca acest forum este ca o familie !! :i_love_you:

Ionut Ursachi

Insa mi-am amintit .. acest stup avea deja perforat locul pentru inca un urdinis ... insa era astupat cu o scandurica :D Atasez aici dovada :)

Ionut Ursachi

Infricosatoarea Judecata !!

Ionut Ursachi

Domnule Cristel am un cadou pentru dumneavoastra :) ... asa arata acum ... vroiam sa stiu dranita cu ce sa o vopsesc :D

Ionut Ursachi

Imi cer scuze pentru ca am modificat aspectul :(

bucovineanu

Primul rand de dranita, cel de desupt trebuia sa fie fara floare. Streasina trebuia sa fie dreapta si numai al doilea rand trebuia ca dranita sa fie cu floare.

Ionut Ursachi