Albina irlandeza

Creat de gelu, Iunie 22, 2013, 09:37:05 PM

« precedentul - următorul »

gelu

....probleme cu postarea...

gelu

....scuze pentru postarile ,,alandala,,...acum ma initiez.... :stop_the_war:.... ^:)^

gelu

....bine v.am regasit d/lor apicultori...mentorul meu a plecat in holiday si toti am ,,murit,,...vazand astea a luat.o pe cont propriu, am dat cateva telefoane si am o promisiune ptr. maine seara sa achizitionez un roi...ma costa 150 euro, mi s.a promis ca este dotat cu de toate inclusiv matca ouatoare...conditia e sa.i returnez nucleul ca nu.l vinde...will see... :P...rugamintea mea e sa ma ajutati cu cateva sfaturi privind achizitionarea...ce sa verific la roi?...modul de transport...de amplasat o sa.l amplasez langa ceilalti...cand sa eliberez albinele?...imediat ce ajung la noua locatie? sau dupa?...le hranesc?...stimulez?...e.t.c...etcetera...sincer am emotii si capul meu e o ,,tabula rasa,,...parca am uitat tot ce am citit si vizionat pana in prezent...deci...HELP MY PLEASE.... :thanks: :thanks: :thanks: ^:)^

gelu

Hellooo...chiar nimeni nu.mi ,,vinde,, ceva secrete la achizitia unui roi?....nimeni la p.c.?...timpul ma preseaza.... :beer: :beer: :beer:

stefan1

Ma bag eu sa-ti dau un raspuns, dar este greu la distanta. Voi sunteti mai nordici acolo, nu stiu ce culesuri de toamna aveti si pana la ce vreme albinele sunt active. Si rasa probabil este diferita si asta conteaza foarte mult pentru iernare. La noi, un fel de carnica, au o iernare economica, reduc puterea familiei puternic toamna, dar rezista destul de bine iernilor deoarece perioada de pauza de puiet este mai mare fata de Ligustica de exemplu si rezista mai bine si la eventuale rezerve care au si miere de mana. 
   Probabil intelegerea de cumparare este facuta si nu mai poti da inapoi. Parerea mea constanta este ca familiile de albine e bine sa se cumpere primavara, mai cu seama de catre incepatori, ca astfel elimini posibilitatea ca familia cumparata sa nu treaca iarna. Spui ca este un nucleu. Ce putere are? Cati faguri si mai cu seama cati faguri cu puiet? Totul trebuie comparat cu puterea familiilor obijnuite ale tale sau ale prietenilor. Nu pot da valori concrete ca numar de faguri de puiet sau de albine, ca acolo aveti alte conditii decat la noi si cred ca si alte dimensiuni de rame.
  Te uiti la suprafata de puiet si la aspectul acestuia. E bine sa fie compact, fara celule dubioase cu larve roase  sau capacele afundate, cu proportie normala intre puietul capacit si necapacit (daca nu este vorba de regine care au inceput mai de curand ouatul si deci predomina puietul tanar). Vezi (daca e marcata) sau intrebi (daca e de buna credinta) sa-ti spuna daca regina este tanara sau de ce varsta. La ora asta ar trebui sa aiba si ceva rezerve de miere, dar iar dupa rasa, unele au obiceiul de a plasa toate rezervele in caturi si cuibul sa fie fara miere, pe cand rasa romaneasca are tendinta de a depune totul in cuib pe masura ce se apropie toamna.
  Spuneai ca sunteti un grup de apicultori acolo. Nu ai pe niciunul mai cu experienta sa te insoteasca, sau acolo fiecare se descurca cum poate?
  Iti doresc sa fie o alegere buna si inspirata, ca pretul, pentru un nucleu, imi pare destul de mare!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

gelu

....multumesc de sfaturi, intr.adevar aici ,,lucram,, cu albina apis mellifera mellifera sau albina neagra, mi se pare cam la fel cu ale noastre de acasa doar ca.s mai negre si mai agresive, eu sunt intr.o asociatie si avem intr.o locatie doi stupi pe care exersam cate juma de ora cand i se s...oala mentorului si vreau sa.mi iau jucaria mea  sa ma dau eu cu capul de praguri, scuzata fie cacofonia, friend apicultor n.am doar incepatori ca si mine, stiu ca achizitiile se fac primavara dar e criza de  :bzz:aici si abia am gasit un roi...daca bat palma cu jupanul o sa revin cu poze....scuzati unele dezacorduri, ma grabesc fug la munca.... :thanks: si o zi buna va doresc... =D> =D> :hi:

filip

Gelu,fratele meu a cumparat niste stupi de la o ruda plecata in Spania.Erau albinele negre.Doi ani m-am luptat cu ele pana am reusit sa le schimb matcile.Cand salcamul era in floare iar salcam era din abundenta ele umblau la furat.Apoi cand ajungeau pe 7-8 rame Dadant intrau in frigurile roitului indiferent ce le faceam.Deci ai grija ce-ti doresti!
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

gelu

Citat din: filip din August 12, 2013, 09:16:22 AM
Gelu,fratele meu a cumparat niste stupi de la o ruda plecata in Spania.Erau albinele negre.Doi ani m-am luptat cu ele pana am reusit sa le schimb matcile.Cand salcamul era in floare iar salcam era din abundenta ele umblau la furat.Apoi cand ajungeau pe 7-8 rame Dadant intrau in frigurile roitului indiferent ce le faceam.Deci ai grija ce-ti doresti!
....dupa indicatiile telefonice l.am gasit pe Mr. Keith Pierce din Blanchardstown/Dublin si stupina sa si sincer mi.am schimbat complet optica despre apicultorii irlandezi...dumnealui are vreo 4 locatii in jurul capitalei si cred ca e cel mai tare din tara...si al doilea pe judet cum zicea un banc din epoca....intr.o livada de meri, cu ramurile atarnand de fructe, mai ceva ca la dl. ves.lucian...se gaseau intr.o ordine perfecta vre.o 5o de stupi National, vreo 10 nuclee, prin copaci nuclee de imperechere...ce mai...ceva de vis...s.a simtit jignit cand i.am sugerat ca as vrea sa vad ce cumpar...m.a testat un pic sa vada ce hram port...si sincer cum sunt mi.a scapat ca am un stup gol unde sa cazez roiul...dar parca l.as duce in tara sa.l multiplic...ce m.a frapat a fost ca nu m.a lasat sa ma blindez cu masti si casti cum stiam de la curs...in tricou si sort direct in mijlocul stupinei m.a carat...l.am intrebat cum e posibil si mi.a spus ca are cele mai blande regine din patrie ptr ca le selecteaza de 25 de ani...si cand voi avea stupul o sa.mi dea un roi pe 6 rame...iar daca se convinge ca nu.l omor mai vorbim...asa ca a ramas ca.n tren....eu totusi o sa.mi urmez cararea...cu stupii multiplicati in tara sper sa fac un troc cu Mr....si prin primavara sa avem ce povesti....sper ca nu v.am plictisit... ^:)^ :hi: :hi:

Kiwi Bee

Am citit azi putin si despre apicultura din Irlanda si jos cu palaria in fata a astfel de oameni ca si Keith Pierce. Am mai dat de inca unul care ar fi un comercial mare la voi, Michael Moynihan.

Despre cumparat de roi.

La noi daca cumperi roi/nucleu el vine gata in cutie speciala. Aici cumparatorul nu mai are ce sasi bage nasul, totul este gata de transport. Avem si cutii de carton pt 4 rame si cutii de polistiren pt 5 rame si cutii de lemn pt 5 rame. Chiar si in cazul cind o cutie normala de stup are 4 rame cu faguri si albina respectiv 6 rame noi noutze cumparatorul nusi mai baga nasul in cutie..... decit acasa.
Atunci cind se cumpara familii pe 1 sau 2 cutii este altceva. Chiar eu insistam la astfel de afaceri ca virgula cumparatorul sasi bage nasul in stup si sa vada ca nui vind floare la ureche.

Deci daca tie ti se face un nucleu special pe "X" rame inseamna ca tu platesti sil duci acasa. Daca il iei dimineata in aceiasi zi poti muta ramele/albinele in stupul definitiv iar daca ajungi dupa-masa cu albinele le transferi a doua zi dimineata.

Sa ceri sfaturi de la apicultorul careti vinde nucleul:
-ce virsta are matca
-cind sa faci tratament pt varroa
-ce cantitate de sirop sa le dai
-si ceti mai trece prin cap - cu cit mai multe intrebari cu atit mai mult respect fata de el deci pina la urma o sai placa de tine  :D
Oricum nu cred sati dea sfaturi rele caci intro tara mica imediat se duce vestea rea.

Eu as organiza stupul cam asa.
Vad ca folositi un suport pt stupi dar ce are daca pui stupii pe un palet?
Daca nu sint vecini imediati atunci stupul sa fie orientat sud-estic sa prinda soare inca de dimineata. Daca ai vecini imediati atunci pune stupul cu spatele spre ei, ba chiar daca mai ai si gard pe gardd poti pune o folie de plastic sa fortezi albinele sa zboare in sus dar tot ramii cu spatele la vecini.

Stupul vostru parca are 11 rame , daca tin bine minte, deci pui cele 6 rame pe mijloc si completezi cu rame noi pe laterale. Nu stiu daca ai plasa la fund dar eu de cind am pus plasa la toti stupii nu mai am probleme de umiditate si mucegai pe timp de iarna mai ales ca iarna aveam urdinisele reduse. Acum si tu trebuie sa reduci putin urdinisul.... cam 50%, dar vezi ceti recomanda vinzatorul despre acest lucru. Eu nu las lasa larg deschis.
Peste rame poti pune imediat sirop de zahar 2:1 adica 2kg zahar si 1L apa administrat in pungi(vezi pungile alea subtiri de pe la aprozare). Bagi 200ml adica 2 cani de sirop in punga si verifici din 3 in 3 zile. Stupul trebuie sasi faca provizii de iarna si de la sirop vor mai cladi si ceva faguri.
Nu stiu ce temp aveti noaptea dar chiar de acum sar putea pune la nucleul/stupul asta o folie peste rame daca ai plasa la fundul stupului. Sub folie albinele pot optimiza un microclimat foarte bun pt puiet mai ales ca nu este un stup plin de albine....doar 6 rame.

Acum trecind la un nivel mai serios.
Eu nu mias lua un nucleu. Nu pt ca eu am avut dea face cu albine in din copilarie si am mai multa experienta decit tine ci pt alte motive(vezi mai jos). Tine cont ca nu doresc sa ma joc cu portofelul tau doar iti expun citeva posibilitati care se pot intimpla.

Deci eu as cumpara 2 nuclee.

1-cumperi nucleul si in urmatoarele controale pe care le vei face vei "pierde regina" - sa zicem fara sa vrei/fara sa sti ai ramit sau omorit regina la inspectie si salutare. Vei alerga dupa o regina noua in ultima luna din sezon? Cam asa ceva...... sau daca mai ai inca un nucleu le poti uni si stupul va trece asa iarna.

2-cumperi nucleul si de curind se va depopula(pot fi diferite motive). La un stup nar fi problema dar astai nucleu din start deci nu ai 11 rame pline de albina.Regina traieste sisi vede de treaba dar populatia este mica. Ce faci? Intri asa in iarna? Fain experiment!!! Daca mai ai inca un nucleu le poti unifica, deci evident vei renunta la una din regine.

3-cumperi nucleul, merge super, intra in iarna dar primavara nu o mai vede caci crapa din ceva motiv. La multi le mor stupii pe timp de iarna chiar daca ei au zeci de ani de experienta cu albinele. Si ce faci? Pai astepti mult si bine pina cind cineva iti vinde un nucleu nou spre sfirsitul primaverii sau si mai tirziu. Shansa ca un nucleu din 2 sa treaca iarna este mai mare si daca unul sa zicem nu a trecut inca mai ai alt nucleu si la momentul potrivit faci o divizare iar tot sezonul va fi timp ca cele 2 nuclee sa devina stupi zdraveni.

Dat fiind ca la voi vine toamna iti recomand ca si tratament pt varroa benzi de Apivar. Foarte simplu de administrat. La un nucleu sau stup ai nevoie de 2 benzi. Nimeni nuti vinde doar 2 benzi deci va trebui sa cumperi impreuna cu altii sau pastrezi restul de benzi pt toamna viitoare. Primavara sa folosesti altceva.... de ex. Bayvarol. Oricum tu sa ceri sfatul vinzatorului - ce sa folosesti, cind sal administrezi si cum sal administrezi.

Pretul dat de tine imi spune doar ca la voi sint salarii mai bune decit aici(am un prieten bihorean in Dublin si cind mia spus ce salar avea acum 4 ani a trebuit sa ma asez pe scaun. Acum o duce si mai bine caci e bucatar - aici sau devii sef sau ai diploma de facultate pt acel salar).

numai bine, BAFTA

gelu

thank,s Kiwi Bee....ptr. toate sfaturile...le voi urma fii sigur...deocamdata impachetez stupul ,,model,, si.l expediez acasa unde un domn, coleg de forum mi.a promis o multiplicare...x 10...cand voi avea marfa aici o sa incerc un troc cu stupi contra albine...dac.as avea banii prietenului bucatar mi.ar fi simplu...as suna si mi.ar veni acasa, din pacate nu mai suntem acum 4 ani...si nici nu putem fi toti bucatari...eu impachetez mere la o masina ptr. un lant de magazine...intamplator chiar mere Gala si Fuji din Noua Zeelanda....thank,s again.... :yes: =D> =D>

Kiwi Bee

NZ in totdeauna a facut mincare de caliltate, inca din anii 1850. Tot ce este de calitate merge la export(parca mai facea cineva asa in anii 80 intro tara din estul Europei  :nod: ) si daca noua nu ne ramine destul sau chiar deloc atunci importam ca sa fie destula mincare pe piata nationala. Carnea de vita din AUS este mai ieftina decit cea pe al carui ambalaj scrie Made in NZ. Majoritatea pestelui din supermaketuri este din apele indoneziene, taiwaneze sau filipineze(oceane poluate deci si pestele este ieftin). Iar exemplele continua.

Daca tu vrei sati faci un stup(poate doi) inca anul acesta atunci nu astepta pina cineva iti face stupi in RO caci nuti mai ramine timp sai pregatesti de iarna. Cu toate ca voi sinteti aprox pe aceiasi latitudine ca si noi in emisfera sudica nu cred sa aveti ierni blinde ca si noi. Incearca sati cumperi un stup(sau doi) si cumparati nucleele cit mai repede. In momentul cind ti sa terminat flora in zona si dezvoltarea familiei se opreste. Poti prelungi ponta/ouatul reginei cu stimulare cu sirop pina prin octombrie dar asta poate avea si dezavsantaje. Daca nu ai plasa la fundul stupului vei avea o umiditate in stup care poate sati omoare colonia(si albinelor le place mediul uscat ca si la oameni). Deci cel tirziu in octombrie te opresti cu siropul. In Ianuarie poti sa incepi cu turte. Aici pe forum ai mai multe retete pt turte dar cea mai simpla este sa cumperi 2kg de miere si adaogi zahar pudra pina se face ca plastelina. Faci turte mai subtiri de 10mm si mari cit palma pe care le pui(una per stup) peste rame deasupra cuibului. Este cine pune turta pe o hirtie este cine o pune fara hirtie. Dar asta spre sfirsitul lui Ianuarie.
Iti mai recomand ca in capacul stupului sa pui polistiren de 30mm.
Stupii care ti se fabrica in RO le vei folosi la anu.

gelu

Citat din: Kiwi Bee din August 15, 2013, 01:26:50 AM
NZ in totdeauna a facut mincare de caliltate, inca din anii 1850. Tot ce este de calitate merge la export(parca mai facea cineva asa in anii 80 intro tara din estul Europei  :nod: ) si daca noua nu ne ramine destul sau chiar deloc atunci importam ca sa fie destula mincare pe piata nationala. Carnea de vita din AUS este mai ieftina decit cea pe al carui ambalaj scrie Made in NZ. Majoritatea pestelui din supermaketuri este din apele indoneziene, taiwaneze sau filipineze(oceane poluate deci si pestele este ieftin). Iar exemplele continua.

Daca tu vrei sati faci un stup(poate doi) inca anul acesta atunci nu astepta pina cineva iti face stupi in RO caci nuti mai ramine timp sai pregatesti de iarna. Cu toate ca voi sinteti aprox pe aceiasi latitudine ca si noi in emisfera sudica nu cred sa aveti ierni blinde ca si noi. Incearca sati cumperi un stup(sau doi) si cumparati nucleele cit mai repede. In momentul cind ti sa terminat flora in zona si dezvoltarea familiei se opreste. Poti prelungi ponta/ouatul reginei cu stimulare cu sirop pina prin octombrie dar asta poate avea si dezavsantaje. Daca nu ai plasa la fundul stupului vei avea o umiditate in stup care poate sati omoare colonia(si albinelor le place mediul uscat ca si la oameni). Deci cel tirziu in octombrie te opresti cu siropul. In Ianuarie poti sa incepi cu turte. Aici pe forum ai mai multe retete pt turte dar cea mai simpla este sa cumperi 2kg de miere si adaogi zahar pudra pina se face ca plastelina. Faci turte mai subtiri de 10mm si mari cit palma pe care le pui(una per stup) peste rame deasupra cuibului. Este cine pune turta pe o hirtie este cine o pune fara hirtie. Dar asta spre sfirsitul lui Ianuarie.
Iti mai recomand ca in capacul stupului sa pui polistiren de 30mm.
Stupii care ti se fabrica in RO le vei folosi la anu.
teoria ca teoria...dar practica ma omoara....sincer eu sunt cu ochii mai mult spre tara...ieri mi.a inmatriculat feciorul platform...aici vreau doar asa ceva ptr. ,,training,,...multumesc ptr. consiliere... =D>

gelu

Sunday meeting...

gelu

control rezerva hrana...

gelu