o situatie deosebita la un roi natural

Creat de mape 48-petru manea, Iunie 19, 2013, 11:35:17 AM

« precedentul - următorul »

mape 48-petru manea

cateva explicatii :
- roi natural cu matca 2012
-prins in 8.06.2013
-azi la control---pe 2 rame puiet de toate varstele depus compact
-3 inceputuri de botci bune de insamantare
-am gasit matca in ghem nu prea strans ca si cum ar vrea sa o omoare ( poza )
   ce se intampla ?
parerea mea :
albinele vor schimbarea matcii si vor sa oblige matca sa depuna oua in botcile pregatite ---matca era deja pe rama unde erau si botcile,dar acea rama nu era insamantata ( era vacina cu cea insamantata )
rog pareri si chiar sa fiu conrazis de apicultori cu experienta

marian_6777

Unde sunt pozitionate pe rama botcile? Daca sunt doar trei si mai spre mijlocul ramei, atunci vor schimbarea matcii.
Norocosule, :) stai cu ochii pe ele.
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

bucovineanu

E foarte posibil ca regina sa fi fost afectata in vreun fel in timpul roiirii sau in timpul recuperarii roiului si acum albinele vor sa o schimbe. Noi facem numai presupuneri, albinele stiu care e problema si ce vor sa faca.

mape 48-petru manea

marian---2 in mijlocul ramei si una mijloc lateral
bucovineanu--sigur albinele stiu mai bine ce au de facut de aceea am pus totul la loc si urmeaza control
am expus aceasta situatie cu gandul ca incepatorii pot invata cate ceva -----am citit pe forum ca cineva a luat matca si a puso in bigudiu intr-o situatie similara---gresit !

Alutus

Daca nu stuparul este cel ce a provocat un asemenea comportament, este posibil ca regina sa fi incetat ouatul dintr-o anumita cauza, posibil boala. De obicei inlocuirea reginei apare dupa ce noua familie s-a consolidat, cam la sfirsitul lunii iulie, inceputul lui august si in general atunci cand este bolnava, epuizata,sau cu o varsta de cel putin 2 ani. Chiar schimbarea linistita este de fapt un semn ca regina are probleme, si este posibil ca intr-un mediu restrans, acestea sa se transmita ereditar. Zilele acestea am avut o situatie asemanatoare dar cu o R neimperecheata care uitase sa mai iasa la zbor. Am lasat nuc in liniste si problema s-a rezolvat un urmatoarele 3 zile.
Sa nu uiti Darie!

jonny_it

Citat din: mape 48 din Iunie 19, 2013, 11:35:17 AM
-3 inceputuri de botci bune de insamantare

Bune de insamantare sau deja erau oua/larve in ele? Daca erau oua/larve in ele inseamna ca isi schimba matca.
Daca nu erau inseamna ca se plictisesc albinele si cladesc inceputuri de botci asa cum cladesc toate familiile de albine indiferent daca vor sa intre in frigurile roitului sau nu.
:hi:

mape 48-petru manea

jonny--botcile nu erau insamantate,tocmai de aceea consider eu ca matca erastransa in ghem pentru a o forta sa puna oua in botci

jonny_it

Citat din: mape 48 din Iunie 19, 2013, 05:34:38 PM
jonny--botcile nu erau insamantate,tocmai de aceea consider eu ca matca erastransa in ghem pentru a o forta sa puna oua in botci

De obicei cand albinele se strang in jurul matcii se strang ca sa o omoare. Am avut si eu cateva cazuri si am ramas fara matca.
O solutie ar fi sa lasi matca in colivie 1-2 zile.  :hi:

iosca

Dupa cum arata ghemul de albine pe matca, nu cred ca mai scapa teafara de acolo  neprotejata de o cusca.
Schimbare or vrea, dar numai linistita nu-i in acest caz (e chiar agresiva). La schimbarea linistita, matca in nici un caz nu-i eliminata in lipsa altei matci sau cel putin o botca capacita, deci este si prea devreme !
Nefiind schimbare linistita, iese din calcul orice motiv care sa duca la schimbare linistita, dar chiar si asa, mi-e greu sa cred ca o matca care duce o familie puternica intr-un stadiu de roire si care pleaca cu roiul principal, ar avea un defect (imbatranire, epuizare, etc) pentru care sa fie schimbata de un roi.
Eu cred ca este vorba de o sperietura a matcii care a dus la fuga acesteia(roind de vreo 10 zile inca este usoara si rapida), care a deranjat albinele si acestea s-au napustit asupra ei , asa cum cred ca tuturor ni s-a-ntmplat. Ce vad eu acolo sunt niste boturi (asa le zic eu, nu stiu cat ii de corect spus), care nu vor ajunge niciodata botci.
Este numai parerea mea dar recunosc ca-i un subiect de discutat ! :hi:
http://iosca.sunphoto.ro/                0765687281

mape 48-petru manea

maine fac un control---sunt tare curios---si totus nu cred ca au vrut sa o omoare---ar mai fi o posibilitate in acel roi sa fi fost si o matca neinperechiata care intre timp sa inperechiat --voi vedea maine---multumesc pentru comoentarii si pareri  :hi:

mape 48-petru manea

Azi am focut controlul promis
matca linistita si se ocupa cu ouatul
botcile incepute fara ou
interventia mea acum 2 zile nu a fost cu fum sau interventie brutala ,de fapt am surprins momentul fara ca eu sa fi facut vre-un deranj de care sa stiu
Ramane intrebarea ---de ce albinele bruscau matca ?

dorindafi

:hi: mape48
sa lamurim treburile = 1- ceace ai aratat in poza nu sunt botci . ele se numesc cupe , poterashe s-au cum se mai denumesc prin alte partzi
2- laso mai moale cu gidilatul la rame asha des ca nu le ajutzi cu nimic
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

mape 48-petru manea

Si eu te salut Dorine,
la un roi natural trebuie sa te uiti dupa 10 zile decand l-ai scuturat in casa noua---si atunci am observat cum bruscheaza matca
credeam ca spui si tu cauza ---ca de fapt asta era curiozitatea  :hi:

dorindafi

din punctul meu de vedere sa agitat matca la vizitarea familiei shi probabil ca a eliminat feromoni mai multzi decat trebue , albinele intrand in panica  :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

stefan1

Citat din: mape 48 din Iunie 21, 2013, 12:46:17 PM
Azi am focut controlul promis
matca linistita si se ocupa cu ouatul
botcile incepute fara ou
interventia mea acum 2 zile nu a fost cu fum sau interventie brutala ,de fapt am surprins momentul fara ca eu sa fi facut vre-un deranj de care sa stiu
Ramane intrebarea ---de ce albinele bruscau matca ?

Esti sigur ca matca hartuita era a lui? Uneori in timpul controalelor patrund in stupi regine alungate din alti roi sau din familii in stare de roire. Acele regine sunt rapid atacate de albinele stupului. Recent, la un control la o familie puternica, cu matca de 2 ani, am vazut pe fundul lazii un ghem de albine care sigur strangeau o matca. Nici macar nu m-am oprit din lucru. Nu era nici o matca tanara din el, cum uneori se intampla la familiile in stare de roire, caci familia nu avea nici un fel de botce.
  Uneori, matcile nefecundate sau recent fecundate pot sa fie totusi atacate de propriile albine. Cauza poate fi refuzul matcii neimperecheate de a iesi la zbor sau incapacitatea acesteia de a zbura (defecte la aripi, paralizii) dar mai poate fi o cauza mai putin cunoscuta, despre care se vorbeste mai putin. Daca sunt doua familii in lada, chiar la o etansare perfecta, daca au urdinise pe aceeasi parte, unele albine tinere din familia fara matca fecundata sunt atrase de substanta de matca a familiei vecine si incep sa circule intre cele doua cuiburi, aducand substanta de matca si raspandind-o in familia ei. Aceasta este mult mai atractiva decat a propriei matci, inca neimperechiate sau recent imperechiata iar albinele pot ataca chiar propria matca cand vine de la zborurile de imperechere sau cand deschidem stupul, caci atunci albinele sunt mult mai vigilente. Chiar daca nu sunt doua familii intr-o lada, dar familiile sunt foarte apropiate (ca in pavilioane), acest fenomen este foarte raspandit si deea procentul de reusita a imperecherilor in pavilioane este scazut, desi se pune pe seama ratacirii matcilor.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)