gol de cules ponta matcilor oprita stimulare....posibil?

Creat de bogdan moldovean, Iunie 09, 2013, 10:29:10 AM

« precedentul - următorul »

bogdan moldovean

buna prieteni Fiiind incepator ma confrunt cu situatia urmatoare din care cer sfaturi I am verificat si am contatat ca nu au oua si spatiu suficient ar avea Matcile sunt prezente puiet capacit au dar oua ioc In acest gol intre culesuri pot interveni cu stimulare ?ceai sirop plus protofil?am cautat si dupa botci de roire dar nu am gasit una pe ici colo nu au tendinta de roire .....pot stimula cu sirop protofil eventual si startovit/
?in cuib jos nu as vrea sa bag hranitorul fiindca nu am spatiu In cazul asta as putea sa fac stimularea pe sus adica in cat?sa scot o rama din cat 1/2 si sa bag hranitorul?are acelasi efect cum  as fi bagat hranitorul in cuib?ma tem ca nu cumva sa stimulez degeaba si sa l bage direct in ramele de cat ca fiind cules si sa nu i treaca pe la nas reginei senzatia de cules nectar Ma sfatuiti sa stimulez ?pot stimula prin cat (magazie)multumesc si astept raspuns Numai bine si butoaie pline :hi:

Ioan Olaru

Cred ca mai degraba ploile au facut aceasta stopare a matcilor eu am dat fasi de turta si totul este normal, dupa 2 zile de ploaie am pus fasi de turta.
Pentru că apar noutăți verificați blogul personal
www.albina-online.blogspot.com

stefan1

Bogdane, la toate familiile constati lipsa puietului necapacit? Chiar nu este deloc sau doar au redus suprafetele de puiet? Imi pare putin probabil ca in vremea asta reginele sa inceteze total ponta. Vezi sa nu-ti fi roit acele familii. Uneori albinele elimina botcele dupa iesirea reginelor (le rod) incat nu mai vezi usor daca au fost sau nu batce.
  Daca nu ai cules si poti sa le stimulezi, fa-o, chiar si in cat, dar nu cu cantitati mari.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

marian sima

Si mie mi sa intamplat cu ani in urma ca matcile sa inceteze ponta,nu a fost roitul ,nu a fost timpul nefavorabil,pur si simplu atunci am ajuns la concluzia ca hrana cu care este hranita matca are in compozitie ceva care-i inhiba ponta,dupa o perioada toate matcile au pontat si familiile au mers bine.

In natura sint plante care au diferite efecte atit asupra omului cit si a organismelor vii inclusiv a albinelor.

bogdan moldovean

si au incetat de tot ponta matcilor spatiu berechet de ouat ar avea nu au roit fiindca le am controlat si de rorit nu au roit spuneti ca ar fi bine sa l e incep a le stimula?prin cat ar fi eficient si ar fi bine cu ceai sirop plus protofil?

davcosti

EU nu stau la Stupină, merg cam la 3 săptămâni și după culesul la Salcâm, vremea rea + lipsă cules=au scăzut în medie 2KG. fiecare stup la 3 săptămâni (îi verific cu cântarul la fiecare vizită). Cum m-au văzut,simțit să vezi agresivitate din lipsă cules, superechipat și mi-o dădeau prin pantaloni. În fine mi-am sunat mentorul, stuparul și i-am detailat - Am intervenit cu Apiinvert+Protofil. În 4 zile-fă singur socoteala am folosit un bax de Apiinvert de 28kg., la 5 stupi. Am avantajul că am Hrănitoare de podișor la 2 litri și s-au calmat. Ele culeg tot ce găsesc,polen fâneță, dar din lipsă de cules își iau măsuri de protecție. Nici la mine nu mureau de foame. Dar când văd că folosesc din rezerve,colonia merge până la opriprea pontei mătcilor,eliminarea trântorilor și alte măsuri...
http://davcosti.sunphoto.ro/ Tot timpul învățăm!

kamy

Hai sa-ti traduc intrebarea ,,mi-i o foame de lesin oare sa mananc ceva sau sa pun doar o intrebare pe forum,,?
Chiar si pe ploaie daca le dai tainu de 2 ori pe saptamana se schimba macazu!
Daca vrei tancuri rusesti da- le in fiecare zi!

iosca

Citat din: kamy din Iulie 04, 2013, 07:31:54 AM

Daca vrei tancuri rusesti da- le in fiecare zi!
Kamy, in general stimulez toamna si primavara (cu exceptia micutei stupine stationare cu care-mi produc cateva matcute pt mine dar si ceva de vanzare), dar am cunoscut tot mai multi proprietari de stupi care administreaza sirop cat mai des si cat mai mult posibil, ca ai impresia ca este ca o intrecere unde castiga cel care administreaza mai mult sirop, ca-i cules ca nu-i cules, cand ii intalnesc ei merg sa puna sirop.
Nu m-am bagat din diverse motive, dar aici, intre colegi, imi permit sa imi exprim o nelamurire :
Nu zic ca-i rau, mai ales in perioadele cu lipsa de cules (eu nu prea am asa ceva), dar ma/va intreb: la costuri se uita cineva ? Profitabilitatea ? Munca ?  Timpul ? Si sa nu uitam ceva important: Oare hidrolizatele astea-s sanatoase zilinic in hrana lor ? (ca-i greu de crezut ca cei cu peste 70- 100 fam care stimuleaza zilnic asa cum zici tu, pot administra numai  sirop de zahar cu plante medicinale ).
http://iosca.sunphoto.ro/                0765687281

kamy

Iosca,n-ai cum sa dai in fiecare zi la peste o suta sau doua ca ajungi la sapa de cauciuc,dar vezi tu mai nou sant incepatori cu 3,14 stupi care se plang ca a slabit ponta samd!in cazul lor e recomandat sacu si cana,se mai intampla un lucru daca au rezerve chiar din apizeama de malai nectaru zilnic incearca sa-l depoziteze sa faca rezerve daca le tii la limita subzistentei pe langa faptul ca familia scade se mai si imbolnavesc de tate bolile posibile!

Ioan Olaru

Uitati si eu am doar roi si merg si cu cana merg si cu turta , dar la o stupina cu 100 de famili  eu zic ca sunt si famili care au reusit sa umple catu iar daca scoatem doar jumate de cat de miere , ramane si pentru lipsa de cules cand catu devine hranitor , si poate doar o treime din stupina are nevoie de sirop .
Asa concep eu acum ca sunt care scot toata mierea nu au decat sa dea sirop la intreaga stupina , as vrea sa stiu daca procedeaza cineva asa , pentru ca nu la multi le convine sa le lase mierea asta chiar si financiar . Dar daca doresti binele albinei ai putea proceda asa . Cel putin asa miam facut eu o strategie pe viitor.
Pentru că apar noutăți verificați blogul personal
www.albina-online.blogspot.com

Bătrânul

pistol28

Citat din: Bătrânul din Iulie 05, 2013, 08:59:08 AM
La mine cintarul scade zilnic 500-1000 grame  :yahoo_cry: :yahoo_cry:

Are loc procesul de tranformare in miere a nectarului.

concentraţia în apă a nectarului variază între 10-50%;

conţinutul optim de apă în miere este de 17-18%, conţinut la care mierea este de 6 ori mai vâscoasă decât mierea cu 25% apă; mierea care conţine mai mult de 20% apă are o consistenţă anormală iar cea cu un conţinut de apă între 14-15% are o vâscozitate mare, cu o consistenţă groasă, chiar uleioasă;

http://www.proapicultura.ro/centrul_statistic/nectarul_mierea.htm
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

xvader

eu am inceput sa le descapacesc, ramele cu resturi de miere si cu miere cristalizata, cand oi ramane fara ...voi hrani cu sirop de zahar, protofil, putina zeama de ceapa si usturoi...asta e

Daniapis

Ati inceput de acuma sa-i stimulati ? Mai oameni buni, dar mai este floarea soarelui inflorita chiar si care va inflori peste 1-2 saptamani.  :D

pad3

am aruncat azi un ochi in stupi, asa cin viteza si cad ca mai baga miere, chiar si ramele de cladit dau inainte. mai are natura nectar, chiar le vad prin gradina dau tare pe trifoiasul alb si bineinteles nelipsite de la castraveti
somnul ratiunii naste monstri