Fara matca

Creat de marian_6777, Iunie 04, 2013, 02:26:59 PM

« precedentul - următorul »

marian_6777

O mica problema mare. Azi am prins o vreme calma, cald, lipsa nori, si am hotarat sa fac o verificare in stupi. Unul este in regula, avand de la oua pana la puiet capacit. Al doilea... doar puiet capacit. Ceva miere bagata prin ramele din centru unde ar fi trebuit sa fie oua, larve etc. Pe ultima rama vreo cinci botci incepute in care se vedea laptisorul pe fundul lor. Aveau in jur de 1,5 cm. Acum surpriza... de undeva printre rame se auzea o matca, cantand. Eu ca novice nu am reusit sa o vad si nici alte botci nu am vazut. In schimb pe plasa de pe fund in dreptul ramei a treia am vazut corpul inert al matcii, inconjurata cateva albine care se foiau in jurul ei.
  Mentionez ca de circa doua saptamani nu am mai umblat in cuib. Daca atunci s-ar fi intamplat ceva cu matca, acum stadiul de dezvoltare al botcilor ar fi fost altul. Sa fi schimbat matca linistit iar dupa eclozarea matcii tinere sa o fi suprimat-o pe cea batrana? In acest caz ar mai fi construit si botcile vazute de mine azi? Din cauza ca botcile erau pe prima rama pe fata din interior, am hotarat sa o mut in centrul stupului intre doua rame pline de puiet capacit si ful de albine. Mentionez ca albinele sunt linistite, activitate la urdinis este, adica isi vad de cules. Peste vreo doua zile ma gandeam sa-i dau o rama cu puiet de la cealalta familie.
   Va multumesc anticipat pentru raspunsuri, sfaturi.

Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

marian_6777

Stiu ca sunt informatii care se bat cap in cap, tocmai deasta sunt un pic confuz si va cer un sfat.
Maine o sa-l iau din nou la mana cu mai multa atentie.
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

stefan1

Daca nu mai ai deloc puiet necapacit inseamna ca matca veche nu mai oua de peste 9 zile. S-au putut intampla mai multe lucruri: poate familia a roit  sau poate ai accidentat-o tu. Totusi trebuiau sa fie botci sau urme de botci din care au iesit matci. Daca au iesit inseamna ca si la controlul precedent (acum doua saptamani cum spui) ar fi trebuit sa vezi botci. Nu spui nimic de astea. Spui ca auzi regina cantand. Regina poate scoate sunete si daca este agresata de albine. Daca regina batrana a disparut de peste 9 zile, ar fi trebuit deja sa-si aleaga o regina sau sa mai roiasca cu regine tinere. E posibil ca chiar acum sa-si aleaga o noua regina, iar cea vazuta moarta sa fie una eliminata. Dar atunci trebuia sa vezi botcele eclozate si sa spui de asta. Cu botcele necapacite de pe acel fagur, ceva nu-i in regula. Daca nu mai ai puiet necapacit nu ar mai trebui sa fie nici botce necapacite. O bezmeticire asa repede nu este posibila, ca ai inca puiet capacit (doar daca suprafata de puiet capacit e foarte mica, ce ar insemna ca regina a disparut de mai multa vreme, spre 20 de zile si ca si matca tanara a disparut si ea de mai multa vreme (ori tu spui ca ai vazut o matca moarta si ai auzit alta cantand sau tipand). S-ar mai putea ca matca aleasa sa nu fi putut sa zboare si atunci poate fi agresata sau chiar stransa in ghem, dar asta tot nu explica botcele necapacite. Eu zic sa mai controlezi amanuntit familia, dar nu in perioada propice zborurilor de imperechere, ca atunci risti ca matca sa zboare de pe rama controlata si sa se rataceasca (daca nu a mai facut alte zboruri pana atunci). Uita-te dupa botce eclozionate, eventual roase in coasta, verifica varsta puietului cel mai tanar (descapacesti 2-3 celule) sa vezi de cand a disparut matca batrana. Uita-te mai bine ca poate totusi mai este ceva puiet necapacit, altfel nu se explica acele botce necapacite
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

marian_6777

Domnul Stefan, va multumesc pentru raspuns. Ramele sunt full de albine si nu am vrut sa le stresez prea mult. Le-am luat la mana in momentul in care am observat lipsa larvelor, in speranta ca pe undeva mai sunt. Puiet capacit este destul de mult. Deasta am spus si eu ca sunt lucruri care se bat cap in cap... lipsa puiet larvar, dar totodata botci in curs de dezvoltare. Daca matca este moarta de mai mult timp nu trebuia sa fie eliminata pana acum din stup? Sau  albinele nu se indura...
   Inca  odata va multumesc, si va cer permisiunea de a va mai deranja cu cate o intrebare din cand in cand.

samuellazea

Citat din: marian_6777 din Iunie 04, 2013, 02:26:59 PM
Acum surpriza... de undeva printre rame se auzea o matca, cantand.

Salutare Marian.

Poti te rog sa detaliezi putin partea cu cantecul? Eu fiind mai la inceput nu stiu cum e partea cu cantecul si sunt tare curios. Mersi anticipat

Sami

marian_6777