Crestere matci...

Creat de oroles, Iunie 02, 2013, 03:49:48 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Buna ziua!
M-am hotarat de urand sa cresc matci. Am vizionat ceva filme, am mai citit cate ceva si cred ca pot sa fac si eu lucrul asta. Nu ca as fi convins de calitatea superioara a matcilor obtinute ci mai curand dintr-o curiozitate.
Eu spun cum as dori sa fac chestia asta si voi imi spuneti daca e ok.
1. Am 3 familii de albine orfane. De-a lungul timpului (de la inceputul lui mai) tot le-am mai intarit cu ceva oua si puiet capacit. Chestia e ca nu si-au tras pana acum botca de salvare si nu inteleg de ce. Ma gandesc ca inauntru este o matca batrana. Cert este ca nu am gasit-o si nici oua nu am gasit (nici de matca nici de albina). M-am gandit sa folosesc un astfel de stup cu o familie pe post de starter. Este ok? Nu as vrea sa orfanizez o familie pentru a experimenta.
2. M-am gandit sa transvazez niste oua in niste botci artificiale. Am reusit sa fac cateva aratoase si la dimensiunea indicata (8.6-9 mm) cu capatul unui pix Aihao. Are forma si dimensiunile potrivite. O sa transform o rama normala intr-o rama portbotci. Intrebarea e "Ce transvazez? Oua de o zi sau larve de 3 zile?" Am gasit ambele variante in carti.
3. Dupa introducerea in starter, la cat timp verific daca au fost luate in lucru?
4. Stiu ca o matca buna se creste in prezenta unei matci mai in varsta. La cat timp trebuie sa mut rama luata in lucru din starter in finisor?
5. Am inteles ca la 8 zile de la inceputul procesului trebuie sa pun bigudiuri si apoi la 16 zile sa verific eclozionarea.
6. Dupa eclozionare pot introduce matca neimperecheata in aceste familii fara regina? Am sanse de reusita?
7. Exista sanse ca sa imi ia botcile mele in crestere in situatia in eventualitatea in care si-au tras deja botci de salvare? Ieri am mai adugat la aceste 3 familii faguri cu puiet capacit, oua si larve.

Va rog sa raspundeti punctual.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

romikele

Larva de 1 zi este echivalentul oului de 4 zile.

Ou: 1 ... a 3-a zi
Larvã: a 4-a ... a 10-a zi
Cãpãcire botcã: a 8,5-a zi
Nimfã: a 11-a ... a 16-a zi
Eclozionare: a 16-a zi ( dacã larva a avut vârsta de 1 zi - matca eclozioneazã peste 13 zile ; dacã larva a fost mai vârstnicã de 2 zile - matca eclozioneazã peste 11 zile , cu 2 zile mai devreme , lichidând mãtci neeclozionate de calitate bunã )
Maturare sexualã: a 17-a ... a 20-a zi
Zboruri de orientare: a 20-a ... a 22-a zi
Zboruri de împerechere: a 22-a ... a 25-a zi
Pregãtire pentru ouat: a 25-a ... a 28-a zi
Ponta: a 28-a ... a 30-a zi (nu Victor Ponta  =)) )

oroles

Citat din: romikele din Iunie 02, 2013, 04:26:46 PM
Larva de 1 zi este echivalentul oului de 4 zile.

Ou : 1 ... a 3-a zi
Larvã : a 4-a ... a 10-a zi
Cãpãcirea botcii : a 8,5-a zi
Nimfã : a 11-a ... a 16-a zi
Eclozionare : a 16-a zi ( dacã larva a avut vârsta de 1 zi - matca eclozioneazã peste 13 zile ; dacã larva a fost mai vârstnicã de 2 zile - matca eclozioneazã peste 11 zile , cu 2 zile mai devreme , lichidând mãtci neeclozionate de calitate bunã )
Maturare sexualã : a 17-a ... a 20-a zi
Zboruri de orientare : a 20-a ... a 22-a zi
Zboruri de împerechere : a 22-a ... a 25-a zi
Pregãtire pentru ouat : a 25-a ... a 28-a zi
Ponta : a 28-a ... a 30-a zi
Sa inteleg ca se transvazeaza oua de 3 zile?
E tarziu sa cresc matci? Ma gandeam sa le folosesc pentru inlocuirea de matci batrane din toamna si pentru cei 3 stupi fara regina.
Cum s-ar putea raspunde la celelalte intrebari, deloc putine? :D
Multumesc frumos! ;)

romikele

Poate macar o parte din intrebari isi vor gasi raspuns dupa o lectura: https://sites.google.com/site/eduardraimund/viatafamilieidealbine

Daca mai raman nelamuriri, revenim!

oroles

Citat din: romikele din Iunie 02, 2013, 04:38:46 PM
Poate macar o parte din intrebari isi vor gasi raspuns dupa o lectura: https://sites.google.com/site/eduardraimund/viatafamilieidealbine

Daca mai raman nelamuriri, revenim!
Super descriere!
Mai lipsesc niste informatii, dar are raspunsuri la tot aproape toate intrebarile. Voi proceda intocmai sa vad daca reusesc. La transvazare, lanteta se inmoaie inainte in apa? Am gasit informatia pe forum si nu stiu daca este corecta!

apivasmob

Poate te ajuta.
Sanatate tuturor apicultorilor

oroles