Intrebare

Creat de Alex U, Mai 30, 2013, 05:53:43 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Citat din: marian_6777 din Iunie 15, 2013, 09:02:55 AM
Trantorita dupa zece zile? Cred ca atunci cand va incepe sa capaceasca puietul. Daca va avea acea bolta este puiet de trantor. Cineva cu experienta te poate lamuri mai bine, dar eu cred ca asta este singurul lucru ce te poate lamuri. Oul, larva arata la fel dar capaceala difera.
Si eu am umblat azi prin toti cei 22 de stupi ai mei. Ce m-a mai uimit de data asta. Tura trecuta aveam cativa stupi fara regina (4 din care unul avea o botca necapacaita).
Astazi am umblat la toti si ce am gasit mi-a placut. Din cei , 3 aveau matca care ouase destul de bine. Am inceput sa am si puiet capacit. Unul insa ouale mi s-au parut nu prea bine centrate. Nu am gasit 2 oua intr-o celula. Erau ouate pe fund, dar nu chiar pe centru. Stupul avea puiet capacit si larve. Trantor deloc aproape. Ma intreb, o fi matca tanara si nu si-a reglat tirul sau are vreun handicap? Cineva cu experienta m-ar putea lamuri.

Intr-un alt stup am gasit matca (cel mai sigur neimperecheata deoarece nu am gasit oua). A vazut-o sotia si cand mi-am dat seama ca ar putea zbura, am bagat-o repede la locul ei. Nu a zburat! Mai avea ceva puiet capacit, o botca frumoasa necapacita pe care nu am vrut sa o distrug. Am procedat corect nedistrugand botca? Intr-un alt stup, am gasit la fel o botca capacita. Era mai mult centrala asa ca nu am distrus-o crezand ca e de schimbare linistita.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

crisian-nicolae

multumesc marian sunt mai linistit la ora actuala detin 4 roiuri din care unul cu matca batrina este acum pe 8 rame +1 fa pus ieri la cladit 2roi pe 4 rame cu matci tinere fecundate care au inceput sa ponteze si al 4 cel carui nu iam vazut matca,mentionez ca  am observat oua pe pereti in unele celele mai multe oua dar am observat oua si pe celulele cu pastura a depus ou .
il las 9 zile pina capaceste si dupa acea om vedea. :)

bucovineanu

Daca sunt mai multe oua in celula sigur e bezmetic.

crisian-nicolae

buna seara dom. bucovinenu se poate sa se besmeticesca dupa 9 zile de la iesirea matci ,mentionez ca am in stup multi trintori dar si al bina si sunt foarte linistite culeg fb polen si nectar cele 4 rame sunt destul de grele . :)

crisian-nicolae

in celule nu sunt mai mult de 2 oua si una sau doua celule avea oua pe pereti din ceam vazut eu. :)

marian_6777

Asta din pacate este scapat de sub control. Vezi metodele de salvare a unei familii bezmeticite, asta daca nu este prea tarziu. Puiet mai are? In ce stadiu?
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

crisian-nicolae

crisian-nicolae

mentionez ca am uitat sa spun ca am vazut oua depuse in potirase.

bucovineanu

Citat din: crisian-nicolae din Iunie 15, 2013, 08:21:02 PM
buna seara dom. bucovinenu se poate sa se besmeticesca dupa 9 zile de la iesirea matci ,mentionez ca am in stup multi trintori dar si al bina si sunt foarte linistite culeg fb polen si nectar cele 4 rame sunt destul de grele . :)
Intrebarea este cat timp a trecut de cand acel roi este orfan? Faptul ca albinele sunt linistite nu inseamna ca nu poate fi bezmetic. Aproape sigur nu are regina si au inceput sa ponteze albinele daca are si oua in botci.

crisian-nicolae

este orfan de pe data de 20-05-2013 botca am gasito decapacita pe 7-06-2013(pe 5-06 erea capacita) dar na-m vazut nici o matca,tovarasul lui are matca care la ora actuala are oua cam o palma.

bucovineanu

Daca pe 7 iunie a iesit regina e cam devreme sa depuna oua. Probabil au omorat-o si acum e bezmetic.

crisian-nicolae

ce ma sfatuti sa fac ))/

bucovineanu

Oricum nu e cazul sa te dai cu capul de pereti pentru atata lucru.  :nono:  :razz: Trebuie desfiintat prin scuturare insa daca e langa alte roiuri slabute exista pericolul ca albina sa intre in acele roiuri sa mai faca vreo boacana.

crisian-nicolae

mai detin 2 roiuri 2 pe 4 rame si unul pe 8rame

bucovineanu

Important e ce se afla in dreapta si in stanga  stupului cu roiul bezmetic.