Intrebare

Creat de Alex U, Mai 30, 2013, 05:53:43 PM

« precedentul - următorul »

crisian-nicolae

in stinga nu se afla alt stup dar in dreapta sunt cei trei stupi cu roiurile,linga iel se afla roiul pe 8 rame.

bucovineanu

E posibil ca sa intre toate la roiul alaturat si e posibil sa incerce sa inlature regina. Sunt destul de slabe sanse sa reuseasca dar totusi e posibil.

popik50

Citat din: oroles din Iunie 15, 2013, 07:18:23 PM
Citat din: marian_6777 din Iunie 15, 2013, 09:02:55 AM
Trantorita dupa zece zile? Cred ca atunci cand va incepe sa capaceasca puietul. Daca va avea acea bolta este puiet de trantor. Cineva cu experienta te poate lamuri mai bine, dar eu cred ca asta este singurul lucru ce te poate lamuri. Oul, larva arata la fel dar capaceala difera.
Si eu am umblat azi prin toti cei 22 de stupi ai mei. Ce m-a mai uimit de data asta. Tura trecuta aveam cativa stupi fara regina (4 din care unul avea o botca necapacaita).
Astazi am umblat la toti si ce am gasit mi-a placut. Din cei , 3 aveau matca care ouase destul de bine. Am inceput sa am si puiet capacit. Unul insa ouale mi s-au parut nu prea bine centrate. Nu am gasit 2 oua intr-o celula. Erau ouate pe fund, dar nu chiar pe centru. Stupul avea puiet capacit si larve. Trantor deloc aproape. Ma intreb, o fi matca tanara si nu si-a reglat tirul sau are vreun handicap? Cineva cu experienta m-ar putea lamuri.

Intr-un alt stup am gasit matca (cel mai sigur neimperecheata deoarece nu am gasit oua). A vazut-o sotia si cand mi-am dat seama ca ar putea zbura, am bagat-o repede la locul ei. Nu a zburat! Mai avea ceva puiet capacit, o botca frumoasa necapacita pe care nu am vrut sa o distrug. Am procedat corect nedistrugand botca? Intr-un alt stup, am gasit la fel o botca capacita. Era mai mult centrala asa ca nu am distrus-o crezand ca e de schimbare linistita.

Operatiunea de distrugere a botcilor in cazul de fata este strict destinata albinelor . Ele hotarasc ce regina va ramane si atunci vor roade celelalte botci.

crisian-nicolae

daca il las pana la capacirea puietului si poare dau de matca (poate este una mica si nu o deosebesc de albine) :)
trag sperante ca nu este bezmetic :D

bucovineanu

Oricum daca il lasi nu ai ce pierde mai mult, decat ca va trebui sa topesti ramele cu puiet.

oroles

Citat din: popik50 din Iunie 15, 2013, 10:38:48 PM
Citat din: oroles din Iunie 15, 2013, 07:18:23 PM
Citat din: marian_6777 din Iunie 15, 2013, 09:02:55 AM
Trantorita dupa zece zile? Cred ca atunci cand va incepe sa capaceasca puietul. Daca va avea acea bolta este puiet de trantor. Cineva cu experienta te poate lamuri mai bine, dar eu cred ca asta este singurul lucru ce te poate lamuri. Oul, larva arata la fel dar capaceala difera.
Si eu am umblat azi prin toti cei 22 de stupi ai mei. Ce m-a mai uimit de data asta. Tura trecuta aveam cativa stupi fara regina (4 din care unul avea o botca necapacaita).
Astazi am umblat la toti si ce am gasit mi-a placut. Din cei , 3 aveau matca care ouase destul de bine. Am inceput sa am si puiet capacit. Unul insa ouale mi s-au parut nu prea bine centrate. Nu am gasit 2 oua intr-o celula. Erau ouate pe fund, dar nu chiar pe centru. Stupul avea puiet capacit si larve. Trantor deloc aproape. Ma intreb, o fi matca tanara si nu si-a reglat tirul sau are vreun handicap? Cineva cu experienta m-ar putea lamuri.

Intr-un alt stup am gasit matca (cel mai sigur neimperecheata deoarece nu am gasit oua). A vazut-o sotia si cand mi-am dat seama ca ar putea zbura, am bagat-o repede la locul ei. Nu a zburat! Mai avea ceva puiet capacit, o botca frumoasa necapacita pe care nu am vrut sa o distrug. Am procedat corect nedistrugand botca? Intr-un alt stup, am gasit la fel o botca capacita. Era mai mult centrala asa ca nu am distrus-o crezand ca e de schimbare linistita.

Operatiunea de distrugere a botcilor in cazul de fata este strict destinata albinelor . Ele hotarasc ce regina va ramane si atunci vor roade celelalte botci.
Merci fain, popik40! Cred ca am procedat corect!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

crisian-nicolae

revin cu problema roiului besmetic
astazi il desfintez,il duc la1-2km scutur albina din stup astept ceva timp sa zboare albina culegatoare si restul ce ramine pe pamint le elimin prin strivire acasa pe vatra las alt stup cu ceva rame cu mincare dupa ceva timp ii introduc o rama cu oua si larve de 1zi sasi traga botci cu ramele din roiul besmetic cum procedez sa le pot folosi tinund cont ca sunt pline de oua de albina(inclusiv pe ramele acoperitoare )le pot baga la alte roiuri.
este bine cum vreau sa procedez sau mai trebie sa adaug ceva :uimit: :uimit:

bucovineanu

Inainte de a baga ramele la alte familii tine-le cateva ore in congelator.

RazvanTi

sau o zi doua la beci
si vezi ca 1-2 km e cam putin... se va intoarce in stupina.
cu un roi bezmetic nu are rost sa te complici sa-l salvezi.
o sa fie o povara si de cele mai multe ori esec total.
stiu asta ca am patit-o anul trecut cu un roi.
anul asta cu 3 dar i-am unificat prin scuturare intr-o singura lada si ii epuizez cu claditul.
in fiecare weekend le iau rama cladita pe jumate si plina de oua si le bag alta foita la crescut(in faza de ou, rama e cladita normal nu cu celule de trantor).
pana acum mi-au cladit 2 rame...
weekul trecut am incercat o arogantza dandu-le o botca de SL gasita intr-un stup
au luat-o la pupat in secunda doi dar urmeaza sa vad in weekendul urmator ce si cum
nu ma astept la minuni.
am incercat treaba asta datorita disponibilitatii in plus a acestei botci (am lasat in stup altele 3 mult mai mari si mai frumoase) si in ideea "de ce sa nu o incerc si pe asta?"

deci ca si concluzie:
oricum le pierzi: da-le de lucru nu consuma benzina sau timpul cu scuturatul!!!
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

crisian-nicolae

ai dreptate razvane asa fac le scot ramele din cuib si le bag la congelator si le pun doi faguri la cladit.
multumesc tuturor pentru raspunsuri si sa naveti parte de besmetici. :thanks:

crisian-nicolae

nu este bine sa le las si lor o rama cu mincare. :uimit:

happy

Ma confrunt si eu cu 2 familii bezmetice.Razvane ai dreptate ,o sa le pun la treaba,singura intrebare este daca vor cladi in lipsa culesului.Daca eram in pastoral era o treaba dar asa de unde ?Si mai am o intrebare pentru cei experimentati.Cu albina de la stupii bezmetici pot creea nuclee de imperechere?Am cateva botci la care le-am pus bigudiuri si ma gandeam daca ar merge :hi:
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

bucovineanu

In nici un caz nu sunt bune pentru nuclee. Vei pierde si botcile.

RazvanTi

@happy: cladesc 100% din dorinta de a avea celule in care sa oua "babele"
@crisian-nicolae: nu-i pui nici o rama cu mancare. o vor umple de oua.
de mancare se ocupa lucratoarele  :wink:
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

happy

Citat din: bucovineanu din Iunie 17, 2013, 10:14:29 PM
In nici un caz nu sunt bune pentru nuclee. Vei pierde si botcile.
Atunci le voi pune la lucru,sa cladeasca faguri iar albina iau din alte familii pentru nuclee.
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!