• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

amplasare stupi-oriunde?

Creat de gabicosta, Mai 26, 2013, 09:18:52 p.m.

« precedentul - următorul »

gabicosta

va salut,am un teren la aproximativ 100 de metrii de un stupar cu circa 300 de stupi.intentionez sa pun si eu niste stupi pe terenul meu.exista vreo regula,lege....care sa ma impiedice?sau ce trebuie sa fac.pana acum nu am inceput sa fac nimic in acest sens dar nu vreau sa ajung la conflicte cu nimeni,va multumesc :D
Gabi

Tamu

Pune-i linistit. Aveti acelasi drepturi amandoi. Dreptul unuia se termina unde incepe dreptul celuilalt. Asta e regula democratiei. Important e sa aiba ce culege. Dar din moment ce vecinul are 300 de familii ma gandesc ca nu le tine degeaba.  :)
Bafta!
Mierea   de   calitate   e   scumpă!    /    Dar   mierea   scumpă   nu   e   întotdeauna   de   calitate!

vide

Frumos rasuns/indemn daca celalalt are 300 puneti si dumneavoastra ca prin deductie logica exista cules la greu. A! ca prin toate manualele de apicultura se sugereaza ca nr de stupi per supina stationara (eficienta) ar fi 50 max 70,dar asta nu mai conteaza.mai gandeste-te colega un pic ce vrei sa faci :miere sau nr de stupi pt proiect.

gabicosta

problema culesului nu exista,pe o raza de 2,5 km nu mai este nici o stupina,padure de salcam la greu,faneata cat cuprinde,plus alti arbusti,el are si in jur de 1-2 ha cu evodia,mai este si ceva tei in raza lor de cules.... :D
Gabi

marius_vfp

daca are si evodia teai pricopsit cu munca omului , sfatul meu e sa deveniti prieteni si sa plantezi si tu ceva evodia ca sa vada omul ca esti pus pe treaba si nu pe furat.

spor.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Tamu

Corect ce spune marius_vfp.
Frumos ar fi sa plantezi si tu ceva melifer.
Mierea   de   calitate   e   scumpă!    /    Dar   mierea   scumpă   nu   e   întotdeauna   de   calitate!

Alutus

   In conformitate cu legile capitalismului competitiv- un fel de lege a junglei modificata si  actualizata- concretizata in domeniu, prin proiectul legii apiculturii, ai dreptul de a amplasa stupina la o distanta de  cinci metri fata de proprietetea lui, si daca nu-i convine, n-are decat sa plece de acolo. Exista din ce in ce mai multe asemenea situatii, in varii domenii , in care deviza "mergi ori crapa" se aplica cu mijloacele verificate de milenii, respectiv, coate, pumni precum  si modernii si eficientii bocanci In afara de mentionatele legi, mai exista unele fara obligativitate de aplicare, ce-i drept cu caracter istoric, perimate si aplicate ocazional, doar de catre nostalgici, care inca prezinta obrazul, drept scrisoare de recomandare. Aceasta ultima alternativa este quasi exlcusa, de prezenta din ce in ce mai rara a mentionatului elementului support. Dar inca exista! Cine stie?! Poate...poate...!   
Sa nu uiti Darie!

12 BNR

este bine sa fie amplasati stupi intre pruni , sa aiba ceva umbra vara, sau poate fi amplasata stupina in in camp deschis .

gabicosta

bineinteles ca am de gand sa plantez si eu ,eventual ceva care nu are floare in acelasi timp cu evodia,sa ne compensam.... :D
Gabi