roire naturala

Creat de Stangaci, Mai 20, 2013, 08:54:28 PM

« precedentul - următorul »

Stangaci

salutare tuturor .Astazi una dintre familiile de albine a roit natural ,spre seara m-am uitat amanunti in familia respectiva sa urmaresc daca exista matca,spre surpinderea mea nu a fost...Ce credeti ca s-a intamplat ,posibil sa nu fie ecozionat ?? nu vreau sa am inca un roi secundar as slabii prea mult familia .Dupa prima roire naturala a fiecarui stup m-am gandit sa rup toate botcile cu conditia ca noua matca sa fie pe rame,ce parere aveti? multumesc anticipat. :)

stefan1

S-a scris de multe ori: roiul primar poate iesi de cum este capacita prima botca. Este foarte normal sa nu gasesti matca in stup imediat dupa iesirea roiului primar. Poti asculta stupul si in preajma iesirii primelor matci din botce se vor auzi matcile cantand sau daca stii data capacirii primelor botce stii ca la 8 zile vor ecloza si poti avea al doilea roi sau se poate sa renunte la roit si sa-si aleaga o regina. Daca acum strici botcele (cu exceptia la 1-2) dar familia mai vrea sa roiasca, isi va trage alte botce de salvare din larvele mici sau din ultimele oua depuse de regina. Deci si distrugerea botcelor si lasarea a 1-2 botci mai frumoase se face la 5-6 zile dupa roiul prim.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Stangaci

multumesc frumos de raspuns ,dar nu cred ca este o regula ca dupa 8 zile sa iasa urmatoarea matca.:)

stefan1

Sigur ca nu este o regula. Poate iesi oricand in cele 8 zile cat sta capacita o botca. Sau poate ca regina veche nici sa nu mai iasa la zbor si atunci va fi omorata de reginele noi si roiul primar va fi cu matci tinere. De asemenea roiul II nu este obligatoriu sa fie la 8 zile dupa primul, ci la un interval mai mic, daca roiul primar a iesit doar cu 2-3 zile inainte de eclozarea primelor matci.

12 BNR

daca azi a plouat si a fost frig, nu au iesit deloc pe-afara, maine daca este cald poate sa roiasca? pt ca maine nu o sa fiu acasa.

stefan1

Daca presupuneai ca roieste azi si nu a putut, cu atat mai vartos sa te astepti pentru ziua de maine. Pentru o zi ai putea sa-l opresti daca montezi la urdinis pentru o zi un colector de polen sau o bucata de gratie hanneman.

oroles

Citat din: stefan1 din Mai 25, 2013, 01:18:21 AM
  Daca presupuneai ca roieste azi si nu a putut, cu atat mai vartos sa te astepti pentru ziua de maine. Pentru o zi ai putea sa-l opresti daca montezi la urdinis pentru o zi un colector de polen sau o bucata de gratie hanneman.
Domnnule stefan1, ce se intampla daca pastrezi bucata de gratie hanneman mai mult timp la urdinis?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefan1

Se intampla mai multe lucruri: trantorii nu mai pot iesi la zbor si in incercarea de a iesi incurca activitatea la urdinis. Daca familia vrea sa roiasca cu matca batrana si aceasta nu reuseste sa iasa, roirea poate fi aminata. Se pot intampla si accidente ca matca sa se intepeneasca sau sa fie presata la urdinis si sa moara. Daca nu se deschide urdinisul pana ies matcile tinere, matca batrana va fi omorata de cele noi. Daca si pe mai departe se tine urdinisul cu gratie, vor fi noi incercari repetate de roire cu matci tinere. In toata aceasta perioada trantorii si eventualele matci moarte in stup nu mai pot fi evacuati. Se mai poate intampla ca una-doua regine mai mici sa poata iesi prin gratie si sa roiasca dar cu matci mici de calitate mai proasta. Daca nici pe mai departe nu se ia gratia,o sa iasa toate reginele din botce, o sa se aleaga dintre el o regina pentru familie, dar asta nu poate iesi la zborul de imperechere. Dupa o aumita perioada regina va incepe sa oua, dar doar oua de trantori si deci familia este compromisa daca nu i se da alta regina buna.

oroles

Citat din: stefan1 din Mai 26, 2013, 01:10:06 AM
  Se intampla mai multe lucruri: trantorii nu mai pot iesi la zbor si in incercarea de a iesi incurca activitatea la urdinis. Daca familia vrea sa roiasca cu matca batrana si aceasta nu reuseste sa iasa, roirea poate fi aminata. Se pot intampla si accidente ca matca sa se intepeneasca sau sa fie presata la urdinis si sa moara. Daca nu se deschide urdinisul pana ies matcile tinere, matca batrana va fi omorata de cele noi. Daca si pe mai departe se tine urdinisul cu gratie, vor fi noi incercari repetate de roire cu matci tinere. In toata aceasta perioada trantorii si eventualele matci moarte in stup nu mai pot fi evacuati. Se mai poate intampla ca una-doua regine mai mici sa poata iesi prin gratie si sa roiasca dar cu matci mici de calitate mai proasta. Daca nici pe mai departe nu se ia gratia,o sa iasa toate reginele din botce, o sa se aleaga dintre el o regina pentru familie, dar asta nu poate iesi la zborul de imperechere. Dupa o aumita perioada regina va incepe sa oua, dar doar oua de trantori si deci familia este compromisa daca nu i se da alta regina buna.

Am inteles de aici ca mai bine nu ii pui gratia. Cred ca se poate face aceasta operatiune pentru a mai amana cu o zi roitul pentru pregatirea celor necesare (stup, rame etc.). Dar un apicultor responsabil va avea toate astea la dispozitie.

Sa va spun ce am patit: Desi am distrus botcile cu scopul de a nu roi vineri m-am trezit ca ma suna socrul meu ca au inceput sa roiasca o familie. Am plecat imediat sa prind roiul. Cand ajung acolo intr-un mar erau doua roiuri. Le-am prins pe ambele si le-am bagat in stup. Le-am bagat de la o alta familie niste puiet capacit si oua+pastura si miere pentru hrana. Pana seara, pe una dintre crengile unde au fost roii colectati s-a mai adunat un roi mai micut ca cel pe care il colectasem. A mai stat o zi si a plecat. Nu am mai avut stupi la dispozitie. E posibil sa plece roiul cu doua matci din vechiul stup? E posibil sa nu fi colectat si matca? In stupul nou este albina... Ce as fi putut face cu acest roi micut provizoriu in conditiile in care nu am o cutie la dispozitie?

Va multumesc!

crisian-nicolae

fal cadou unui prieten

oroles

Citat din: crisian-nicolae din Mai 26, 2013, 02:15:11 PM
fal cadou unui prieten

A plecat deja. As fi vrut sa fac altceva: Sa il prind, sa il stropesc cu tuica si sa il introduc intr-o familie mai slaba. Era oare ok?

12 BNR

AZI AM PRINS PRIMUL ROI dintr-un prun, dar la o ora s-au adunat pe creanga de unde am luat roiu un pumn de albine, fac parte din roi, sau este un roi mai mic?

oroles

Citat din: 12 BNR din Mai 26, 2013, 08:42:11 PM
AZI AM PRINS PRIMUL ROI dintr-un prun, dar la o ora s-au adunat pe creanga de unde am luat roiu un pumn de albine, fac parte din roi, sau este un roi mai mic?
Cred ca prin definitie roi inseamna albina si matca plecate dintr-un stup. Presupun ca este vorba de un roi secundar deoarece el este mai mic (asa am citit). Era bine de capturat si de bagat intr-un stup. Itarit cu puiet, pana in toamna il faceai destul de tare si puteai sa il si iernezi cu succes. Eu zic ca ai facut bine. Continua sa il intaresti...

stefan1

Roiul mai mic format in pom dupa ce ai luat roiul initial este format tot din albinele acelui roi. Aproape sigur nu ai luat matca si albinele s-au intors la ea. Nu s-au intors toate pentru ca ai dat fagur cu puiet in roiul format. Uita-te daca roii pe care i-ai asezat in lazi mai sunt la fel de populati ca la formare si daca nu vezi daca cel mai depopulat are matca.
  S-ar putea si sa fie roi cu matci tinere chiar daca este primar, sau daca nu sa fi fost roi secundar. In cazul asta cel putin o matca a mai ramas in pom si la ea s-au atasat unele albine din roi. In cazul asta trebuia sa-l returnezi in roiul de unde au plecat si in nici un caz in alta familie.
  Mai este posibil si ca un alt roi din cu totul alt stup sa se fi asezat in acelasi loc (locul unde se aseaza un roi este marcat cu substanta de matca, fapt ce poate atrage si alt roi acolo).

bologanikolae

situatie mai ciudata pentru mine .

am cumparat o familie de la un mos care nu se ocupa de ele familia nu era bine deloc 4 rame fara puiet deloc
avea pana acum o sapt matca mai micuta cred de salvare I-am dat si atunci si acum cate o rama cu puiet sal intaresc
nu foarte multa albina pe rame

azi matca nu mai era de gasit
avea 1 buc botca capacita frumoasa si mare
care este explicatia ?

a roit sau a murit matca de sapt trecuta pana acum ?

miere are suficienta .