Constatari verificare stupina

Creat de oroles, Mai 18, 2013, 10:06:51 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Buna seara dragii mei apicultori (Ca sa citez dintr-un personaj cunoscut!)  :lol:

Astazi am umblat la roii cumparati sa vad daca totul este in regula si am constatat urmatoarele:

1. Toti aveau matca.

2. In  doua saptamani majoritatea cladisera un fagure intreg si unul pe jumatate (numai pe o parte). Domnul @bucovineanu a avut dreptate. Totusi partea necladita am intors-o spre cuib sa o cladeasca si pe ea. Am procedat corect? Mentionez ca in unele rame deja cladite bagasera si miere pe o parte iar pe cealalta abia incepuse sa cladeasca. Daca am observat ca in rama de langa cea de fagure artificial cladit si cu miere exista rama ouata proaspat nu am intors rama cu partea fara miere si necladita spre cuib. As fi putut sa o intorc in aceasta situatie? M-am gandit ca indepartez mierea care va servi ca hrana pentru puiet. Doar trei din douazeci cladisera ramele complet asa ca la astia le-am mai adaugat 1-2 rame de f.a.
3. Din stupii inmultiti cu mine (5 la numar) o divizare nu mi-a iesit. Am folosit urmatoarea metoda: am scuturat toata albina din stupul mama in noul stup (inclusiv matca) si am pus in noul stup 2 f.a. si restul rame cu puiet capacit, oua proaspete, miere si pastura. De cand am divizat un stup parea a avea o matca batrana (puiet capacit putin si neuniform si albina putina). Am zis totusi sa il divizez sperand ca pe viitor sa il mai ajut cu o rama cu puiet capacit de la alt stup. Astazi am constatat lipsa matcii atat in stupul mama cat si in stupul nou format. In stupul mama mai era putin puiet capacit si matca lipsa (nu am vazut oua proaspete) in timp ce in stupul nou format matca era si ea lipsa si pe doua rame erau 4 botci gata de ecluzionare si frumoase. Am luat din stupul nou o rama si am adus-o inapoi in stupul mama cu tot cu cele doua botci de pe ea si puietul capacit aferent. Este posibil ca albinele sa fi omorat matca batrana pentru a face loc altei matci imediat dupa divizare deoarece eu nu cred ca am scapat matca pe jos pe undeva? Am procedat corect?

P.S. Experimentatii au avut dreptate - botcile de salvare sunt mai mici si mai urate decat cele de roire.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefan1

Albinele nu-si omoara regina, deci altceva s-a intamplat cu ea: fie avea ceva si a murit, fie ai strans-o cu fagurii (se mai intampla cand schimbi ordinea fagurilor in stupi), fie a iesit o matca tanara si a omorat-o, fie inca mai este in stup, dar nu mai poate oua si atunci s-ar putea sa-ti roada si botcele pe care le-ai dat acum.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Ai scuturato prea bine Oroles.

Am mai mentionat in alt topic unde chiar tu ai descris aceasta metoda de scuturare(cu matca cu tot) ca nu o consider buna.
Dar ma rog , matcile mele oua si la ora asta deci faptul ca tu dorecti sa le scuturi pe ale tale nu mi lea afectat pe ale mele.

Eu cind dau de rama pe care vad si matca sau botci umblu cu ea de parca ar fi ceva super fragil - NICI VORBA SA O SCUTUR!!!
In schimb daca este o oarecare rama(cu puiet vorbim acum) o pun oriunde si numi pasa daca pica albine de pe ea si la nevoie o scutur de albine.

Ei de altfel eu procedez chiar invers fata de tine.
Eu nu mut matca din stupul mama ci mut doar rame cu albina cu tot in stupul nou apoi mut stupul mama la 5m si pun stupul nou pe locul original al stupului mama.

oroles

Citat din: Kiwi Bee din Mai 19, 2013, 04:05:05 AM
Ai scuturato prea bine Oroles.

Am mai mentionat in alt topic unde chiar tu ai descris aceasta metoda de scuturare(cu matca cu tot) ca nu o consider buna.
Dar ma rog , matcile mele oua si la ora asta deci faptul ca tu dorecti sa le scuturi pe ale tale nu mi lea afectat pe ale mele.

Eu cind dau de rama pe care vad si matca sau botci umblu cu ea de parca ar fi ceva super fragil - NICI VORBA SA O SCUTUR!!!
In schimb daca este o oarecare rama(cu puiet vorbim acum) o pun oriunde si numi pasa daca pica albine de pe ea si la nevoie o scutur de albine.

Ei de altfel eu procedez chiar invers fata de tine.
Eu nu mut matca din stupul mama ci mut doar rame cu albina cu tot in stupul nou apoi mut stupul mama la 5m si pun stupul nou pe locul original al stupului mama.

Din 20 de stupi doar 1 nu a reusit. E posibil sa fie ce a zis stefan1. Verific peste doua saptanani.

Obombo

Citat din: Kiwi Bee din Mai 19, 2013, 04:05:05 AMAm mai mentionat in alt topic unde chiar tu ai descris aceasta metoda de scuturare(cu matca cu tot) ca nu o consider buna.
Sunt de acord cu Kiwi Bee, nu vad rostul scuturatului daca tot pui in stupul nou si rame cu puiet si oua. De ce sa nu lasi matca pe rama?
Apropo, nu a reusit 1 din 20 sau 1 din 5?

oroles

Citat din: Obombo din Mai 19, 2013, 06:47:42 PM
Citat din: Kiwi Bee din Mai 19, 2013, 04:05:05 AMAm mai mentionat in alt topic unde chiar tu ai descris aceasta metoda de scuturare(cu matca cu tot) ca nu o consider buna.
Sunt de acord cu Kiwi Bee, nu vad rostul scuturatului daca tot pui in stupul nou si rame cu puiet si oua. De ce sa nu lasi matca pe rama?
Apropo, nu a reusit 1 din 20 sau 1 din 5?
Dupa metoda asta au fost facuti in total 20 de roiuri, dar...
Din 5 stupi am facut eu 5 roiuri si o divizare nu mi-a reusit, ceilalti 10 au fost facuti de un apicultor experimentat. Practic s-au facut 15 divizari si una nu a reusit. Sper ca m-am facut inteles. Eu zic ca e un procentaj bun. Pe viitor nu voi mai scutura.
O seara frumoasa.