• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

ALBINELE NU SE URCA IN CAT

Creat de APIcozmin, Mai 14, 2013, 12:43:55 a.m.

« precedentul - următorul »

APIcozmin

Am pus caturi 1/2 la 2 stupi cu 2 zile inainte sa infloreasca salcamul si nu s.au suit albinele nici acum. De vreo 5 zile am inceput sa construies rame 1/2 pt cat jos in stup si le.am uract sus.
Si am catu pus pe stup cu rame construite.
DE CE NU SE URCA ALBINELE IN CAT????
Stupul e bun are 7 rame cu puiet si 10 de albina.

Viorelalbinaru

Buna seara pareria mea e din cauza culesului de nectar slab  am auzito de la cineva ca daca nu are cules bun nu se urca in cat   .numai bine 

Obombo

Citat din: APIcozmin din Mai 14, 2013, 12:43:55 a.m.DE CE NU SE URCA ALBINELE IN CAT????
Dupa cum am mai spus si alta data, pentru ca nu au nimic de facut acolo. Cauzele pot fi doua: nu aduc suficient nectar in stup, pentru ca nu este in natura sau pentru ca nu sunt culegatoare, asta tu stii, sau chiar daca aduc au gasit spatiu suficient in cuib si-l depoziteaza acolo, dar daca este spatiu in cuib, tot tu stii.

andreiu

        Raspunsurile serioase, la obiect, au fost date. Imi permit sa dau si eu unul, in gluma:
    Albinele nu urca ca catul nu miroase bine. Freaca-l cu menta !!! :rotfl: :rotfl:   Ionica, esti pe receptie? Asta da, cacofonie logica.

Nea Costica din Buzau

Pai dupa aia albinele vor freca menta  =)) =)) :hi:
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

Kov iulian

Citat din: APIcozmin din Mai 14, 2013, 12:43:55 a.m.
Am pus caturi 1/2 la 2 stupi cu 2 zile inainte sa infloreasca salcamul si nu s.au suit albinele nici acum. De vreo 5 zile am inceput sa construies rame 1/2 pt cat jos in stup si le.am uract sus.
Si am catu pus pe stup cu rame construite.
DE CE NU SE URCA ALBINELE IN CAT????
Stupul e bun are 7 rame cu puiet si 10 de albina.

O sa radeti de mine poate ca spun asta, recunosc nu sunt asa de priceput pe stupi verticali ( am lucrat mai mult pe orizontali), dar din cate stiu albinele au tendinta de a construi de sus in jos nu e asa ?
A pune un cat deasupra nu e cumva impotriva firi albinelor ?
Eu mai facem si altceva, punem in cuib cateva rame de magazie pe care albinele le luau in primire apoi puneam magazia ( 3/4) deasupra si luam din cuib acele rame puse inaintesi mai adaugam cateva si in cuib si sus in magazie .
Daca am pune sub cuib pana iau ramele in primire apoi sa le punem sus nu ar fi mai bine ?

Obombo

Ai dreptate... pe jumatate. E drept ca albinele construiesc de sus in jos, dar mierea o depoziteaza sus. Ca sa te adaptezi comportamentului lor ar trebui sa adaugi corpuri in partea de jos, unde albinele vor creste puiet iar dupa eclozionare vor depozita miera, dar procedand in felul acesta se extrage miere care a fost depozitata in celule de puiet iar in ziua de azi piata cam stramba din nas la asa ceva. Acum cateva zile am bagat un cat in partea de jos a uniu stup, despartit de cuib cu gratie Haneman, astept sa vad ce o iesi. Ma rog, experimentul e ceva mai complicat da' chestia e ca daca se impute vremea la tei, asa cum se anunta, n-am rezolvat nimic.

gabicosta

si eu am aceeasi problema la doi stupi,nu au urcat deloc nici macar la salcam...mentionez ca este aproape plin jos si ramele din cat nu sunt construite,doar foita.sa fie familiile cu probleme? :D
Gabi

jenica67

       Cand nu o sa mai fie "aproape" jos, o sa urce si sus. 
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?