urdinisul

Creat de bologanikolae, Mai 06, 2013, 09:08:32 PM

« precedentul - următorul »

bologanikolae

vreau sa va intreb cat de mare trebuie sa fie urdinisul in perioada aceasta ?

si cand trebuie marit si cu cat ?

stefan1

Normal nu ar trebui sa primesti raspunsuri, ca nu ti-ai trecut la date personale locatia stupinei. Pentru un raspuns corect e bine sa se stie cam ce temperaturi sunt acum in zona ta. Daca esti dintr-o zona sudica sau vestica, acolo deja incepe culesul la salcam, cel de rapita probabil a inceput de mult si este nevoie de urdinise deschise destul de larg. Daca esti intr-o zona mai nordica sau de deal sau munte, inca mai este frig si trebuie mai mare grija cu circulatia aerului in stup.
  Totusi daca familiile sunt dezvoltate, urdinisul e bine sa fie marit.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bologanikolae

scuze , nu mi-am dat seama
familia este dezvoltata pe 7 rame cu puiet
zona turda ,jud cluj
temperatura noaptea 12 grade minim
am cules la rapita dar salcamul nu a inflorit inca .

Tamu

Datele trebuie sa le treci la Profil. :)
Asa vor fi vazute in permanenta de oricine.
Numai bine.
Mierea   de   calitate   e   scumpă!    /    Dar   mierea   scumpă   nu   e   întotdeauna   de   calitate!

bologanikolae

imi raspunde si mie cineva va rog cat de mare trebuie sa fie si
cand trebuie marit
si bineinteles cum imi dau seama?

G. Iulian

Dă clic mai jos și ai să găsești multe răspunsuri în această carte.

http://ro.scribd.com/doc/79637247/STUPARITUL-Hristea-1935

stefan1

Recomandarea de 1cm deschidere a urdinisului pentru fiecare interval de albine este valabila pentru perioada de iernare si pentru stupii clasici. Acum multi stupari au funduri cu plasa care raman total sau partial deschise si peste iarna. In acest caz deschiderea urdinisului nu mai are mare importanta, de obicei acesta se lasa mai stramtorat, numai sa nu impiedice activitatea normala la urdinis.
  Este greu sa dai verdicte si in privinta urdinisului, caci sunt multi factori care difera de la stupar la stupar. La fund clasic, din scandura, unii au folie complet peste rame, altii au folie cu o fanta in fata sau spate, altii au podisor cu sita si textile, altii chiar doua urdinise si mai sunt multe variante.
  Spui ca familiile au 7 faguri de puiet. In acest caz familiile sunt mari si isi pot cu usurinta regla temperatura in cuib, deci nu mai este asa importanta marimea urdinisului. Mai cu seama ca vremea acum este calda si culesul de salcam este la usa, poti sa deschizi mai mult urdinisele.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)