intrebare!!!

Creat de bogdan21, Aprilie 30, 2013, 06:43:17 PM

« precedentul - următorul »

bogdan21

buna tuturor.sunt incepator in ale stuparitului si vreau sa va intreb si pe voi ce este aceasta:la un stup inafara urdinisului si in jurul lui este plin de albina ,la fel si in stup.ma gandesc ca urmeaza sa roiasca dar nu am vazut construita nici o botca....sau urmeaza sa construiasca botci?

apivasmob

Poate este prea cald si ies afara sa racoreasca cuibul...
Ridica capacul pentru a racorii pe timpul zilei cuibul.
Sanatate tuturor apicultorilor

bogdan21

asta se intampla doar la un stup.restu sunt in stare normala.astept cateva zile sa vad ce se intampla..

bogdan21

mam uitat acu seara in jurul orei 21 si inca erau albine pe cutia stupului si in fata urdinisului iar in stup se auzea un zumzait...probabil ca este prea cald in stup...fundul stupului este fix.ce sa fac?isi fac treaba in continuare albinele daca este prea cald in stup?

andreiu

Este de bine, inseamna ca familia este puternica si a adunat nectar. Zumzaitul este activitatea de ventilare necesara transformarii nectarului in miere. Lasa-l in pace si doreste-ti ca toti sa ventileze puternic noaptea.

bogdan21

m-am speriat putin ca am crezut ca umeaza sa roiasca dar nu avea nici o botca trasa,in schimb stupul era plin de albine si miere...

Kiwi Bee

Daca poti mai punei un cat. Sau incepi cu diviziunile? Vad ca aveti ziua 30 de grade, ar fi bine si un urdinis mic la capac(si eu folosesc - al meu este in podisor si nu mai pun capacul in pozitia corecta asa ca acel urdinis nu este obturat deloc).

bogdan21

cat nu vreau sa le mai pun ca umeaza sa le divizez.....

crisian-nicolae

buna seara  :) cind va inflori vita de vie recolteaza polen sa-u nectar  :uimit:la mine in sud salcimul s-a si trecut, inca au cules de polen si nectar dar habar nam de la ce plante aduce polenul este de un galben strident si portocaliu  :smile:

oroles

Citat din: crisian-nicolae din Mai 10, 2013, 09:03:43 PM
buna seara  :) cind va inflori vita de vie recolteaza polen sa-u nectar  :uimit:la mine in sud salcimul s-a si trecut, inca au cules de polen si nectar dar habar nam de la ce plante aduce polenul este de un galben strident si portocaliu  :smile:

Am acasa o lucrare cu un tabel cu toate plantele melifere si productia la hectar.
Cel mai mult produce salcamul si mai ales salcamul rosu (asa imi apare aici) - 1000-2000 kg la hectar. Cand vad cifrele astea imi vine sa plec acum la stupina sa mai bag niste rame la niste roiuri :))

Vita de vie nu este printre plantele melifere importante. Cred totusi ca produce mana mai mult.

Sper ca ai avut vreme buna la salcam. La mine ma rog sa nu infloreasca saptamana viitoare ca toata ploua.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

crisian-nicolae

vremea a fost bunicica dar abatut vintul trei zile vai de ele pina nimereau placa de zbor ,astazi ma uitam ca milogul la salcim dar nam vazut mai mult de 3-4 albine .
multumesc pentru raspunsuri oroles :D :thanks:

stefan1

buna seara  :) cind va inflori vita de vie recolteaza polen sa-u nectar  :uimit: la mine in sud salcimul s-a si trecut, inca au cules de polen si nectar dar habar n-am de la ce plante aduce polenul este de un galben strident si portocaliu  :smile:

Polenul portocaliu ar putea fi de la amorfa, daca aveti in zona. Este un topic despre aceasta, daca te intereseaza. Da si nectar, dar nu ca salcamul.
  Despre vita-de-vie la noi albinele nici nu se uita la ea. Am inteles insa ca in alte zone, probabil cu alte soiuri si cu pamant mai fertil, albinele viziteaza si florile de viesi au si sporuri la cantar.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

crisian-nicolae

astazi cercetez zona sa descopar unde se afla amorfa caci dupa cum isi ia zborul de la urdinis avind o traiectorie dreapta inseamna ca se afla aprope mai ale ca am marcat citeva cu putina faina si am opservat ca sa-u intors destul de repede (asa este cind esti incepator si ai un singur stup,mai am sa le pun la fiecare nume si cind vad ca na venit acasa sa incep sa strig si sa o caut) =)) =))
multumesc pentru raspunsuri si mai ales pentru faptul cane raspundeti la intrebarile simple si unele ciudate,ce sa facem asa sunt incepatori mai rau ca cei mici :thanks: :thanks: :thanks:

oroles

Citat din: stefan1 din Mai 11, 2013, 02:07:25 AM
buna seara  :) cind va inflori vita de vie recolteaza polen sa-u nectar  :uimit: la mine in sud salcimul s-a si trecut, inca au cules de polen si nectar dar habar n-am de la ce plante aduce polenul este de un galben strident si portocaliu  :smile:

Polenul portocaliu ar putea fi de la amorfa, daca aveti in zona. Este un topic despre aceasta, daca te intereseaza. Da si nectar, dar nu ca salcamul.
  Despre vita-de-vie la noi albinele nici nu se uita la ea. Am inteles insa ca in alte zone, probabil cu alte soiuri si cu pamant mai fertil, albinele viziteaza si florile de viesi au si sporuri la cantar.

Am gasit intr-o lucrare productia la ha la vie 10-20 kg miere. Produce nectar si mana. Mi se pare nesemnificativ!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

pharaonu75

Citat din: oroles din Mai 11, 2013, 09:17:28 AM
... Mi se pare nesemnificativ!

Pentru albine asa o fi, dar pentru apicultor? :D
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube