Incepator ALBINIST

Creat de Tamu, Aprilie 27, 2013, 11:46:50 AM

« precedentul - următorul »

andreiu

Tamule, eu de la inceput, de cand te-ai prezentat, am vazut dorinta ta de a forta putin lucrurile. Nu am considerat necesar sa te temperez, pentru a nu-ti afecta entuziasmul de incepator, pe care este bine sa ti-l pastrezi si cand ajungi in tagma avansatilor batrani. Este bine ca ai facut singur multe observatii proprii, care fac mai mult decat citirea din manual sau sfaturi de pe forum. In legatura cu construirea de faguri noi, albinele singure stabilesc cand si cati vor construi din cei pe care stapanul li-i pune la dispozitie. Daca vrei neaparat sa grabeasca ritmul in directia dorita de tine, cuvantul magic pe care si ele il pricep, este STIMULARE, chiar si in conditiile unui cules mediu.

Tamu

Re andreiu: Multumesc ptr. observatii (foarte pertinente) si sfaturi.
Intr-adevar entuziasmul este enorm. E f. dificil sa-ti stapanesti curiozitatile. Dar pana acum cred ca am reusit.
Nu doresc fortarea lucrurilor ptr. ca incepator fiind consider ca e mai bine sa le las sa mearga de la sine. As putea ajunge in situatii f. neplacute cu familiile super dezvoltate si fara a le sti gestiona. Deocamdata trebuie sa-mi obisnuiesc ochiul cu fagurii, ouale, larvele, etc. Totodata sa inteleg cat mai mult comportamentul familiei in functie de nevoile care le are. Si nu in ultimul rand sa pot evita prin observarea cat mai devreme eventualele boli sau daunatori. Stupii ii am la o distanta de 30km. de locuinta. Asta ma ajuta sa-mi infranez anumite curiozitati.
Referitor la stimulare. Cunosc efectele acesteia. :) Dar nu sunt adeptul folosirii de Apifonda, Apiiinvert sau alte produse decat cele din stup (exceptie cazurilor in care un am o rezeva de miere si polen, cum este acum, iar familiiele ar muri altfel de foame).
Mierea   de   calitate   e   scumpă!    /    Dar   mierea   scumpă   nu   e   întotdeauna   de   calitate!

andreiu

Desi printre altele, ma ocup si de cresterea albinelor cam de vreo 30 de ani, de Apifonda, Apiinvert si alte Api... am auzit deabia de vreo 3 luni, de cand activez pe acest forum. Stimularea cand o fac, o fac numai cu sirop de zahar, cu putina sare de lamaie si intotdeauna in rama construita, introdusa dupa ultima rama cu puiet. Cu aceasta metoda se evita si un eventual furtisag.

Tamu

Buna metoda, vizavi de furtisag. Multumesc. Desi am si hranitoare de 1 litru ptr. urdinis astea am sa le folosesc doar noaptea in lunile ptr. pregatirea de iernat si numai cu urdinisul inchis (am fund cu plasa).
Dar, sarea de lamaie ce rol are in sirop?
Mierea   de   calitate   e   scumpă!    /    Dar   mierea   scumpă   nu   e   întotdeauna   de   calitate!

bucovineanu

Citat din: andreiu din Mai 12, 2013, 12:28:02 PM
         Desi printre altele, ma ocup si de cresterea albinelor cam de vreo 30 de ani, de Apifonda, Apiinvert si alte Api... am auzit deabia de vreo 3 luni, de cand activez pe acest forum. Stimularea cand o fac, o fac numai cu sirop de zahar, cu putina sare de lamaie si intotdeauna in rama construita, introdusa dupa ultima rama cu puiet. Cu aceasta metoda se evita si un eventual furtisag.
Nu am facut niciodata hranirea cu sirop direct in rama. Cum se face umplerea ramelor si cum se previne curgerea siropului in stup?

Tamu

Re bucovineanu: Banuiesc ca la hranitorul tip uluc s-a referit andreiu.

andreiu

Nu este vorba de nici un fel de hranitor.
Turnarea siropului in rama, il fac intr-un spatiu inchis (bucatarie, magazie, pivnita,etc) folosind urmatoarele: Un ibric de cafea de 0,5 l, o vanita de plastic, deasupra careia torn siropul in rama, o alta vanita in care pun in picioare rezemat ramele umplute si cand am 6 rame le pun cu grija intr-o lada de roi cu care parcurg cei 40-50 de metri pana la stupi. Inainte de a le introduce in roinita le scutur usor in pozitia verticala, deasupra vanitei, pentru a se scurge ce are de curs. In stup nu mai curge nimic.

bucovineanu

Eu stiam ca e posibil de umplut ramele cu sirop. Am vazut nu mai stiu unde un dispozitiv cu mai multe tevi foarte subtiri pentru operatie. Daca se foloseste sirop 1\1 merge si turnat cu cana. Dar daca se da sirop 2\1 umplerea cu cana e dificila. Eu folosesc hranitoare de podisor care pot fi montate exact deasupra cuibului si poate fi umplut foarte usor fara sa iasa sau sa se inece vreo albina.

Tamu

Citat din: andreiu din Mai 12, 2013, 08:02:21 PM
        Nu este vorba de nici un fel de hranitor.
Turnarea siropului in rama, il fac intr-un spatiu inchis (bucatarie, magazie, pivnita,etc) folosind urmatoarele: Un ibric de cafea de 0,5 l, o vanita de plastic, deasupra careia torn siropul in rama, o alta vanita in care pun in picioare rezemat ramele umplute si cand am 6 rame le pun cu grija intr-o lada de roi cu care parcurg cei 40-50 de metri pana la stupi. Inainte de a le introduce in roinita le scutur usor in pozitia verticala, deasupra vanitei, pentru a se scurge ce are de curs. In stup nu mai curge nimic.

Sincer, de aceasta metoda nu am auzit. Omu' cat traieste invata.
Dar ce face sarea de lamaie? Care e rolul ei in sirop?

pharaonu75

Zaharul se inverteste in prezenta sarii de lamaie, care este un acid. Dar invertirea nu are loc pur si simplu amestecand sarea de lamaie in sirop, ci se face astfel: http://apiardeal.ro/website/index.php?pagina=sirop_zahar_invertit

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

andreiu

Se zice (n-am verificat) ca ajuta la invertirea zaharului, direct de catre albina. Unii apicultori, ca Marin din Serbia, foloseste o cantitate mica de otet, tot in acest scop.

pharaonu75

Si otetul este tot un acid (acid acetic) si este folosit de Marin tot in momentul fierberii zaharului.

Nu stiu daca are vreun efect administrarea de acid citric sau acid acetic direct in siropul din hranitor, desi am auzit ca unii apicultori pun zeama de lamaie in sirop si apoi il toarna in hranitoare.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Tamu

Pentru ca in principiu nu sunt de acord cu folosirea zaharului invertit nu m-am informat despre procedeu si in ce consta. In mintea mea era suficienta dizolvarea zaharului in apa. Dar vad ca e o chestiune f. importanta chiar si la consumul uman.
Intrebare:
Daca in loc de zahar invertit doresc sa dau miere (exceptie miere de mana) in ce mod se prepara siropul?

orbanstefan64

1/1 la stimulare 2/1 la completare .
:hi:

stefan1

Citat din: Tamu din Mai 12, 2013, 09:25:58 PM
...
Intrebare:
Daca in loc de zahar invertit doresc sa dau miere (exceptie miere de mana) in ce mod se prepara siropul?

Administrarea de miere predispune cel mai tare la furtisag, mai cu seama daca pui in faguri, la stupi cu fund de plasta (ca o sa cada prin plasa). Mierea se da de obicei seara si in cantitati care sigur sa fie luate pana dimineata (mierea este luata cel mai rapid fata de alti inlocuitori).
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)