Situatie ciudata....

Creat de johnny1985, Aprilie 21, 2013, 03:21:09 PM

« precedentul - următorul »

johnny1985

Buna ziua.
Am tot cautat cate ceva despre ce o sa va intreb si nu am gasit nimik asa ca am deschis un subiect nou sper ca nu deranjez pe nimeni.
Sunt un incepator din Com Limanu  Jud Constanta.
Am 3 stupi din care 2 puternici si unul mai amarat  sau mai bn zis este cat un roi pe   3   -    4   rame pe care l-am primit de la cineva in februarie ca nu mai avea cine sa aiba grija de el.... in fne.
Cum ziceam stupul acela mic are puiet pe 2 rame pline si pe o parte si pe alta.
Am opservat azi ceva neobijnuit si nu stiu ce sa fie:    Am vazut cum scoate puiet larvar sau mai exact alb dinacela care e capacit  si il arunca din cuic.   mam uitat mai atent si pare sa fie de trantor dupa parerea mea.
Acuma intrebarea este dece il scoate care este cauza si oare sant bolnave?
Am stupu de 2 ani si asa ceva nu am vazut.
Va multumesc si astepe dela cei experimentati un raspuns.
  O zi buna.

bucovineanu

Acel roi are si puiet normal, de albine?

johnny1985

Are 2 rame  cu puiet normal capacit si in partea de sus are cateva celule de trantor.

oroles

Citat din: johnny1985 din Aprilie 21, 2013, 04:26:36 PM
Are 2 rame  cu puiet normal capacit si in partea de sus are cateva celule de trantor.

Puietul este batut uniform? Eu citisem ca atunci cand sunt infestate cu loca americana albinele curata celule aruncand larvele moarte. :(
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

edy_mh

Eu am patit aceasi treaba anul trecut la salcam, datorita vremii ploiase si a temperaturilor scazute albinele au scos nimfele de trantori din cuib, ii gaseam pe scandura de zbor. Trantorii aveau culoarea alba inca nu se maturizasera pentru eclozionare.
In afara de trantori a mai scos si puiet de albina? Albina care sa acopere tot puietul ai?
Nimeni nu s-a nascut invatat, asa ca ai rabdare cu bobocii.
Totusi sa nu uiti.. si bobocii cresc.

http://edymh.sunphoto.ro/Apicultura

bucovineanu

E greu de pus un diagnostic de la distanta. E posibil sa fi scazut numarul albinelor acoperitoare datorita infestarii cu varoa si acel puiet sa fi racit. Cand s-au facut tratamente?

johnny1985

Citat din: edy_mh din Aprilie 21, 2013, 07:00:28 PM
Eu am patit aceasi treaba anul trecut la salcam, datorita vremii ploiase si a temperaturilor scazute albinele au scos nimfele de trantori din cuib, ii gaseam pe scandura de zbor. Trantorii aveau culoarea alba inca nu se maturizasera pentru eclozionare.
In afara de trantori a mai scos si puiet de albina? Albina care sa acopere tot puietul ai?

Numai cateva ninfe de trantor exact cu spuneti Dumneavoastra
  Albina are cam putina.....   acopera 2 rame cu puiet dar nu prea dense..

johnny1985

Citat din: bucovineanu din Aprilie 21, 2013, 07:11:11 PM
E greu de pus un diagnostic de la distanta. E posibil sa fi scazut numarul albinelor acoperitoare datorita infestarii cu varoa si acel puiet sa fi racit. Cand s-au facut tratamente?

Acun 3 zile din cauza ca este racoare si deabea ziua ajunge la 13    - 15   grade
La aceasi treaba ma gandeam si eu pentru ca ceilalti 2 nu au patit asa :(

bucovineanu

Daca albinele nu reusesc sa acopere bine puietul e clar ca acel puiet e racit. Cuza, o scadere rapida a popultiei acelui roi.

Kiwi Bee

Redu cuibul si nu lasa ca albinele sa se rasfire.
Are mincare(daca afara a frig lear pica bine ceva mincare).
Daca nu se dezvolta intro luna e mai bine so unesti cu alt stup si ii elimini regina. Divizezi mai tirziu sati refaci numarul de stupi.

Ceva poze ai?

johnny1985

Citat din: Kiwi Bee din Aprilie 22, 2013, 07:03:39 AM
Redu cuibul si nu lasa ca albinele sa se rasfire.
Are mincare(daca afara a frig lear pica bine ceva mincare).
Daca nu se dezvolta intro luna e mai bine so unesti cu alt stup si ii elimini regina. Divizezi mai tirziu sati refaci numarul de stupi.

Ceva poze ai?

Are mancare dar  yo am fost devina ca am scos diafragma si iam mai bagat 2 faguri si a prins cateva zile frig si de acea sa intamplat toata treaba, acuma l-am strans inapoi si l-am acoperit bine si sper ca toata treaba e OK.
Nu am poze  :sad:
Multumesc pentru sfaturi tuturor si cu ocazia asta mai invat cate ceva :D

xvader

tre sa ai grija cu adaugarea ramelor (largirea cuiburilor), cel putin pana in momentul in care temperaturile nu mai scad sub 13 - 15 grade noaptea.
bafta si butoaie pline

johnny1985

Citat din: xvader din Aprilie 23, 2013, 07:35:52 AM
tre sa ai grija cu adaugarea ramelor (largirea cuiburilor), cel putin pana in momentul in care temperaturile nu mai scad sub 13 - 15 grade noaptea.
bafta si butoaie pline

Ramele le-am bagat la sfarsitul cuibului nu in cuib ca sa fortez matca sa oua ( spargerea cuibului )  le-am pus la sfarsit ca sa le curete si urma sa le bag in cuib dar mai bn ca nu le-am bagat ca o faceam si mai rau.

die furrer

:nudie:familia e inregula fac ce au de facut puietul a racit si este scos din cuib pentru a preveni imbolnavirea coloniei
nu a fost albina acoperitoare nopatea a fost frig si de aceea ai vazut puiet scos :))

Kiwi Bee

Hai sa nu deschid topic nou.
Am si eu o situatie noua pt mine.
La noi este toamna tirziu si vine frigul peste 2 saptamini sau si mai repede. Au inceput ploile cu galeata....... eh astai normal  :nod: si temperaturile de zi merg pina la 20-21 de grade si noaptea coboara pina la 14-15. Inca mai avem trintori si reginele inca oua dar eu nu as mai face regine.
Azi suna telefonul si un apicultor disperat(tot din RO) cauta raspuns pt situatia sa. Si pe mine ma surprins. Nu lam intrebat de tratamentul de toamna dar stiu ca a inceput la unii stupi cu acid formic.
Acum 4 zile sia vizitat stupii si la o familie(cca. 2 cutii 3/4 Dadant cu 20 de rame din care 18 acoperite de albine) nu a gasit oua si larve proaspete. Nimic puiet larvar doar puiet capacit, miere si pastura. Nu a gasit nici botci. Mai exact a vazut o ruina de botca foarte veche dar nimic altceva. Era posibil sa fi fost vreo regina virgina sau recent imperecheata care inca nu sa apucat de ouat dar el nu a vazut nici o regina asa ca a dus stupul la el acasa in curte(20km).
In aceiasi zi a si divizat stupul in trei nuclee pe 5 rame in felul urmator: 1 rama cu miere, 1 rama cu pastura si 2 rame cu puiet capacit. Toate ramele erau acoperite de albine. A cincea rama nu a puso a lasat gol.
A doua zi(acum 3 zile) sa dus in stupina si a ochit un stup cu regina foarte buna si a dus stupul acasa la el in curte.
In aceiasi zi a scos 3 rame din acest stup care aveau oua si larve proaspete. A dat cite o rama la fiecare nucleu(fara albina acoperitoare) astfel ca nucleele au avut cite 5 rame fiecare.
Trei zile mai tirziu(adica azi) a controlat nucleele in speranta ca minim doua din ele siau tras botci de salvare. Nu intentiona sa astepte 3-4 sapt pina regina sar imperechea caci reusita este foarte mica, dar unde era botca de salvare o rupea si punea o regina noua(a cumparat niste regine si mai are 1-2).
Sa recapitulam:
Sa divizat o famile in trei nuclee. In una din nuclee sar putea sa fi fost o regina virgina dar in celelalte doua garantat nu putea fi nici o regina. Evident ca albinele urmau sasi traga botci de salvare in minim 2 din aceste nuclee.
La controlul de azi albinele nu au fost agitate in nici unul dintre nuclee.... de parca totul ar fi in regula. Rama cu oua si larve proaspete au fost luate in ingrijire fara nici o problema(toate larvele deja se sclada in laptisor) in fiecare nucleu. Oua proaspete nu sau depus in nici unul dintre nuclee.
Ei totul pare sa fie OK dar in nici una din cele trei nuclee nu sau tras botci de salvare, dar nici macar o tentativa.
Oare de ce?
In patru zile nu siau dat seama ca nu mai au regina?(exclus)
Sa fi fost mai multe regine virgine in stup inainte de divizare?(nu, cam schioapata teoria asta)