Mai sunt 3 saptamani pana la rapita si 4 pana la salcam.

Creat de iosca, Aprilie 08, 2013, 07:38:55 PM

« precedentul - următorul »

iosca

Observ ca toti ne facem probleme (si eu) daca o sa avem timp si cules bun in timpul rapitei si salcamului, dar oare cu ce albina o sa mergem la cele doua culesuri mari ? Daca plantele isi respecta ceasul biologic (si observ la pomii fructiferi si la alte plante, ca nu prea tin cont de timpul rece si ploios), ar trebui sa mai fie vreo 3 saptamani pana la rapita si vreo luna pana la salcamul I.
            Timpul se anunta si-n urmatoarea saptamana ploios si innorat. Eu nu tin minte sa fi prins o asemenea primavara. Si primavara trecuta a fost capricioasa dar totusi la aceasta data aveam familii bine dezvoltate si pregateam nucleele pentru populare. Intr-adevar au fost probleme cu imperecherea primelor serii, dar daca ne referim la dezvoltarea familiilor, aceasta a fost satisfacatoare.
             Sincer va zic, ca la cum arata familiile acum (cu depopularea insemnata de peste iarna) si la cum se anunta timpul in perioada urmatoare, nu cred sa am albina urcata in caturi, la mai bine de jumatate din familii, nici la salcamul I, daca acesta respecta inceputul infloriri in jurul datei de 5-7 mai.

http://iosca.sunphoto.ro/                0765687281

tassevasi

Ai dreptate Iosca in cele spuse de tine ,primavara  aceasta cred ca-i mai rea decit cea de anul trecut .
  Nu avem ce face ,eu fac stimulari  sera de  seara cu 150ml , e destul de tirziu dar mai mult nici nu poti face , ca timpul nu ne-a permis , cred ca nu suntem singurii .

iosca

4unix

Citat din: iosca din Aprilie 08, 2013, 09:10:34 PM
Poate-s colegi care stau mai bine !  :roll:
Eu, din 30, am unul pe 9 rame care bubuie de albina, nu stiu ce la facut mare, in rest pisoi. Dam seara sirop, dar cu efect la salcam, sa stam prin corcodus  :D , pentru rapita e tarziu sa mai faci culegatoare, 21+5 minim 26 de zile. Poate vremea rece mai tine plantele pe loc.

Numai bine.

bio

..capricioasa vreme avem...

Iarna a fost blinda..dar primavara rece si umeda.

Ieri am fost la albine..cred ca este a treia sau a patra oara pe anul acesta le-am dat de mincare. La multe familii  inca o punga de ANEL si o turta proteica micutza deasupra ..si cite un hranitor cu fructoza "zaharisita" linga diafragma.
..cam 30 % din familii au necesitat largirea cuibului cu 1 sau 2 rame.......si sunt familii care le-am strins in toamna si acum in primavara sa spun cam de la inceputul lunii martie am inceput "stimularea" fara a face nici o stringere de cuib in aceasta primavara.

De fapt, de vreo 2 ani nu mai restring familiile primavara ..nu mai am timp sau chef si o consider o interventie inutila in familiile de albine.
Curatenia pe fundul stupilor o fac simplu,... ridicind partea din spate a stupilor cu un adaos de ~3 cm...si inclinind stupul spre fata ajut familia de albine sa scoata mai usor mizeria din stup.

Astept cu nerabdare ceva vreme mai calda sa pot viziona cite 2-3-4 rame din fiecare familie sa dau calificativele la matci pentru iesirea din ":iarna"..

Fata de anul trecut stau mult, mult mai bine la puterea familiilor de albine...

Sper intr-o vreme viitoare favorabila, cred ca nici frig nu va mai fi, ca nu mai are nici "mama natura" ca l-a terminat...

..m-ai mereu, cind Pastele a venit tirziu si primavara a fost rece si vremea frumoasa a venit tirziu.

iosca

Citat din: bio din Aprilie 08, 2013, 09:49:28 PM

..m-ai mereu, cind Pastele a venit tirziu si primavara a fost rece si vremea frumoasa a venit tirziu.
Foarte interersanta afirmatia d-voastra ! Chiar sa existe o legatura reala intre sfintele sarbatori de Paste si vreme ? Nu-i exclus, numai ca este prima data cand aud asta !

roi_ag

Bio ,chiar vroiam sa te intreb cum stai stiind de stimularile proteice pe care le-ai facut, ca la mine si
la  foarte multi cu care am discutat in perioada in care a venit temp. cu minus si a nins matcile au
incetat ponta ba chiar cred ca  au mancat puietul larvar, desi au fost stimulate, pentru ca la controlul imediat dupa incalzirea timpului am gasit numai puiet capacit si oua.

Kov iulian

Citat din: iosca din Aprilie 08, 2013, 10:01:31 PM
Citat din: bio din Aprilie 08, 2013, 09:49:28 PM

Foarte interersanta afirmatia d-voastra ! Chiar sa existe o legatura reala intre sfintele sarbatori de Paste si vreme ? Nu-i exclus, numai ca este prima data cand aud asta !

Sper sa nu aruncati cu pietre in mine ca sunt toma necredinciosul dar eu gandesc un pic mai logic si nu pot crede asa ceva .

Imi vine greu sa cred ca o fiinta supranaturala intarzie cu buna stiinta evolutia naturala a vremi, creand astfel probleme fiintelor care il venereaza .

Pot crede insa altceva :

Pot crede ca niste fiinte care s-au rupt de natura, lucreaza impotriva naturi si a ordini naturale a lucrurilor , in incercarea lor de a parcurge distante mari si a produce cantitati uriase de energie au stricat echilibrul, nu sau asteptat ca lucrurile sa ia o intorsatura asa de rea asa ca fiind aroganti si prea increzatori in intelepciunea lor, au luat masuri , arunca in atmosfera substante chimice pentru intarzia efectul de sera,

Pilot filmt eine KC-10 beim Chemtrail sprühen. Der Beweis.

modifica straturile superioare ale atmosferei prin bombardament cu microunde .

The Military's Mystery Machine - Haarp Weather Modification Technology in Alaska

Kov iulian

Moartea a mii de păsări sălbatice, de specii diferite, din întreaga lume, nu poate fi încă explicată de specialişti
În jur de 30 de grauri au căzut morţi din cer în Constanţa, fenomen similar cu alte cazuri care au avut loc de la începutul acestui an în SUA, Suedia, Italia sau Noua Zeelandă. Ornitologii încă nu găsesc o explicaţie pentru aceste morţi misterioase care sunt semnalate în mai multe regiuni ale globului şi nici nu pot spune dacă evenimentele sunt legate între ele. "Poate fi orice, de la poluare la consumarea unor alimente otrăvite. Pe perioada de iarnă, mai ales, se întâmplă să mai moară. Iarna mai mor şi de frig. În legătură cu celelalte cazuri, sincer, nu-mi explic. Dar rămâne de văzut, probabil că explicaţia este una mai simplă decât ne închipuim noi", a declarat pentru gândul Szekely Paul Joszef, de la sucursala constănţeană a Societăţii Ornitologice Române (SOR). "La ora aceasta nici eu, nici un alt ornitolog din ţară nu avem o explicaţie foarte clară", a declarat şi Dan Ionescu, membru al SOR Braşov.
http://www.gandul.info/stiri/de-ce-cad-pasari-moarte-din-cer-nici-ornitologii-nu-si-explica-7875160

Thousands of birds fall from the sky in South America
Bad Omen for 2011? Birds Falling From The Sky And Fish Dying In Rivers

Calinu71

Cutremurator ceea ce am vazut. Asta este, mergem inainte .
Stimulez albinele la trei zile cu 200 ml sirop sper sa ne de-a ceva si rapita numai sa nu ajugem sa le avem deodata si rapita si salcamul.
Să şti să lupţi când vrei să ai
Să nu renunţi când pierzi sau dai
Să fi şi bun şi înţelept
Şi vei găsi drumul cel drept.

bio

Citat din: roi_ag din Aprilie 08, 2013, 10:12:47 PM
Bio ,chiar vroiam sa te intreb cum stai stiind de stimularile proteice pe care le-ai facut, ca la mine si
la  foarte multi cu care am discutat in perioada in care a venit temp. cu minus si a nins matcile au
incetat ponta ba chiar cred ca  au mancat puietul larvar, desi au fost stimulate, pentru ca la controlul imediat dupa incalzirea timpului am gasit numai puiet capacit si oua.

..eu sunt multumit cum stau. Sunt multumit deoarece am inceput sa largesc la familiile de albine, familii pe care nu le-am restrins la iesirea din iarna.

Eu nu am dat sirop la albine deloc pina acum....de fapt de ani buni primavara nu dau sirop pina la a 2-a spre a 3-a  saptamina de inflorire a salciei..Mai "fur startul",.. dar acolo cu 2-3 saptamini nu incep ca ghiolbanul sa dau din ianuarie hrana la albine sa uzez albinele aiurea--asa gindesc eu. Cele 2-3 saptamini furate in acest am s-au transformat intr-o luna datorita primaverii reci si ploioase.

Familiile care le-am largit aveau rama marginasa plina cu polen cules de ele- de aceea  le-am mai dat turte proteice mai mult simbolic datorita tratamentului care il au in compozitie, asta   la ultima interventie in ele..- si inseamna ca au avut vreme destul de buna si au cules ceva. Zona in care am albinele a fost "binecuvintata" din p.d.v meteo in acest an beneficiind de o vreme mai mereu buna pentru zborul albinelor.

Poate vremea buna m-a ajutat...poate hrana sau tratamentele date albinelor au ajutat....poate experienta isi spune cuvintul...naiba stie, dar per total sunt multumit in acest moment de starea familiilor de albine .

catalin_d

Ma bucur ca e cineva care spune ca familiile lui de albine sunt bine dezvoltate in primavara asta. Poate zona dumneavoastra e intradevar binecuvantata dar si experienta si-a spus cuvantul :bravo:

Stefan05

Domnule Bio ,pt a putea face o mica comparatie as avea si eu vreo 2-3 intrebari daca doriti sa-mi raspundeti ? La noi in zona colinara a Buzaului iarna a fost blinda ,iar primavara un pic mai aspra .
Cite intervale cu albina ati avut in medie la interarea in iarna ?
  Pe cite intervale au iesit familiile in primavara din iarna ?
  Pe cite rame aveti puiet in momentul de fata ?
La mine 7 familii +un roi au intrat in iarna in medie cam pe 5 intervale full cu albina strinse la la maxim,2 roi 4 intervale ,au iesit din iarna pe 5 intervale respectiv 4 dar mai slab populate cu exceptia unui roi iesind pe 3 intervale.
In momentul de fata cu doua hraniri proteice si stimulative pina in prezent in stupi am 3 rame cu puiet aprx 3 sferturi pe fiecare fata puietul fiind foarte mult larvar in curs de capacire.

iosca

Ieri si azi am facut un control amanuntit dar totusi fugitiv in toate familiile si pot spune ca m-am grabit sa deschid acest subiect cu oarecare pesimism. Zic asta pt ca am ramas foarte placut surprins de ritmul in care s-au dezvoltat familiile in ultima saptamana (cu exceptiile de rigoare  :) ). Intre timp am facut cateva stimulari la care n-am putut sa particip, de asta nici n-am observat ultimele schimbari  iar de maine, bucurosi, incepem sa pregatim, vopsim, curatam, dezinfectam caturile.
Inca o data vedem ca cineva acolo sus le randuieste pe toate intr-o oarecare normalitate !
:hi: