Pareri despre gratiile hanneman

Creat de catalin_d, Martie 27, 2013, 12:28:42 PM

« precedentul - următorul »

catalin_d

As dori sa vad parerile dumneavoastra despre gratiile hanneman si ma refer la diferenta dintre cele metalice si cele din plastic turnate (cele groase) si stantate (cele subtiri)

bucovineanu

Folosesc gratii din plastic, stantate de vreo 30 de ani. La inceput erau facute de combinatul apicol dintr-un plastic casant si crapau destul de usor. Dupa 1990 au aparut cele din plastic transparent care sunt foarte rezistente. O parte din cele care le am au vreo 20 de ani. La ultimul targ la Iasi am vazut asemenea gratii, dar erau foarte subtiri.  Dezavantajul gratiilor stantate consta in faptul ca trebuie montate intr-un cadru din lemn.

ANITEI

Buna! Eu am luat anul trecut 50 de bucati facute de Nicot, din plastic gros. Data viitoare voi lua metalice, cred ca sunt ma rezistente si merita, plus ca par mai aerisite, spatiul de trecere e mai mare.
'' Pot totul in HRISTOS , care ma intareste.'' Filipeni 4:13

bucovineanu

Albinele nu au nevoie pentru trecere de un spatiu foarte mare. Chiar si la cele stantate acopera cu ceara mare parte din suprafata.

catalin_d

Cineva mi-a spus ca acele gratii stantate uzeaza aripile albinelor cu acel grad ramas de la stantare. Nu vreau sa imi dau cu parerea doar din zvonuri ....

bucovineanu

Asa se zice, dar nu am observat acest lucru. Daca reusesc sa dezvolt familiile pe trei corpuri a cate 10 rame nu cred ca gratiile dauneaza mult in viata culegatoarelor.

xvader

Eu am numai gratii metalice, de care sunt foarte multumit.Adevarat ca sunt un pic mai scumpe, dar sunt foarte durabile.

catalin_d

Eu mi-am achizitionat gratii turnate din plastic (groase) de la un targ si sper sa fiu multumit de ele. Gratiile hanneman metalice au fost putin mai scumpe, dar cred ca sunt mult mai durabile decat cele din plastic.

bucovineanu

Cele metalice sunt scumpe si daca se deformeaza un pic o sarma gasim regina deasupra.

xvader

Asa este, dar inainte de a le pune pe familie, oricum le curat nitel si le verific.Nu am avut din plastic gros, dar poate imi iau anu asta cateva sa vad cum se comporta. Nu sunt casante de la frig? Ca unde le pastrez, peste iarna nu am caldura.

catalin_d

Nu mi se par foarte rigide, dar in conditii de frig posibil sa devina. Din fericire le folosim doar in sezonul cald si nu sunt rigide

gore

Folosesc si gratii stantate si din plastic mai gros. Ambele sunt bune, cu o mica diferenta, cele stantate fiind foarte flexibile, se curata mai greu de ceara si propolis, cele din plastic mai usor. Toamna dupa ce le dau jos le la s ca ceara ramasa sa se intareasca si in timpul iernii o curat mai usor fiind casanta. In rest, sunt foarte utile, nu a urcat matca niciodata sus, nu am cadru de lemn la ele, se lipesc putin dar se desprinde cu putina atentie, nu uzeaza sau raneste albina. Eu le pun imediat dupa ce rama a noua din cuib este ouata de matca, deoarece daca nu sunt atent urca sus, niciodata matca nu a urcat sus daca a avut loc de ponta pe ramele din cuib.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

NiKoN

D-le Gore, pe cate rame aveti cuiburile?
Un prieten adevarat nu poate fi cumparat, dar poate fi vandut!

ANITEI

Citat din: xvader din Aprilie 03, 2013, 05:45:05 AM
Asa este, dar inainte de a le pune pe familie, oricum le curat nitel si le verific.Nu am avut din plastic gros, dar poate imi iau anu asta cateva sa vad cum se comporta. Nu sunt casante de la frig? Ca unde le pastrez, peste iarna nu am caldura.

Cele de la Nicot nu sunt casante la frig, eu tocmai acum lucrez cu ele ca trebuie sa le decupez si sa le bag intr-o rama.
'' Pot totul in HRISTOS , care ma intareste.'' Filipeni 4:13

xvader

mai trebuie sa cumpar cateva anul asta, poate incerc si de plastic