• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Roiul natural

Creat de andreiu, Martie 27, 2013, 09:56:06 a.m.

« precedentul - următorul »

andreiu

      Deschid primul meu topic cu un subiect care m-a fascinat intotdeauna. Copil fiind, asistam la prinderea roilor de catre un var, cu 16 ani mai mare ca mine. Ca apicultor hobyst, majoritatea familiilor le-am obtinut prin roire naturala. Stiu ca pentru un apicultor profesionist roirea naturala este o pacoste, pentru ca-i diminueaza sau chiar anuleaza productia de miere pe anul respectiv. Eu intentionez ca incepand din acest an sa ma profesionalizez cu obiectivul productia de roiuri. Nefiind un incepator in apicultura, am evident un plan de actiune, dar accept cu placere si sfaturi, idei, de la colegii de forum. Va stept la discutie, cu bine, Andreiu

pharaonu75

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)
Sun Photo     YouTube

andreiu

     

Citat din: pharaonu75 din Martie 27, 2013, 11:12:46 a.m.
Pe aceste topicuri s-a mai discutat cate ceva... poate va ajuta!


http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=1771.msg30079#msg30079

http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=2162.msg37274#msg37274
Multumesc mult, mr. admin, am citit, lucruri stiute. Am vazut postari semnate Dan, sa fie vorba de Margarit? pentru ca stilul expunerilor mi s-a parut asemanator cu cel din filmele lui. Abordarea mea in cadrul acestui topic se vrea ca o discutie despre roi ca afacere, ca produs principal al stupinei, in special pentru cei care nu fac pastoral, si nici nu dispun de baza melifera bogata.

RazvanTi

Dan Margarit nu posteaza pe nici un forum.
nici din romania nici din canada si de nicaieri altundeva
singurul loc unde-l gasesti si poti sta de vorba cu el este pe youtube
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

andreiu

       Da Razvane, cred ca ai dreptate, am verificat, eu ma refeream la niste postari din 2009 ale unui anume Dan cu referire la roiul natural. Am verificat acum si sub acest nume inca se mai posteaza pe forum.

      Revenind la tema propusa, incep prin a argumenta necesitatea specializarii produselor apicole si apicultorilor din Romania. Este cred timpul sa apara o piata intraprofesionala autentica, in care sa ne specializam in acele produse apicole pentru care avem asigurate in primul rand, cele mai bune conditii naturale. Putem crea o circulatie a banilor intre noi, in calitate de vanzatori pentru produsele create si cumparatori pentru cele ce ne sunt necesare, produse de alti colegi. In acest caz forumul devine tribuna marketing pentru toti. In formula actuala, marea masa a apicultorilor forumisti se adreseaza unor cumparatori din afara, intrucat fiecare produce de toate, majoritatea la scara mica.

andreiu

      Planul meu de actiune pentru acest an este de trecere graduala spre obiectivul enuntat. Aceasta inseamna marirea efectivului la cca 1oo familii si voi urmari cu mai multa atentie comportamentul fiecarei familii in parte, in conditii de stimulare puternica, incepand cu pomii fructiferi. Cele cu tendinta accentuata de roire le voi grupa pe o vatra separata si va constitui fondul genetic initial de producere a roilor naturali destinati vanzarii. In acest sens am inceput deja constructia de lazi pe 6 rame din polistiren expandat, armat cu plasa din fibra de sticla si adeziv.

pharaonu75

Avand in vedere ca vreti sa lucrati cu roi naturali, cred ca v-ar fi de mare ajutor capcana pentru roi.
Asta pentru a nu sta toata ziua prin mandretea aia de padure, urcat prin toti pomii, la "cules de roi!"

Despre capcana s-a discutat aici http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=4629.0
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)
Sun Photo     YouTube

andreiu

        Multumesc pharaoane, am citit, interesant, cred ca o sa experimentez. Pana acum procedam la scurtarea aripilor la toate matcile, astfel ca nu prea m-am catarat prin pomi. Cele cu aripi mai scurte sar direct in iarba in fata stupului, iar daca le tai oleaca mai lungi, roiul de aseaza nu departe de lada din care a plecat, de regula pe trunchiul unui pom, nu mai sus de inaltimea unui om. Este vizibila deruta roiului care initial se aseaza destul de sus in copac dupa care il vezi ca incepe sa scada si albinele vin inapoi cuminti, unele direct in lada, altele care au vazut matca in iarba se grupeaza langa ea.

pharaonu75

Vad ca vorbiti despre taierea aripilor reginelor, la unele mai lungi, la altele mai scurte. De la ce nivel taiati aripile, pentru a fi mai scurte, iar matcile sa cada in iarba si de la ce nivel le taiati mai lungi, pentru ca matcile sa ajunga pe primul pom?

Tineti cont de asa ceva in momentul in care scurtati aripile?
Sau taierea se face aleatoriu, iar in functie de cum au ramas aripile, reginele vor zbura mai mult si mai sus, ori vor ajunge jos in iarba, in fata stupului?

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)
Sun Photo     YouTube

andreiu

  Taierea aripilor la matca este operatiune delicata si o fac fara imobilizare, cu forfecuta de unghii foarte bine ascutita. Ma plimb cu forfecuta pe deasupra ei pe fagure pana prind un moment in care sta pe loc si cu o miscare rapida ii tai una din aripi aproximativ la jumatate. Se repeta operatiunea cu a doua aripa, unde atentia trebuie sa fie mai mare intrucat deja este agitata. Deci taierea este aleatorie. O persoana neexperimenteta poate taia matca in doua.

tassevasi

  :)  Mare dibacie  treb sa aveti la treaba asta .

andreiu

     In urma cu doi ani am taiat una si mi-a parut tare rau dupa ea. Era gata sa renunt la procedeu. S-a intamplat din cauza ca foarfeca nu a fost suficient de bine ascutita si nu a taiat din prima miscare si nici din a doua. Matca s-a agitat excesiv, eu eram nervos ca nu taie scula si am facut miscare gresita.

pharaonu75

Dar de ce nu imobilizati regina? Care-i motivul?
Cu un cilindru pentru marcat reginele cred ca ar decurge destul de bine operatiunea de taiere a aripilor!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)
Sun Photo     YouTube

andreiu

      Acum am dexteritate, operatiunea merge rapid, dar poate o sa incerc si cu cilindrul. Pana acum nu am marcat matci. Mi-am propus ca din sezonul acesta sa incep si eu sa le marchez, sa intru, cum s-ar zice in lumea buna,

pharaonu75

Eu le marchez doar pentru faptul ca, marcate fiind, le gasesc mai repede in stup!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)
Sun Photo     YouTube