Andreiu Oprea

Creat de andreiu, Martie 25, 2013, 09:16:15 PM

« precedentul - următorul »

andreiu

      In parcul de la poalele cetatii, este un miros persistent de floare de tei. Nu am auzit zumzet de albine, pe de o parte datorita strigatelor copiilor la joaca, pe de alta parte din cauza inaltimii la care sunt florile. Am pozat cu functia zoom.

andreiu

         Nepoteii s-au simtit foarte bine in parcul de curand amenajat si modernizat in special in locurile de joaca pentru copii. A aparut si o arteziana la nivelul solului cu multe tasnitoare, care pe canicula a devenit magnet pentru copii.
         Cand am ajuns acasa, desi obositi de la alergatura din parc, au continuat joaca, de data aceasta in gradinuta din spatele casei, unde este si cusca catelusei. Au ales aruncarea unui os de jucarie, destul de greu, pentru ca Ara sa-l aduca inapoi (aport). La un moment dat s-a auzit un zgomot de geam spart. Am iesit si am vazut rezultatul unei aruncari reusite chiar in geamul de la sufragerie. Copiii asteptau cuminti nevoie mare, ca unul dintre adulti sa vina sa le vada isprava. Prima, a fost, evident, nevasta-mea care s-a pus imediat cu gura pe ei apoi pe mine, ca-i las nesupravegheati si alte alea. Dupa ce si-a varsat naduful, am luat copiii deoparte, am stabilit cu certitudine faptasul (Stefan) si pe tonul cel mai serios de care eram in stare, le-am tinut o prelegere despre responsabilitate in general si despre regula corecta ca cel care produce o stricaciune, acela trebuie sa si plateasca reparatiile ce se impun.

Tamu

Sper ca i-ai luat din pusculita contravaloarea ispravei. :) Eu cel putin asa am facut cand fetita mea a stricat balamalele de la o masa pliabila. Cand a vazut cati banuti i s-au dus din pusculita a ramas  :uimit: . Bine dupa cateva zile am avut grija ca sub o alta forma sa-i primeasca inapoi. :)
Mierea   de   calitate   e   scumpă!    /    Dar   mierea   scumpă   nu   e   întotdeauna   de   calitate!

andreiu

       Stefan, nepotelul mai mare, autorul aruncarii osului in geam, a inteles ca trebuie sa plateasca din economiile lui, de la pusculita, mai greu a priceput ca tot el va trebui sa faca si demersurile necesare, adica de a cauta pe internet o firma din Deva specializata pentru asa ceva, sa vorbeasca la telefon cu un reprezentant al acestei firme sa vina sa faca masuratoarea, sa comande si apoi sa achite contravaloarea serviciului comandat si executat. I se pare foarte complicat, de atunci este mai ingandurat,parca ceva mai responsabil in actiuni. Il voi mai lasa sa fiarba in sucul lui o zi, doua, apoi il va ajuta mosu sa-si indeplineasca misiunea. Mai ales ca nu s-a spart dacat una din foaia dubla a geamului

andreiu

         Azi a fost o zi ploioasa, prin urmare activitatile importante s-au desfasurat in interior. Doua maini, una muncita, cu unghiile netaiate si una finuta, de pianist, joaca table. Cineva si mai mic, cu mutrisoara de soricel, face poze instantanee.

andreiu

        Intre doua reprize de ploaie mocaneasca, am dat o fuga pana la gradina, pentru a vedea ce mai este nou. Constatari:  S-au copt visinele

andreiu

       Se parguiesc usor si caisele

andreiu

      Rosiilor le merge bine dupa ce am imprastiat iarba cosita printre ele, pentru pastrarea umiditatii din sol (mulcire). O ciudatenie pe care nu mi-o explic este ca majoritatea nu au fructificat etajul 1 de flori, din apropierea solului. Totusi un fir de "inima boului' si unul de chery au fructificat normal.

andreiu

        Anul trecut recordul de greutate pe o bucata a fost de 880 de grame la soiul inima de bou si de 830 g la soiul de rosii cu fructul mai aplatizat (latarete le zic eu) si cu frunza asemanatoare cu cea a cartofului.

andreiu

          Rog unul sau mai multi colegi de forum, cu experienta in cultura alunului sa-mi dea niste sfaturi referitoare la rodire. Am plantat intr-un loc la Dupapiatra aluni care fac multe inflorescente dar majoritatea alunelor din acestea sunt sterpe. Dintr-un ciorchine sa zicem, de 4 alune, rar se intampla sa fie una normala, celelalte sunt uscate, mici si negre. Este oare o boala specifica a alunului ? Tufele sunt bine dezvoltate, frunzele nu prezinta nici un semn, cresterile anuale normale.

andreiu

          Am gasit azi si la Deva un caz, pentru exemplificare

andreiu

      Intrucat pe net nu am gasit nici un indiciu cu privire la acest fenomen, inclin sa cred ca este vorba despre o polenizare defectuoasa, insuficienta . Astept totusi si parerea unuia mai bine informat in domeniu.

fiug1970

nu ma prea pricep la aluni,la noi nici nu cresc,dar iata ce am gasit pe varu'gugle,poate te ajuta cu ceva,ce ai banuit asa este.e problema de polenizare fiindca alunul e mai cu mot deca restul pomilor:
Inflorirea are loc foarte devreme, de la sfarsitul lunii ianuarie pana in martie, cand temperatura aerului este pozitiva, dar sub 7°C. Comportarea alunului in procesul polenizarii este similara nucului, fiind soiuri protandre, protogine si homogame. Polenizarea este anemofila, are loc cu polen propriu sau cu polen strain. Majoritatea soiurilor sunt autosterile, iar fecundarea se face mult mai tarziu, dupa 4-4,5 luni, cand in inflorescente, alunele au ajuns la marimea caracteristica soiului, sunt albe si au interiorul spongios. In acel moment, ovulul este matur si poate fi fecundat. Polenul ramane in asteptare in faza de tub polinic. Dupa fecundare, embrionul incepe sa creasca impreuna cu cotiledoanele, pana la umplerea interiorului. Fructul este o achena monospermica, protejat intr-un invelis membranos numit involucru. In functie de soi, fructele pot sa fie grupate cate 2-3 in involucru, dar pot fi si mai multe pana la 11.

Primele fructe se formeaza la 3-4 ani la plantele inmultite vegetativ si la 5-6 ani la cele inmultite prin seminte. Dupa 2-4 ani de fructificare mai mica, ajunge la maximul productiv, cand in functie de soi se realizeaza 1,5-4 t/ha fructe in coaja. Pentru a fi economica cultura alunului, trebuie obtinuta o productie de cel putin 500 kg/ha miez. Maturarea fructelor incepe din a doua jumatate a lunii august si se continua in septembrie. In functie de soi, in cadrul pomului maturarea se realizeaza in 7-10 zile. La maturare, involucrul lasa sa cada alunele sau cade impreuna cu ele.

Longevitatea alunului este mare la plantele spontane, 80-100 de ani, iar la cele cultivate perioada de fructificare economica ajunge la 30-40 de ani.

fiug1970

si apropous,de iarba prin rosii:nu te va incurca la prasit?sau daca ai vreun fumator iti poate produce incendiu.la noi,la campie se folosea cand nu aveam rosiile pe araci,sa nu stea fructele pe pamant direct,dar la cultura mica,ca la cateva hectare.....mai mare daraua decat ocaua.frumoase visine,parca-s cirese.iese o visinataaaaaaa :nod: :nebun:

andreiu

    Azi s-a pus deja o damigenuta de 3l cu visine si zahar. Urmeaza peste cca o saptamana sa completez si cu tuica de prune.
    Referitor la polenizarea alunului am vazut si eu articolul din care ai postat. Nu este deloc clar si nu ma lumineaza indeajuns, vizavi la fenomenul de atrofiere si cangrenare a alunelor deja formate.
    Iarba dintre rosii am pus-o dupa ultima prasila, deci de acum inainte doar vom uda, tratamente pentru mana si recoltari.