Andreiu Oprea

Creat de andreiu, Martie 25, 2013, 09:16:15 PM

« precedentul - următorul »

andreiu

            La Cornitel, o operatiune care trebuia executata ceva mai devreme. Rarirea zmeurului si eliminarea tufelor de 2 ani uscate.

andreiu

      La un moment dat, oile lui Fanica si- au facut aparitia si mi-au invadat terenul cu cultura de ceapa decorativa. Primul meu impuls a fost sa le alung, insa am observat ca nu le place. In fundalul pozei, terenul pregatit pentru plantare rasaduri, fasole si putini cartofi.

bucovineanu

Citat din: andreiu din Aprilie 28, 2013, 11:04:28 PM
       Orizontalul meu minune se dezvolta in ritm accelerat. Au construit sub folie si a primit o rama cu fagure artificial si doua rame crescute pe jumatate de anul trecut, stropite abundent cu sirop. Uit de el pana la salcam.
E bine ca ramele crescute partial sa fie puse in stupi mai tarziu, dupa ce vor fi construit deja1-2 rame noi. Altfel vor completa rama partial crescuta cu celule de trantori. Cel putin asa se comporta ale mele.
Foarte frumoasa zona in care se afla albinele. E bine ca mai exista astfel de zone in care natura nu a fost inca poluata de "binefacerile" civilizatiei moderne.

andreiu

       Hai ca nu te poti plange, mie mi se pare ca zona ta este si mai frumoasa. Referitor la fenomenul descris, eu inca nu l-am observat. M-ai facut curios, o sa verific la sfarsitul saptamanii. Cu bine.

andreiu

       Mai pun cateva poze de ansamblu, facute dimineata, cand o parte din catun este poleita de lumina soarelui, iar cerul senin permite vizibilitatea peste cateva dealuri, in tara Zarandului.

andreiu

          Astazi a venit si randul pensionarului sa se manifete. Si unde i-ar sta cel mai bine, daca nu, in gradina de legume. Voi planta rosiile care le-am insamantat in ladite in urma cu doua luni. Am doua soiuri, galbene si rosii, ambele romanesti, mari, carnoase si zemoase, cu gust autentic, nu ca cele de prin marketuri.

andreiu

         Dar pana sa plec la gradina de pe deal, de la marginea orasului, am cosit iarba care a crescut in gradinuta casei. Aici am trei cepe decorative, cele mai mari si de care m-am ocupat in mod deosebit, care au deja tija florifera de peste 1 m. Ma uit cu atentie, tijele lungi la llocul lor, dar maciuliile florifere disparusera. Intrigat si nervos cautam explicatia si mi-am amintit ca micutii nostri nazdravani ieri s-au jucat singuri prin gradinuta. Pe un ton destul de ridicat le-am spus ca au facut un lucru rau ca au rupt florile care inca nu au apucat sa se deschida. Raspunsurile lor m-au calmat pe data: Stefan : Lasa mosule, nu fi suparat, o sa le punem la loc !  Tudor : Le lipim cu scoci !!

andreiu

            Am luat laditele cu rasadul de rosii nerepicate si m-am deplasat la locul de plantare.

andreiu

          La gradina am pozat un cais si un cires pitic, altoiti acum 2 ani si polenizati artificial, cu crenguta cu flori. Au legat bine si au fructe sanatoase.

andreiu

        Am plantat doar 15 fire de rosii. Pamantul este tare uscat si desi am udat din belsug, caldura excesiva din timpul zilei mi-a ofilit rasadul plantat. Asa ca am amanat operatiunea pentru cateva zile, poate trece canicula.

bismark

   ,,Lasa mosule ca le lipim cu scoci,, :razz: Canicula abia deacum vine asa  ca greu se vor prinde rosiile alea.Eu am o metoda mai buna zic eu,, le seman direct sub peturi si cind cresc aproape de jumatatea petului  le raresc las cite 2 fire pun petul la loc si le ud si le las fara dop sa se caleasca pina aproape cresc cit petul apoi intr-o seara le scot de tot petul si le pun aracii si le leg.Pun irigatia in functie si le ud abundent.Asa fac cu toate legumele(castraveti,dovlecei,ardei etc.) deoarece repicatul (replantatul) este riscant.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

andreiu

      Bismark, ideea ta cu semanatul legumelor este foarte buna, o s-o aplic imediat, chiar si daca vremea este cam intarziata. Prognoza meteo pentru zona mea este ca de sambata incep ploile, care tin cel putin o saptamana. Atunci voi planta si rasadul meu, dar voi semana si direct, pentru a avea doua productii, decalate in timp.

fiug1970

Apropuos de peturi,Bismark,prin anii 96 eu lucram la un depozit de motorina si faceam naveta cu bicicleta(erau vreo 4 km) pe soseaua braila- galati.Adunam peturile ce l-e gaseam aruncate de "turisti"pe marginea soselei,fara sa stiu la ce l-e voi folosi(ca un roman bine "educat" :surprised:)
Intr-o primavara,aveam in rasadnita rasaduri de rosii,o frumusete!Era prin 15 aprilie,vremea destul de frumoasa insa pamantul destul de rece si era pericol de bruma dimineata,asa ca nu puteam risca sa rasadesc.
Mi-am adus aminte de gramada de peturi stranse si mi-a incoltit ideea:sa l-e tai in doua si sa pun la fiecare rasad cate un "clopot" de pet,bine infipt in pamant.Zis si facut!Dupa ce am muncit toata ziua rasadind si punand "clopote"spre seara gradina mea arata ca ocupata de ozn-uri!Lumea care trecea pe strada nu-si puteau lua ochii de la minune!Ma intrebau ce dracie am semanat acolo!(la cei cunoscuti le raspundeam:seminte de sticle de lampa am semanat!!)Din inventia mea am rezolvat,fara sa-mi dau seama si doua probleme destul de importante:
1.nu era nevoie sa ud plantele(era si contraindicat,datorita temperaturii scazute din sol),in timpul zilei cand temperatura urca,apa din sol se evapora si datorita petului se condensa si picaturile formate cadeau din nou pe sol si udau plantele cu apa calduta!!
2.rasadurile nu erau atacate de coropisnite(cum erau obisnuite sa atace dupa ce rasadeam si udam)fiindca pamantul era rece si ele inca nu iesisera din hibernare!!
ps:la partea cu dop se lasa dopul,ca sa se formeze condensul,iar aracii ii puneam cand copileam cel putin un etaj(ca pana atunci sa pot aplica cateva prasiri printre randuri si eventual sa pot face vadurile pentru irigatie prin inundare)

andreiu

       Am procedat oarecum asemanator si eu in urma cu 3 ani. Rasadisem rosii frumoase din ghivece in gradina, crescusera destul de mult, cand a venit o vreme rece si la meteo s-a anuntat bruma peste noapte. Am cutreierat tot orasul, am scormonit in toate cosurile de gunoi cautand peturi mari, de la 5 l in sus. Din fericire, in doua locuri am gasit containerele pentru colectarea obiectelor de plastic pline si mi-am salvat rosiile.

fiug1970

cand sant destul de mari si e complicata protejarea lor se procedeaza in doua moduri:
1.se pun gramajoare de plante semiputrede si paie,fan(ceva sa arda doar cu fum)in partea de unde adie vantul de obicei(ca fumul sa fie plimbat peste culturi),se dau foc pe la 2.00,3.00,a.m. si ne asiguram ca pot scoate fum pana pe la 8.00am,asta asigura 2-3 grade peste limita de inghet(nu ger!!!) si
2.se uda plantele dimineata la 5-5.30,6.00(atunci cand se produc brumele in majoritatea cazurilor)cu apa de preferat de fantana ca-i mai calda decat la robinet si se "incalzesc"cu 2-3 grade peste temperatura de inghet.