Andreiu Oprea

Creat de andreiu, Martie 25, 2013, 09:16:15 PM

« precedentul - următorul »

andreiu

           O tufa deasa de primula.

andreiu

      Un grup de codobelci se odihneste la umbra unui palc de lalele neinflorit.

andreiu

      Lacramioarele au iesit si sunt la stadiul de sulite.

andreiu

        Azi este zi de buniceala, de reparat camioneta Dacia (are pierderi la apa de racire) si de dat rame la cladit la stupii din Deva. Copiii sunt dusi la gradi /scoala de parintii lor, mie revenindu-mi sarcina de a-i prelua la orele 12, respectiv 13.

silviu

            Tu incearca sa faci ce crezi.Si eu am avut ceva asemanator in urma cu doi ani,am tot bagat rame cu oua in stup...,degeaba.L-am pierdut,i-am prelungit agonia si pana la urma s-a depopulat in asa hal incat dupa ce l-am "scuturat" am ramas cu o rama de albine pe care am dat-o altui stup.Acum am avut un stup fara matca (oi fi chilarit-o eu din neatentie,si m-am grabit sa unific styupul cu un roi cu matca,inainte sa apara vre-o trantorita.Sa vad cu ce rezultat!
                          Cu stima,
                                      Chis
"Dumnezeu nu ne cere minuni.Acelea le face EL."
     Arhm.Arsenie Boca

andreiu

       Bine ai venit la discutie, Silviu.
Acuma, daca tot nu l-am desfiintat mai astept inca cca 3 saptamani si n-o fi asa mare paguba si daca il pierd. Rame cu puiet nu-i mai dau, ii ajunge populatia care este pentru a putea finaliza in bune conditii tentativa de creare a matcii si imperecherea acesteia. Se va pune si problema consangvinitatii daca imperecherea va avea loc, fiindca este singurul stup care are trantori cu varsta de peste o luna. Si teoria aceasta as vrea sa o verific practic. Dar toate le voi afla intr-o luna maximum. Flerul imi sopteste ca va iesi o matca normala.

bucovineanu

Citat din: andreiu din Aprilie 21, 2013, 08:55:24 PM
      Nu am mai avut asa ceva niciodata la 20 aprilie. Familia de care ma ocup cu prioritate,  ocupa aptoape tot orizontalul. Si-a primit din nou portia dubla de sirop. Are o matca de anul trecut, o bruneta putin roscata.
Nu inteleg cum va permiteti sa puneti poza cu o  asemenea familie. Cea mai puternica familie o are Ioan Olaru in stupul Ursu si e pe 12 rame. Nu conteaza ca a rezultat din unificarea a doua familii. E cea mai tare, deoarece e in stup bio.  :smile:

andreiu

      Ma bucur sa te aud si pe la mine prin ograda, Bucovinene. Incearca sa lasi la poarta politeturile si sa stam putin de vorba mai prieteneste. Cer scuze ca am avut neobrazarea sa postez o asa lada, un orizontal batran si obosit, inainte ca Ionica sa ne prezinte Feti-Frumosii dumnealui din lada minunata.
      Lasand putin gluma deoparte, eu cred ca amicul nostru va deveni un bun apicultor si ii doresc sincer acest lucru. Are ambitie, tenacitate, daca va reusi in cele din urma sa si le canalizeze pe directie buna, cu siguranta va reusi.

andreiu

      Pentru Adrian Ciucur
Am facut si cateva poze cu taieri radicale la prunii atacati de licheni : Le fac gradual, la cateva zeci in fiecare an, pentru a avea si fructe pana se formeaza noile coroane.

andreiu

         Dupa mai multi ani de folosire a tot felul de hranitoare (de podisor, uluce de diverse dimensiuni, peturi taiate, pungi de plastic), am renuntat la toate si aplic doar metoda ramei umplute cu sirop dupa ultima rama cu puiet sau daca operatiunea este urgenta, stropirea in doza mica peste rame. Cu aceasta metoda am constatat ca nu se declanseaza furtisag.
         Daca ai orice alt fel de hranitor, ori unde ar fi amplasat, primele albine care ajung la el se indoapa bine apoi se lauda celorlalte ca au gasit hrana, indicand o distanta foarte apropiata. asa ca, imediat, primele albine care au receptionat semnalul ies ca din pusca pe urdinis si incep a cauta in jurul lazii.

andreiu

        Din aceasta cauza, hranirile de orice tip (de stimulare, de completare, de salvare, etc) cu ajutorul diverselor tipuri de hranitoare sunt indicate a se efectua pe inserat sau dimineata devreme, pana la iesirea la zbor.
        Prin metoda hranirii direct in rama la marginea cuibului, familia intra direct in faza de imprastiere a siropului, imediat intra in contact cu acesta, concomitent, sute de indivizi, si incepe imediat procesul de transformare a siropului in miere. Mortalitatea prin innec este zero, matca primeste semnale de cules abundent si isi accelereaza ponta.

andreiu

        Baietii au in mana un document foarte important : prima diploma a lui Stefan, din viata da mic scolar. L-am felicitat la modul serios si-i mai spun si aici : Bravo, puiutul mosului !!!

andreiu

       Revenind la tema aleasa pentru discutia apicola de astazi, hranirea direct in rama, saptamana trecuta, am efectuat operatiunea la 50 de familii in aproximativ 6 ore, in conditii de zbor destul de bun, fara nici un deranj din partea albinelor. Prepararea siropului cat si umplerea ramelor  s-a facut in bucatarie. Introducerea in cuib s-a facut foarte rapid, intrucat am renuntat si la orice fel de podisor. Se ridica folia de la capatul unde este necesara interventia, atat cat este necesar, un puf! de fum pentru avertizare, se dizloca ramele, se introduce cea cu sirop, dupa care se acopera rapid.

andreiu

        Pe inserat am facut o scurta vizita la gradina de la marginea orasului. La 6 stupi din 10 albinutele ventilau de zor. Este dupa mine cea mai frumoasa muzica nocturna.

andreiu

          Sambata la Dupapiatra am constatat un fenomen interesant. Desi cerul era senin si soarele mai avea cateva sulite pana la asfintit, luna se vedea clar pe cer, de culoare alba.