Bezmeticirea

Creat de Catalin, Martie 18, 2013, 04:58:31 PM

« precedentul - următorul »

Catalin

Am si eu cateva intrebari:
1 Cand un stup se bezmeticeste
2 Cum imi dau seama daca s-a bezmeticit
3 Ce pot face ca sa salvez stupul ?
Multumesc
Albinuta bZzzz

pharaonu75

Un stup este beznetic atunci cand au inceput sa oua albinele lucratoare! Asta se intampla de regula atunci cand pierd matca si nu mai au din ce sa isi traga alta botca de salvare, iar apicultorul nu intervine pentru a le da o botca sau chiar o matca!
In familia bezmetica vei vedea mai multe oua depuse intr-o celula, iar pentru ca albinele lucratoare au abdomenul mai scurt decat matca, acele oua vor fi depuse mai mult pe peretii celulelor, decat pe fundul acestora.

De redresat, este foarte greu! Se spune ca scuturarea albinelor si narcotizarea ar da rezultate, insa eu am incercat si, desi semnele erau imbucuratoare, pana la urma acea familie nu si-a revenit!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Catalin

Multumesc:)!

Si daca stupul a ramas fara matca , ce fel de puiet trebuie sa ii bag ca sa isi traga botca , ou sau larva?
Albinuta bZzzz

bucovineanu

Citat din: Catalin din Martie 18, 2013, 08:32:54 PM

Si daca stupul a ramas fara matca , ce fel de puiet trebuie sa ii bag ca sa isi traga botca , ou sau larva?
De preferat ou, dar e greu de gasit rame numai cu oua.

Mihai Sergiu

Am avut si eu doua experiente de genul acesta: la o familie am gasit trantori in toate stadiile cat si ecluzionati, matca nicaieri, am stropit familia cu tuica si am unificato cu o familie mai slaba stropita in prealabil dupa 2 zile am verificat matca depunea oua , dupa inca 2 zile matca isi vedea de treaba ei. A doua problema puiet deloc de nici un fel nici macar oua matca iarasi nicaieri problema a fost ca am cumparat familiile in primavara anului trecut si nu stiam varsta matcilor. Si aceasta familie am unificato si intre diafragme am pus o rama cu miere , azi la control toate albinele s-au mutat la familia cu matca.
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

tassevasi

Citat din: Catalin din Martie 18, 2013, 08:32:54 PM

Trebue sa sti  sigur ,daca a ramas fara matca , la acest moment  se mai intimpla sa ramina , dar  deca-i bagi acum o rama cu oua   ceiea ce  e bine probabil nu va avea trintori  maturi la momentul  inperecherii, cam peste 2  saptamini cred ca ar fi bine , daca nu vrei sa-l unifici cu altul bun.
La pomi fructiferi ar fi momentul pt inperechere ,s-au mai intinlit astfel de situatii ,depinde  in ce zona te afli.

Mihai Sergiu

problema e ca acuma am o familie pe 10 rame ca ma fac cu ea sa nu roiasca  dupa ce infloresc pomii?

pharaonu75

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Mihai Sergiu

Citat din: pharaonu75 din Martie 18, 2013, 09:38:18 PM
O divizezi! =))
n-am matca asa repede pe la inceputul lui mai doar :)

pharaonu75

Pai in cazul asta, solutia ar fi sa cumperi o lada minune de-a profului Ursu! =)) =))

Mihai Sergiu

mai bine trec pe ME  :lol: si pun corp deasupra :)

dorindafi

Citat din: Cradle din Martie 18, 2013, 09:36:01 PM
problema e ca acuma am o familie pe 10 rame ca ma fac cu ea sa nu roiasca  dupa ce infloresc pomii?
asta sa-tzi fie invatzatura
i-a spunene shi noua cita stimulare i-ai facut de lai scos dinmintzi  :roll:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

Bistriteanul

Scoti din ramele cu puiet capacit si bagi la ceilalti mai slabi, ii dai de lucru, schimbi din ramele cu puiet capacit pe care le are cu rame cu larve  de la altii (atentie la matca).
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

andreiu

O alta ar fi inchirierea lazii lui Olaru, pentru ca baiatul are toate sansele, dupa atatea experimente televizate la zero grade, sa ramana fara albine.

Mihai Sergiu

Citat din: dorindafi din Martie 18, 2013, 10:36:33 PM
asta sa-tzi fie invatzatura
i-a spunene shi noua cita stimulare i-ai facut de lai scos dinmintzi  :roll:
doar l-am unificat :(