Vreau sa fiu apicultor incepator! De unde incep?

Creat de oroles, Martie 03, 2013, 09:25:30 PM

« precedentul - următorul »

Porfy66

Oameni buni, cum sa fie tabla de 3 mm ?? !!!  :nebun:
Stiti ca 1 mp de tabla de 3 mm are 23,55kg ? Intr-un capac intra cam 0,4 mp. Deci ar rezulta ca numai tabla capacului unui stup ar cantari aprox 10 kg...
La stupi se foloseste tabla de 0,3 - 0,4 mm.
:hi: :hi: :hi:

oroles

Citat din: Porfy66 din Martie 23, 2013, 02:37:47 PM
Oameni buni, cum sa fie tabla de 3 mm ?? !!!  :nebun:
Stiti ca 1 mp de tabla de 3 mm are 23,55kg ? Intr-un capac intra cam 0,4 mp. Deci ar rezulta ca numai tabla capacului unui stup ar cantari aprox 10 kg...
La stupi se foloseste tabla de 0,3 - 0,4 mm.
:hi: :hi: :hi:
Cred ca asa este!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

johnysibiu

Ofertele sunt numeroase, preturi tot mai mari (ne apropiem de punctul critic), trebuie sa te grabesti pentru ca, odata ce le ai in brate trebuie sa le dai cu mai multe straturi de ulei de in si apoi de vopsea, sa le lasi sa se uste bine sa iasa mirosul, sa le instalezi accesoriile care sunt atat de multe cate palinodii ai.

Mai ia in calcul faptul ca, dupa transvazare in lazile tale, familiile o sa fie foarte ocupate , adica o sa le vezi ca nu inainteaza in dezvoltare, pentru ca se acomodeaza cu noul camin de chimicale mirositor.

oroles

Citat din: johnysibiu din Martie 23, 2013, 09:08:13 PM
Ofertele sunt numeroase, preturi tot mai mari (ne apropiem de punctul critic), trebuie sa te grabesti pentru ca, odata ce le ai in brate trebuie sa le dai cu mai multe straturi de ulei de in si apoi de vopsea, sa le lasi sa se uste bine sa iasa mirosul, sa le instalezi accesoriile care sunt atat de multe cate palinodii ai.

Mai ia in calcul faptul ca, dupa transvazare in lazile tale, familiile o sa fie foarte ocupate , adica o sa le vezi ca nu inainteaza in dezvoltare, pentru ca se acomodeaza cu noul camin de chimicale mirositor.

Ce parere aveti despre stupii din OSB? Am vazut ca unii fac si din asa ceva! Stiu ca OSB-ul are multe chimicale iar albinele se vor obisnui cla fel de greu.

G. Iulian

Eu am făcut doar capacele din OSB si le-am prins cu popnituri, sunt colegi care au făcut si diafragme si podisoare din OSB stupi am vazut la cineva de pe forumurile mai vechi dar nu stiu cum s-a finalizat proiectul. Într-un filmuleț de anul trecut parcă am văzut și la Bătrânul niște stupi din OSB. Uită-te și aici poate ți se pare ceva interesant:  http://mbio.ro/  (eu de aici ăi am pe toți cu toate că sunt la alt capăt de țară)

johnysibiu

O paralela: cladirile sunt construite din diverse materiale dar, cele facute din caramida si acoperite cu tigla, se numesc case.

sandupop

Citat din: johnysibiu din Martie 25, 2013, 09:30:51 PM
O paralela: cladirile sunt construite din diverse materiale dar, cele facute din caramida si acoperite cu tigla, se numesc case.
De paralele au nevoie incepatorii......Felicitari!
Nu trageti!! ...Sunt incepator.

albinasebes

cine vrea sa priceapa, poate intelege. incepatorii ar trebui sa mearga pe drumul batatorit de cei experimentati, nu sa faca experimente. in caz de esec te poti dezamagi f usor.
referitor la lazi depinde pana unde vrei sa mergi, vrei sa ajungi la 100 familii, cauti apicultori cu familii de la 100 in sus, si iti vor explica ei din experienta lor cum ar fi mai bine. asta e parerea mea. in felul acesta suntem scutiti de multa cheltuiala si timp pierdut.
sanatate
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

johnysibiu

Sa fiu mai scurt: pentru constructia lazilor lemnul este suveran.

Daca vrei sa incerci alte materiale sa ai succes, noi, sfaturi mai avem....

oroles

Ce demersuri am facut pana acum:

Am reusit sa achizitionez 4 stupi vechi care pot adaposti 8 familii: unul pentru o familie, doi stupi pentru doua familii si un stup pentru 3 familii. Am achizitionat material pentru inca  7 stupi noi. In urmatoarea saptaman sunt gata si acestea. Am vorbit cu un  apicultor care isi are stupina la circa 4,2 km de locul unde va fi stupina mea. Am decis achizitionarea a 5 stupi cu familii cu tot, vechi de  2 ani (cel putin asa spune el) si a 10 roiuri. Stupii as fi vrut sa ii iau dupa 20 aprilie. Deocamdata nu au inflorit copacii. E bine, sau e rau, tinand cont de distanta mica dintre stupine? Risc depopularea de lucratoare? Cum pot sa fac sa reduc riscul acesta? Roii ii vom face impreuna dar nu am stabilit data la care vom face aceasta operatiune.

Am decis ca roii sa ii bag in stupii vechi pe care ii voi dezinfecta prin flambare si spalare.

Albinele abia au inceput sa isi faca zilele acestea zborul de curatire. Din ce mi-a zis apicultorul, acesta nu a intervenit pana acum pentru restrangerea cuibului. Stiu ca acest lucru se face imediat ce da caldura, pentru a ajuta matca sa oua in conditii optime. Credeti ca a procedat corect?

Cum ati face voi?

bucovineanu

Distanta de 4,2 km e distanta in linie dreapta, sau pe sosea? Eu nu as cumpara stupi vechi. In acei stupi au fost albine. De ce nu mai sunt populati acum? Daca au fost deja cumparati e obligatorie spalarea cu solutie de soda caustica 5%.  Daca familiile se iau acum nu e nici o problema cu depopularea. Dupa 20 aprilie, cand probabil pomii vor fi infloriti,  daca distanta in linie dreapta e mai mica de 4km se va intoarce o parte din culegatoare la stupina veche.

oroles

Citat din: bucovineanu din Aprilie 02, 2013, 05:44:08 PM
Distanta de 4,2 km e distanta in linie dreapta, sau pe sosea? Eu nu as cumpara stupi vechi. In acei stupi au fost albine. De ce nu mai sunt populati acum? Daca au fost deja cumparati e obligatorie spalarea cu solutie de soda caustica 5%.  Daca familiile se iau acum nu e nici o problema cu depopularea. Dupa 20 aprilie, cand probabil pomii vor fi infloriti,  daca distanta in linie dreapta e mai mica de 4km se va intoarce o parte din culegatoare la stupina veche.
Multumesc pentru raspuns. Distanta e pe sosea. Daca albina ar merge in linie dreapta ar avea de trecut un deal destul de marisor. In concluzie distanta e cam aceeasi si in linie dreapta si pe sosea.

Daca achizitionez acum stupii, de unde imi dau seama ca am facut o achizitie buna?  As fi de acord si asa doar daca stupii ar fi ok. Roii cand e mai bine sa ii cumpar? Din ce am inteles apicultorul a zis ca imi da roi cu tot cu matca. Banuiesc ca e vorba de matca din stupul mama. Mi-a zis sa ii duc stupii acolo ca sa ii faca.

Cat despre stupii vechi... In urma cu 12 ani apicultorul care i-a avut in proprietate i-a pierdut deoarece niste persoane ramase neidentificate i-au rasturnat noaptea stupii intr-un parau omorandu-i albina. Intre timp apicultorul a decedat. Din spusele urmasilor, albinele nu au fost bolnave. Stupii sunt bunisori. Au fost tinuti intr-o camera inchisa (un grajd). O mica revizie tot le trebuie (chituire gauri de ciocanitoare, curatare, revopsire). Am decis sa ii flambez cu un arzator de porc si sa ii spal apoi si cu solutie de soda caustica folosind masina cu jet cu presiune. Stupii nu au mai avut albine de 12 ani. Erau noi cand s-a intamplat "accidentul". Eu i-am luat si pentru a-i arata un model  mesterului care imi va face stupi noi. E bun raspunsul?

F.Liviu

oroles, gura pacatosului adevar graieste ...

Sunt un incepator cu o idee mai multa expertienta decat ai tu in acest moment. NU facea (toate) prostiile pe care am facut-o eu.

- nu am ramas ferm pe un tip de lada de la bun-inceput. Am luat cu 12rame + 2 caturi reduse, am luat de 1o rame + cat 3/4 fund plin, am luat ME 3/4 cu 8 rame inguste, etc. Alege un tip de lada STAS si pe cat posibil mergi pe maxim 2 tipuri de rame (de ex rama 1/1 plus magazie de 1/2 sau 3/4). Fara alte variatii gen rame mai late, rame mai inguste, etc. STAS-ul iti garanteaza ca gasesti marfa usor si ieftin.

- Nu am decis de la bun inceput cum voi face iernarea. Ai 2 variante: tip clopot sau tip horn. Sunt tone de mesaje pe tema asta, citeste-le. Aici sau pe alte forumuri. E f.important. Functie de ce decizi alegi lada. Ia toate lazile la fel.

- Nu am decis de la bun inceput pe ce schema de tratament voi merge (conventional sau bio).

- Nu am decis daca voi merge pe rame cu foita (artificiale) sau naturale.

- Am dat banii pe prostii, cand de fapt eu aveam nevoie de strictul necesar: masca, manusi, dalta, afumatoare. Restul (furculita/cutit de descapacit, centrifuga, etc) le mai poti lua ulterior.

- Si in final, cel mai important: ai nevoie de un mentor care sa iti suporte si sa iti raspunda la toate intrebarile. Pe forum sunt multi oameni amabili, dar cand deschizi de unul singur un stup te poti simti "pierdut". Explicatia "in teren" e cea mai buna.

succes!

Omul destept invata de la altii , cel mediocru din greseli , iar prostul le stie pe toate.

oroles

Citat din: F.Liviu din Aprilie 02, 2013, 06:08:52 PM

Sunt un incepator cu o idee mai multa expertienta decat ai tu in acest moment. NU facea (toate) prostiile pe care am facut-o eu.

- nu am ramas ferm pe un tip de lada de la bun-inceput. Am luat cu 12rame + 2 caturi reduse, am luat de 1o rame + cat 3/4 fund plin, am luat ME 3/4 cu 8 rame inguste, etc. Alege un tip de lada STAS si pe cat posibil mergi pe maxim 2 tipuri de rame (de ex rama 1/1 plus magazie de 1/2 sau 3/4). Fara alte variatii gen rame mai late, rame mai inguste, etc. STAS-ul iti garanteaza ca gasesti marfa usor si ieftin.

- Nu am decis de la bun inceput cum voi face iernarea. Ai 2 variante: tip clopot sau tip horn. Sunt tone de mesaje pe tema asta, citeste-le. Aici sau pe alte forumuri. E f.important. Functie de ce decizi alegi lada. Ia toate lazile la fel.

- Nu am decis de la bun inceput pe ce schema de tratament voi merge (conventional sau bio).

- Am dat banii pe prostii, cand de fapt eu aveam nevoie de strictul necesar: masca, manusi, dalta, afumatoare. Restul (furculita/cutit de descapacit, centrifuga, etc) le mai poti lua ulterior.

- Si in final, cel mai important: ai nevoie de un mentor care sa iti suporte si sa iti raspunda la toate intrebarile. Pe forum sunt multi oameni amabili, dar cand deschizi de unul singur un stup te poti simti "pierdut". Explicatia "in teren" e cea mai buna.

succes!

Multumesc frumos!
Deocamdata nu am facut investitii mari. Un cutit de descapacit (8,5 ron), o masca apicola (30 ron), afumator (60 ron), stupii astia vechi de care vorbesc (100 ron), foraibere urdinis (10 ron), balamale banda urdinis (10 ron), vopsea, chit si diluant (120 ron) si un pistol de vopsit (74 ron) pe care nu il consider o investitie pentru apicultura, mai ales ca il pot folosi la multe lucruri.

Nu mi-am cumparat perie apicola. Voi folosi pana de gasca. Am vazut ca o folosesc cu succes si apicultori cu experienta. Dalta imi fac. Mi-ar fi placut sa am o dalta profesionista. Daca gasesc una mai ieftina o sa imi iau.

Voi mai lua o masca apicola pentru cel care ma va ajuta la munca in stupina.

Per ansamblu nu mi se pare o investitie mare, mai ales ca pana acum nu am albina.

Stupii pe care i-am luat sunt orizontali pe rame de Dadant stas. Cred ca pentru inceput voi merge pe orizontali si voi trece ulterior la etajati.

oroles

Citat din: oroles din Aprilie 02, 2013, 06:40:00 PM
Citat din: F.Liviu din Aprilie 02, 2013, 06:08:52 PM

succes!

Multumesc frumos!
Deocamdata nu am facut investitii mari. Un cutit de descapacit (8,5 ron), o masca apicola (30 ron), afumator (60 ron), stupii astia vechi de care vorbesc (100 ron), foraibere urdinis (10 ron), balamale banda urdinis (10 ron), vopsea, chit si diluant (120 ron) si un pistol de vopsit (74 ron) pe care nu il consider o investitie pentru apicultura, mai ales ca il pot folosi la multe lucruri.

Nu mi-am cumparat perie apicola. Voi folosi pana de gasca. Am vazut ca o folosesc cu succes si apicultori cu experienta. Dalta imi fac. Mi-ar fi placut sa am o dalta profesionista. Daca gasesc una mai ieftina o sa imi iau.

Voi mai lua o masca apicola pentru cel care ma va ajuta la munca in stupina.

Per ansamblu nu mi se pare o investitie mare, mai ales ca pana acum nu am albina.

Stupii pe care i-am luat sunt orizontali pe rame de Dadant 1/1 stas. Cred ca pentru inceput voi merge pe orizontali si voi trece ulterior la etajati.