Dilema

Creat de tavi, Martie 01, 2013, 12:23:26 PM

« precedentul - următorul »

tavi

Ieri ,fiind o vreme frumoasa am deschis toti stupii (8) si am constatat urmatoarele:
La 6 albina putina,pe 3 rame,din care la 3 stupi ramele erau mucegaite tare in partea din spate
La 2 albina mai multa pe 6 rame si fara mucegai.
M-am gandit ca din cei 6 slabi sa fac 3, dar am urmatoarea dilema.
Se pot face unificari acum si cum?
Ce fac cu ramele mucegaite daca exista puiet sau miere pe ele?
Va rog ajutatima.

Obombo

O familie care e pe trei rame acum are toate sansele sa se dezvolte pana la primul cules. Strangele pe ramele ocupate, scoate fagurii mucegaiti daca nu contin puiet, daca au puiet lasa-i acolo ca-i curata albinele daca sunt acoperiti, impacheteaza bine, descapaceste dupa diafragma si largeste cand e cazul. Cu zgarcenie la inceput, fara probleme cand timpul se mai incalzeste si familiile incep sa creasca simtitor.

Uitasem. Bine ai venit pe Apiardeal! :hi:

dorindafi

- La 6 albina putina,pe 3 rame  = asta sa-tzi fie invatzare de minte [ impachetaj necorespunzator ]
vezi sfatul lui obombo  =Strangele pe ramele ocupate, scoate fagurii mucegaiti daca nu contin puiet, daca au puiet lasa-i acolo ca-i curata albinele daca sunt acoperiti, impacheteaza bine
cat despre descapacirea ramelor dupa diafragma  :roll: , la momentul de fatza e cam cu doua taishuri
dece ? , pai eu cred ca la familiile slabe potzi produce un furtishag de mai mare spaima ; mierea descapacita se poate prelige pe rama in jos pina la urdinish
dar asta e doar parerea mea  :hi:
poate la tine e mult mai cald ca la mine shi atunci se schimba situatzia

:roll: ori deunde ai zis ca eshti ?  :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

stefan1

Bun venit pe forum!
  Nu ai spus din ce zona esti si daca albinele au facut sau nu zborul de curatire (la mine inca nu s-a facut zborul de curatire).
  Cum a spus Obombo, daca sunt 3 faguri plini de albine, se poate face stup cu ceva grija. Pe trei faguri poate sa fie insa si numai o mana de albine, caz in care nici macar uniti cate doi nu prea au sanse mari.
  Sunt mai multe metode de unire care s-au mai scris pe forum. Cu o cautare poti sa le gasesti si sa alegi ce crezi ca-i mai potrivit.
  Eu iti pot spune o posibila manevra de unire, dar cu rezerva ca nu stiu cat de puternici sunt si constient ca daca nu iese bine poti sa dai vina pe mine. Daca vrei sa unesti cele 6 familii cate doua, inseamna ca iti raman 3 regine. Ar trebui sa le alegi pe cele mai bune. Pe celelalte trei poate ar fi bine sa le scoti din familii cu o zi inainte de unire tot atunci lasi in lada doar ramele pe care vrei sa le muti in cealalta familie. Eventual poti gasi un amator mai din zona care are nevoie de o regina, daca nu le omori pur si simplu. Poti si sa iei una-doua regine in cusca cu cate 10 albine si sa le pastrezi cateva zile pana te asiguri ca unirea s-a facut bine si regina ramasa e in regula. A doua zi deci, daca familiile sunt vecine si configuretia din teren iti permite, poti muta lada cu matca ramasa undeva intre locurile vechi ale celor doua lazi (oricum distantele la care o muti sa nu fie mai mare de 20-30 de cm, ca daca nu albinele vor gasi greu noua locatie. In stupul care ramane reduci iar numarul de rame la cate sunt ocupate de albine. Pui peste rame si pe langa ultima rama, ca o diafragma, un ziar gaurit cu un cui in cateva locuri, apoi muti fagurii cu albine din stupul fara matca si-i pui de cealalta parte a ziarului. Poti pulveriza si putina tuica peste ambele grupuri de rame. Lada din care ai luat ramele nu o mai lasi acolo, sa nu deruteze albinele.  Manevrele astea trebuiesc facute in zile totusi mai calde. Dupa doua zile (depinde si de temperaturile exterioare si de puterea celor doua familii), cele doua familii ar trebui sa se fi unit (faptul ca unul este fara matca grabeste aceasta unure). Atunci poti sa iei ziarul si sa alaturi fagurii cu puiet (daca ai vazut ca albinele s-au unit). Atunci sau a doua zi poti verifica matca, daca este in regula. Daca la unul a patit ceva matca (putin probabil in vremea asta), atunci poti sa-i dai in cusca matca pe care ai pastrat-o.

Ramele mucegaite cu miere se pot pastra pana mai spre vara, in loc racoros sa nu le atace moliile, si atunci date la familii si le curata. Cele cu puiet, depinde cat puiet au si cat de deteriorate sunt. Se poate sa incerci sa retezi celulele mucegaite pe ambele fete si sa introduci dupa aceea fagurul in cuib. Daca este cat de cat populat, il va repara si creste partea retezata.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

cristipep

Este normal sa zicem sa mai mucegaiasca cateva rame si nu tine de impachetare mai ales la stupii orizontali unde tu cuibul il faci pe 5 ame sa zicem si restul pana la 18 sunt ......dincolo de diafragma.Oricat ar fi de impachetati tot fac oleaca de mucegai sau un fel de pozghita alba pe ele....dar albinele cand vine caldura le curata fara probleme.Ai scos ramele afara de ai constatat ca este putina albina sau ai desfacut doar capacu si te-ai uitat asa de control, ca ele cat de cald ar fi afara tot aproape in ghem stau mai ales daca au puiet.Asa am crezut si eu ca am foarte putina albine si nu am rezistat si am scos doua rame si binenteles ca ..............era mai multa albina decat se vedea la prima vedere.Sunt de aceiasi parere cu Obombo ca o familie pe 3 rame trece lejer pana la primul cules.Si sa descapacesti mai pe seara sau cand nu mai zboara albina sa nu apara totusi furtisagul ca acum chiar este periculos.Eu astazi am pus o rama cu miere oleaca descapacita dupa ora 16.30 (ca exemplu) sa fiu sigur ca nu iese scandal , ca pana dimineata fetele isi fac treaba .......... si nu vb de dimineata adica ora 8-9 ci deabea in jur de 12 daca vor iesi in functie de cum este vremea.

cristipep

Nu inteleg ....la el daca este mai cald cum se schimba situatia???????

Citat din: dorindafi din Martie 01, 2013, 11:27:31 PM
- La 6 albina putina,pe 3 rame  = asta sa-tzi fie invatzare de minte [ impachetaj necorespunzator ]
vezi sfatul lui obombo  =Strangele pe ramele ocupate, scoate fagurii mucegaiti daca nu contin puiet, daca au puiet lasa-i acolo ca-i curata albinele daca sunt acoperiti, impacheteaza bine
cat despre descapacirea ramelor dupa diafragma  :roll: , la momentul de fatza e cam cu doua taishuri
dece ? , pai eu cred ca la familiile slabe potzi produce un furtishag de mai mare spaima ; mierea descapacita se poate prelige pe rama in jos pina la urdinish
dar asta e doar parerea mea  :hi:
poate la tine e mult mai cald ca la mine shi atunci se schimba situatzia

:roll: ori deunde ai zis ca eshti ?  :hi:

dorindafi

cristi citat
Nu inteleg ....la el daca este mai cald cum se schimba situatia??????

fiind mai cald poate sa intervina mult mai devreme pecind la mine interventziile dupa 20 martie  :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

cristipep

Intervii la ei si chiar daca sunt afara 5 grade , cum am patit eu acum o saptamana.

dorindafi

da asha este , la 5 , -5 s-au shi mai jos atunci cand nu are papica
fiind familia mai slaba ca populatzie nu cred ca este o urgentza pt a intervenii la o temperatura scazuta
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

tavi

Va multumesc tuturor pentru sfaturi si pentru urarile de bun venit pe forum.
Imi cer scuze ca nu m-am prezentat.Ma numesc Iacob Octavian, am 48 de ani, sunt din Ludus-Mures si sunt incepator.
Cu unificarea m-ati bagat in ceata mai mult decat eram.Un lucru e cert, in prima zi calduroasa (ca acum s-a racit vremea) o sa-i mut pe toti in lazi curate si dezinfectate iar in privinta ramelor o sa vad atunci ce au pe ele si ce o sa fac.Mai astept pareri.

cristipep

scfpfa

1.Cum ii bagi in toamna asa ii ai in primavara,...asta prima regula,da?
2.In rest safaturi destul de proaste,nu este momentul unificarii,insa este momentul stimularii fie prin turte daca vremea este rece,fie prin sirop daca temperatura iti permite.
3.Privitul des dauneaza,dezarmeaza si uzeaza.
4. Ce este azi slab maine va fi puternic,doar o zicala.
5.Pana azi au avut ele grija,de acum iti revine tie aceasta obligatie,vine primavara,asa ca stimularea este prioritara,nu este tarziu nici o impachetare care sa creeza confortul de care au fost lipsite,polenul incepe sa apara trebuie doar siropul si mediul ambiant constant,asta fara a ridica rama cu rama,daca ai vazut matca nu trebuie sa confirmi in fiecare zi asta.Ea este acolo ai acolo va ramane,asta daca nu cumva o omori chiar tu.
albine